Ce legatura bizara au alegerile prezidentiale din SUA cu criza financiara

criza financiara, corectie, china, tradingStatistic vorbind, la fiecare 6-7 ani se produce o corectie majora in piata. Tinand cont ca ultima corectie majora a avut loc in 2007-2008, intoarcerea ursilor la putere nu ar trebui sa ne mire. Din noiembrie 2015, SUA a pierdut 10%, Europa si Japonia – 15% iar China – 20%. Situatia arata si mai rau daca ne uitam la maximele din 2015: SUA pierde 13%, Europa – 23%, Japonia – 18%, iar China – 36%! Indicii Bursei de Valori Bucuresti au pierdut si ei aproximativ 15% fata de maximele anului trecut.
Piata se corecteaza, iar trendul s-a schimbat. Ursii revin la putere dupa 6 ani de hibernare. Un detaliu interesant este legat corelatia dintre alegerile prezidentiale din SUA si corectiile pietei. Am constatat ca toate miscarile importante ale Burselor au survenit in ani electorali sau in preajma lor si, de fiecare data, in preajma schimbareii puterii sau a detinatorului functiei prezidentiale in SUA.

Sa facem o scurta trecere in revista a crizelor importante si a corectiilor pe care piata americana le-a suferit in ultimii 100 de ani:

Marele Crah Financiar 1929-1932 – corectie: 90%
Recesiunea din 1970 – corectie: 30%
Recesiunea din 1973-1975 – corectie: 45%
Recesiunea din 1980-1982 – corectie: 22,6%
Lunea neagra 1987 – corectie: 22,6%
Recesiunea din 1990-1991 – corectie: 18%
Criza monetara 1998 – corectie: 20%
Recesiunea din 2001 – corectie: 37.8%
Recesiunea din 2008-2009 – corectie: 50%

Ce spune istoria:

Pe 4 martie 1929, Herbert Hoover ii succede in functie lui Calvin Coolidge. Pe 24 octombrie 1929 debuteaza cea mai mare criza financiara din istoria SUA, cu o corectie de 90%, tinand piata in recesiune timp de 10 ani. Richard Nixon preia puterea de la democratul Lyndon B.Johnson pe 20 ianuarie 1969. Un an mai tarziu, recesiunea de la inceputul anilor ’70 taie 30% din valoarea indicelui Dow Jones. In preajma preluarii puterii de catre Gerald Ford, criza petrolului din 1973-1975 sterge 45% din cotatia aceluiasi indice. Inainte cu un an de preluarea puterii de catre republicanul Ronald Reagan de la democratul Jimmy Carter, izbugneste o recesiune globala, care va dura 3 ani, Aceasta v-a corecta indicii americani cu peste 20%. In Lunea neagra, din 1987, Reagan se afla pe finalul celui de-al doilea mandat. Anul urmator, alegerile vor fi castigate tot de catre un republican – George Bush Sr. La inceputul lui 2001, republicanul George W. Bush preia puterea de democratul Bill Clinton. La putin timp izbugneste criza Dot.com, care v-a corecta indicele Dow Jones cu aproape 40%. In fine, cu un an inainte ca democratul Barrack Obama sa preia functia de Presedinte a SUA, se sparge Bula imobiliara in SUA, rezultand pierderi de 50% pe indicele Dow Jones si o recesiune globala grava, din care economiile inca incearca sa isi revina.

Anul 2016 este an electoral in SUA…

In concluzie

Nu stiu daca este doar o coincidenta sau un amanunt relevant. Am observat ca toti analistii occidentali incearca sa gaseasca in aceste momente o cale catre ce va urma. Se fac scenarii si corelatii insa, adevarul este ca nimeni nu poate prezice viitorul. Nimeni dintre cei care nu detin controlul asupra unor capitaluri uriase cu ajutorul carora pot misca pietele.

Cert este ca anii electorali in SUA au fost favorabili cu predilectie atunci cand Presedintele in functie se pregatea sa castige un al doilea mandat. La inceputul lui 2017, Barrack Obama va preda prima functie in stat succesorului sau. Asadar, daca ne uitam la paternul de mai sus, 2016 ar trebui sa fie un an prost pentru Burse. Adaugati-i acestuia situatia delicata din China, revenirea timida a economiilor Europene, alaturi de impotenta finantistilor de a duce inflatia catre cifre mai linistitoare si posibile amenintari legate de deflatie in SUA si veti avea un tablou destul de sumbru. Din ce observ, corectiile in SUA au fost in perioadele anterioare, in medie, 30%. Nu vreau sa ma numar printre aceia care striga “Sell! Sell! Sell!”, dar mi-e teama ca daca nu ne vom reconsidera portofoliile acum, mai tarziu ne va parea rau…

Cele de mai sus nu va recomanda sa faceti modificati in portofoliu. Este o optiune personala si mi-o asum. Va rog sa luati in considerare toate optiunile si sa o alegeti care se potriveste cel mai bine cu viziunea voastra asupra pietei.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − four =