omv petrom

De ce 40 USD este pretul real al barilului de Petrol


petrolCat mai scade barilul de petrol: aceasta este framantarea principala a pietelor in acest an! Ce-i drept, sa ai un pret cu 60% mai jos intr-o perioada atat de scurta, este neobisnuit. Dar sa nu uitam ca au fost destule momentele in care preturile au crescut exponential.
La inceputul anilor ’70, avem prima „zvacnire” consistenta a pretului, in doar o luna barilul de petrol vanzandu-se cu 52 USD, de la 22 USD. Sperietoarea pretului de peste 100 USD nu a aparut pentru prima data in anii 2000, ea a mai fost experimentata in aprilie 1981, cand barilul de petrol s-a vandut cu 114 USD. Au urmat doua decenii de relativ calm, pana cand preturile au urcat vertiginios in 2008 pana la 140 USD. De atunci, ne-am cam obisnuit sa avem cotatii in jurul a 100 USD. Dupa 15 ani de preturi mari, ne este greu sa acceptam ca petrolul poate avea si un pret decent. Dar, daca ne uitam pe grafic, el a evoluat mai bine de jumatate din ultimele patru decenii in zona 20-40 USD. Cred ca acum intelegem mai bine de ce seicilor le este comoda aceasta valoare si chiar se pot impaca cu una si la jumatate. Pentru ei aceasta este normalitatea, acesta este adevaratul pret al petrolului.

oil-vs-dija-1973-2015Am observat o corelare interesanta, intre pretul petrolului si fluctuatia indicelui Dow Jones. Cand cotatiile DIJA au un trend crescator, barilul se ieftineste. Si invers. S-a intamplat si in 1981 si la mijlocul anilor ’90. Se intampla si acum. Dupa cum se observa din grafic, trendul ascendent al DIJA a inceput inca din 2009. In 2008, cand DIJA se prabusea, cotatiile barilului de petrol urcau la cer! Au fost sase ani in care DIJA si petrolul nu s-au mai intersectat. Pana acum.

Explicatia este simpla: cand bursele se corecteaza, marfurile sunt considerate „safe-heavens”. Investitorii fug de actiuni si isi plaseaza banii in obligatiuni de stat, aur, petrol, argint s.a. Cand situatia se calmeaza la Burse, exodul se produce invers. Iar pretul petrolului coboara…

Uitandu-ma pe grafic, nu pot insa sa nu remarc ca avem un raliu prelungit pe DIJA. Indicele a strapuns de ceva timp rezistenta si in mod cert se va corecta in viitorul apropiat. Cat de apropiat, ramane de vazut…

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *