Criza din Ucraina loveste din nou bursele

Dupa scaderile generate la inceputul lunii martie de debutul crizei ucraineiene, bursele au revenit la trendul crescator, apropiindu-se din nou de maximele multianuale. Ultimele doua sedinte de tranzactionare au fost insa dominate de temerile crescute ca Ucraina va deveni in curand teatru de razboi intre Rusia si NATO.

Ineficienta armatei ucrainiene in a recupera terenul pierdut in fata gruparilor paramilitare pro-ruse, coroborata cu prezenta trupelor rusesti la frontiera estica a statului a dat apa la moara celor care sustin iminenta dezmembrare a vecinilor nostri de la nord si est. Armata a suferit deja pierderi, insurgentii reusind sa si captureze 40 de soldati. In plus, un diplomat occidental, citat de Mediafax, a declarat ca o interventie militara rusa este luata in calcul pentru zilele urmatoare.

Nelinistea a cuprins imediat Bursele, marile piete pierzand vineri pana la 1,5%. Cel mai putin a scazut FTSE – indicele bursei londoneze – care a inchis vineri cu 0,26% mai jos ca in ziua precedenta. La Paris, indicele CAC40 a scazut 0,80%, in timp ce la Berlin a curs sange, DAX pierzand 1,54% intr-o singura zi. In SUA, S&P 500 a pierdut 0,81%, avand o evolutie similara cu cea a indicelui Dow Jones. Cea mai lovita a fost piata NASDAQ, care a incheiat sedinta cu 1,75% mai jos ca in ziua precedenta. Cotatia aurului a urcat usor, atingand pragul de 1300 dolari pentru o uncie, in timp ce barilul de petrol a scazut mai bine de 1%, oprindu-se la 100 de dolari.

Daca situatia din Ucraina nu se va detensiona, bursele vor continua sa fie rosii in zilele urmatoare. Daca pentru pietele dezvoltate scenariul ar insemna pierderi in jurul a 10%, situatia va fi mult mai dramatica la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile autohtone sunt deja ranite in urma scaderilor din ultimele trei luni. Cele mai multe dintre ele au pierdut deja peste 20% fata de maximele atinse la inceputul acestui an, iar o noua corectie serioasa ar putea sa le aduca cu inca 20% mai jos. Desigur, in acest caz, odata cu revenirea optimismului in piete, preturile mici vor reprezenta oportunitati importante de castig. Dar, de ele vor profita in special marii investitori, care in acest moment detin cantitati mari de cash, asteptand revenirea calmului si reluarea cresterilor…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 14 =