china, petrol, economie

Cum influenteaza China bursele si de ce ne leaga pe toti pretul petrolului


china, petrol, economieNe aflam in mijlocul celei mai importante furtuni financiare din anul 2008 incoace. Chiar daca nu va fi poate cea mai „sangeroasa”, cu siguranta este cea mai serioasa. Spre deosebire de corectiile din perioada 2010-2012, actualele scaderi au la baza o problema sistemica, generata de fragilitatea evidenta a celei de-a doua economie a lumii.
In luna ianuarie investitorii au avut doua mari subiecte de discutii: situatia din China si pretul petrolului. Pe  principiul lui „daca si parca”, cele doua merg mana in mana de aproape o luna:

Daca petrolul nu scadea, parca nici China nu se impiedica.

Fiind un mare exportator de materii prime, China este afectata direct de ieftinirea acestora. In acelasi timp, datoria externa a R.P. Chineza se situa in mai 2015 la nivelul record de 282% din PIB! Datele legate de cresterea economica anuala sunt mai slabe de la an la an – de la 9,5% in 2011, la 6,8% in 2015. Scaderea preturilor materiilor prime din ultima perioada nu-l ajuta de loc pe gigantul asiatic sa isi revina, China infundandu-se cu fiecare zi ce trece in datorii si mai mari.

Si atunci, chinezii au o singura solutie: sa tipareasca moneda. Iar asta inseamna devalorizare. Yuan-ul insa nu beneficiaza de acelasi statut pe care il au Euro sau USD – doua valute convertibile, motiv pentru care FED si ECB si-au permis sa demareze programe de tiparire de moneda, fara sa provoace degringolada in piata. Devalorizarea yuan-ului, provocata de tiparirea de catre Banca Centrala a Chinei a unei cantitati echivalente cu 1 trilion USD, a aruncat pietele in aer. Pe de o parte, este o recunoastere oficiala a problemelor economice ale celei de-a doua economii a lumii. Pe de alta parte, o moneda mai slaba, ii va permite Chinei sa devina mai competitiva pe exporturi. Avand in vedere ca si SUA si UE se chinuie in cel mai propriu sens sa isi intareasca economiile si sa creasca exporturile, aceasta veste a cazut cum nu se putea mai rau.

O alta solutie, agreata de foarte multi, ar fi o revenire a preturilor materiilor prime. Tarile BRICS ar primi o gura uriasa de aer prin cresterile cotatiilor, in timp ce China ar face rost de mai multi bani pentru a-si putea onora obligatiile financiare. Dar piata este, momentan, inundata de marfa, pentru care nu exista cerere.

De ce s-a ajuns aici?

Radu Ciofu, Analist financiar la Admiral Markets, spune ca razboiul petrolului a inceput ca o pedepsire a Rusiei de catre SUA, ca urmare a invaziei din Ucraina. Practic, SUA – o tara care nu depinde economic de productia si pretul petrolului -, a inundat piata cu marfa, generand corectii serioase ale pretului. Pe de alta parte, avem tarile din Orientul Mijlociu, care au costuri scazute pentru extractia de petrol si care isi permit sa supravietuiasca si in cazul unor preturi mici ale barilului de petrol. Am vazut articole din presa care sustin ca Sauditii ar avea un break-eaven point de 50-60 USD pentru un baril de petrol, dar tin minte o serie de declaratii ale arabilor care anuntau ca, pentru ei, un pret de 20 USD pentru un baril este fezabil, deoarce costul de extractie este undeva la 5 USD.

De cealalta parte, reintrarea pe piata a Iranului va pune mai multa presiune pe preturi. Iranul este in mod cert nerabdator sa monetizeze resursele sale de petrol, macar pe termen scurt, astfel ca mai mult ca sigur nu va fi de acord sa inchida robinetul. De altfel, tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran sunt legate de cota de piata. Iranienii au capacitatea militara de a inchide stramtoarea Hormuz, prin care trec petrolierele din Irak, Kuwait, Bahrain si Qatar, dar si un sfert din navele saudite. De aici, tensiunile din zona.

Conform lui Radu Ciofu, solutia crizei petroliere sta in mainile americanilor. Ei sunt singurii care isi pot permite sa limiteze cantitatea de petrol extrasa zilnic, pentru ca sunt singura tara exportatoare care nu depinde economic doar de vanzarea aurului negru. La un moment dat, americanii si rusii vor ajunge la un acord, probabil Rusia va face o serie de concesii in schimbul unor masuri de reducere a productiei globale si, implicit, de crestere a pretului. Rusii isi vor putea reveni astfel din recesiunea dura pe care o traverseaza, iar tarile OPEC isi vor trage sufletul.

Odata pretul petrolului revenit la cotatii favorabile, isi vor reveni si celelalte tari BRICS si, cel mai important, China va primi o gura de oxigen. Momentan, problema nu se pune daca vom mai avea scaderi, ci cat de mult va mai scadea piata. Mai mult ca sigur, China va arunca in continuare moneda in piata. Dupa o piata bull care a durat atat de mult, este firesc ca ursii sa domine. Actiunile au devenit prea scumpe, asadar mai putin atractive. Ursii vor face ce stiu ei mai bine: sa aduca piata cu picioarele pe pamant si, astfel, sa ofere oportunitati de cumparare pentru cei care tranzactioneaza long.

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *