Energia se misca lent, Nuclearelectrica – pariul pe termen scurt!

Indicele BET-NG al societatilor din domeniul energetic este unul dintre cele mai stabili dintre indicii BVB ca si evolutie pe termen lung. Indiferent de listarile recente, in ultimii doi ani, el s-a situat in jurul valorii de 650 de puncte. Societatile importante din componenta acestui indice au o evolutie lent ascendenta, apreciindu-se cu pana la 10% in 2012 si 2013.

Transgaz Medias (TGN) a evoluat intre 180 si 195 lei in ultimul an, in timp ce Transelectica (TEL) a cunoscut o apreciere de aproximativ 30% in ultima jumatate de an, dupa ce anterior evoluase lateral in zona 12,40-14,00 lei. Romgaz S.A. (SNG) pare sa fie pariul pierzator al investitorilor pe anul 2013, in timp ce Petrom (SNP) a inregistrat cresteri anuale in jurula 10% in ultimii 2 ani. Rompetrol Rafinare (RRC) a evoluat lateral in ultimul an in zona 0,04-0,046 lei, dar in ultimele sedinte pare sa fi iesit din amortire. Cea mai interesanta dintre toate societatile din energie mi se pare in acest moment Nuclearelectica care, desi a avut o evolutie descendenta de la listarea sa in noiembrie 2013, a evoluat lateral in ultima luna in jurul valorii de 9 lei. Parerea mea este ca, in viitorul apropiat, actiunea va reveni la valoarea de 11,50 lei pe care a inregistrat-o imediat dupa listare si, pe termen lung, este probabil sa se inscrie si ea in linia cresterilor anuale de 10% pe care le inregistreaza societatile importante din domeniul energetic.

Recomandarea mea este de cumparare prin acumulare, dar cu prudenta, pentru SNN. Pe SNG o trec la capitolul “de vandut”, in timp ce pentru TGN, TEL si RRC recomand prudenta. SNP nu recomand in acest moment, avand in vedere ca de-a lungul ultimilor ani nu mi-a castigat increderea ca as putea vedea castiguri importante pe termen scurt. Este in schimb o actiune de luat in seama pentru un portofoliu pe termen lung – asta daca va multumesc castigurile anuale procentuale de o cifra.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − 1 =