Oriunde gasesti informatii financiare, exista invariabil cel putin un articol care te anunta ca romanii sunt lipsiti de educatie. Financiara, desigur… Romanii nu stiu sa-si chibzuiasca banii, nu sunt familiarizati cu modalitatile prin care isi pot investi economiile, nu au viziunea necesara pentru un viitor mai bun s.a. Desigur, ni se dau si solutiile: cineva sa le explice, cineva sa ii convinga, cineva sa organizeze o comisie care sa analizeze oportunitatea organizarii unei alte comisii care sa analizeze motivele pentru ca ne confruntam cu aceste aspecte. Cineva…

De fapt, nimeni nu face nimic. Adanc multumiti de modul in care au declamat modalitatile prin care se poate rezolva problema, cei diriguiti mimeaza. Copiii au acum in scoli ore de educatie financiara. Dar cum poate un profesor care se zbate sa traiasca dintr-un salariu de mizerie sa-i invete pe copii cum sa aiba grija de viitorul lor? Cum ar putea un om care nu a avut niciodata o initiativa privata sa invete pe cineva despre independenta financiara? Si cum ar putea un om care este obisnuit sa-si tina gura si sa nu iasa in evidenta ca sa nu isi piarda postul sa-i invete pe copii sa fie liderii de maine?

Statistica spune ca majoritatea romanilor viseaza ca dupa terminarea scolii sa gaseasca o slujba intr-o companie multinationala. Cei 45 de ani de comunism i-au invatat pe parintii nostri sa caute siguranta locului de munca la stat. Cei 25 de ani de post-comunism ne-au invatat pe noi, cei din generatia anilor ’80, sa ne dorim sa apartinem unui club, unui cerc influent, unei filozofii corporatiste. In tot acest timp, presa s-a ocupat doar de crime si violuri. Putinele publicatii financiare s-au multumit in mare parte sa consemneze fapte, fara a incerca sa le explice in profunzime.

In momentul in care am fost atras de investitiile la Bursa, am cautat informatii in mass-media romaneasca. Am gasit prea putine si nu foarte relevante. Nu am inteles niciodata ipocrizia celor care declara ca piata de capital din Romania trebuie dezvoltata, dar nu fac nimic in acest sens. Un redactor al unei publicatii financiare romanesti m-a luminat: informatiile exista, desigur, dar numai daca esti sipus sa platesti! Nu as avea o problema, daca acesta nu s-ar fi referit la informatiile de baza legate de mecanismul de functionare al Bursei: acordare de dividende, majorari de capital s.a. Desigur, respectivul este doar un angajat, el repeta ce a fost invatat de catre management. Poate ca, la inceput, abordarea i s-a parut si lui ciudata. Dar, pe parcurs, si-a insusit abordarea companiei, ajungand sa creada in ea.  A uitat ca banii se platesc pentru informatiile si serviciile care  au valoare adaugata.

De ce s-a ajuns in aceasta situatie, in care doar 4% dintre romani stiu sa raspunda la 3 intrebari banale din domeniul financiar? Raspunsul este evident: timp de 25 de ani, nimeni nu si-a facut treaba. In anii ’90, cand s-a facut privatizarea in masa si toti romanii au ajuns actionari la o intreprindere, nu a existat interesul de a le explica acestora cum functioneaza Bursa si ce beneficii le poate aduce. Desigur, pentru “baietii destepti” a fost mai bine asa, foarte multi romani renuntand la actiunile pe care le detineau contra unor sume infime. De cele mai multe ori publicatiile financiare nu ofera decat informatii brute, necomentate si nu incearca o analiza pe subiect. Nu ma intereseaza ca Bursa a crescut sau a scazut, ma intereseaza de ce s-a intamplat acest lucru. Analizand modul in care sunt scrise articolele, am ajuns la concluzia ca cei mai multi dintre autori nu investesc la Bursa. Abordarea lor este teoretica si, de multe ori, fara legatura cu realitatea.

Nu exista educatie financiara in Romania. Sunt fie prea putine persoane dispuse sa faca acest lucru fara sa ceara bani, fie sunt prea putini dispusi sa le ofere spatiu de emisie sau pagini de ziar celor care au ceva de spus. Problema este ca, atat timp cat oamenii cu experienta investitionala sau de business nu ii vor invata pe ceilalti cum sa gandeasca si cum sa cum sa actioneze, Romania va ramane in continuare ruda saraca a Europei, o tara in care prea multi cetateni nu isi pot controla viitorul financiar, ramanand la batranete la mila statului.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: