rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

3 intrebari simple despre finante si Bursa. Stii sa raspunzi la ele?


Stii ca economisirea inseamna mai mult decat un depozit bancar? Alegi sa iti depui banii la banca, si in functie de alte aspecte in afara dobanzii oferite? Stii care este diferenta dintre detinerea unei unitati dintr-un fond mutual de actiuni si detinerea unei actiuni? Daca poti da raspunsuri corecte la toate cele trei intrebari, permite-mi sa te felicit! Doar 3,8% dintre romani au reusit aceasta performanta…

Stirea mi-a ajuns la urechi din Ziarul Financiar. Doua cercetatoare americane au facut un studiu simplu care a continut doar trei intrebari:

1. Sa presupunem ca ai economii de 100 de dolari intr-un cont bancar si dobanda este de 2% pe an. Dupa cinci ani, cat crezi ca vei avea in cont daca vei lasa economiile sa creasca?“.

– peste 102 dolari,
– exact 102 dolari,
– mai putin de 102 dolari.

2. Imagineaza-ti ca dobanda la contul de economii este 1% pe an si inflatia este de 2% pe an. Dupa un an, cu banii din cont, cat vei fi capabil sa cumperi?

3. Urmatoarea afirmatie este adevarata sau falsa: achizitia unei singure actiuni la o companie furnizeaza de obicei un profit mai sigur decat cel adus de un fond mutual de actiuni

Romanii se situeaza printre ultimii in clasamentul tarilor din lumea civilizata, extrem de putini dintre conationalii nostri reusind sa raspunda corect la toate cele trei intrebari. Rezultatul nu ma surprinde, avand in vedere ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutie niciunul dintre guvernantii post-decembristi nu a interesat sa lase in urma sa o tara mai prospera, cu cetateni mai constienti de propria lor avere. Nici nu stiam acum 20 de ani cat adevar statea in sintagma „Nu uita ca tara te vrea prost”! Intre timp, romanii nu au avut cum sa constientizeze ca averea nu se face punand bani la banca, asa cum se stia pe vremea lui Ceausescu. Mai mult, foarte putini inteleg ca o dobanda cat mai mare nu inseamna neaparat castiguri mai mari. Degeaba iti ofera banca 10% pe an (asa cum se intampla acum vreo 4 ani), daca inflatia este de 5-7%, comisioanele bancii insumeaza si ele 1-2% din suma, iar la dobanda trebuie sa platesti 16% impozit pe profit.

In ceea ce priveste siguranta investitiei in unitati de fond fata de cumpararea de actiuni, raspunsul corect este mult mai nuantat. Asta si pentru ca, cel putin in Romania, fondurile mutuale care investesc in actiuni urmaresc evolutia unuia dintre indicii bursieri (BET, BET-FI sau BET-Plus), disiparea riscului fiind in acest caz doar o gluma proasta!

Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “3 intrebari simple despre finante si Bursa. Stii sa raspunzi la ele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *