China, un pericol mult mai mare ca Ucraina

Toata lumea a intrat in panica cand, la inceputul lunii martie, trupele rusesti au incercat sa ocupe peninsula Crimeea. Ne asteptam atunci ca acesta sa fie doar primul pas al Rusiei in ocuparea Ucrainei. Intre timp, situatia s-a mai calmat, odata ce politicienii s-au asezat la masa tratativelor. Cu totii am inteles ca situatia ucraineana se va perpetua pe termen lung si se va adauga, probabil, conflictelor inghetate din Transnistria, Abhazia sau Cecenia.

Daca investitorii au folosit coonflictul din Ucraina ca pretext pentru a mai trage in jos cotatiile actiunilor care, se aflau deja pe maximele multianuale, vestile cu adevarat sumbre vin din Orientul departat. Dupa ani in care a mers cu motoarele turate la maxim, economia chineza, cea de-a doua din lume ca marime, incepe sa gafaie vizibil. Anii in care aceasta crestea cu peste 10% sunt departe. Se pare ca pentru 2014, chinezii estimeaza o crestere economica de doar 7%, cu un procent mai mica decat le-ar fi linistit pe marile economii. Desi nu exista o recunoastere oficiala, 1% mai putin crestere in China inseamna pierderi pentru marile corporatii de “zeci de miliarde de euro, o lipsa care se traduce prin reducerea cererii de materii prime si de alte importuri din lumea intreaga“.

Zilele trecute am avut parte si de primul default al unui bond corporativ chinez. Pietele credeau ca Partidul nu va tolera asa ceva, iar asta atrage un semnal mare de alarma. Faptul ca default-ul nu a putut fi preintampinat sau – sub o forma sau alta – inlaturat, inseamna ca problemele deja sunt foarte mari in China. Aceastea, impreuna cu o crestere serioasa a dobanzilor si o devalorizare serioasa a monedei nationale, arata fie ca autoritatile chineze nu mai sunt dispuse sa tolereze o situatie care este pe cale sa explodeze, fie ca se incearca o revenire la normalitate. O normalitate in care nu exista cresteri anuale de doua cifre, cu atat mai mult nu ani la rand…

Caderea economiei chineze ar echivala cu un tzunami financiar de proportii catastrofale. Sa nu uitam ca majoritatea corporatiilor folosesc materie prima sau mana de lucru ieftina din China. In plus, o rata crescuta a somajului ar insemna ramanerea fara venituri a unei populatii care echivaleaza cu cateva popoare. Ca idee, un somaj de 10% in China, inseamna peste 100 de milioane de oameni fara locuri de munca. Ce vor face ei in acest caz? Fie vor migra catre tarile civilizate, in cautarea unui loc de munca, fie Partidul va cauta o cale de scapare prin intermediul unui confict economic, armat s.a.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 10 =