Lectia 12: Nu investi pe termen mediu si lung! Vei rata o multime de oportunitati!

Am cunoscut persoane care au preferat sa investeasca intr-un titlu si apoi sa urmareasca din cand in cand evolutia sa, fara a fi interesate in mod deosebit de evolutia in piata a acestuia. Motivarile sunt dintre cele mai banale: lipsa de timpului necesar, increderea in emitent s.a. Adevaratele motive sunt insa comoditatea, lipsa de interes sau educatia financiara precara.

Dupa inceputul crizei financiare, in doar 18 luni, toate blue-chip-urile de la BVB au ajuns sa valorize intre 10%-25% din maximele atinse in anul 2007. 6 ani mai tarziu, nici unul dintre emitenti nu a reusit inca sa recupereze aceasta pierdere.

Pe de alta parte, imagineaza-ti ca ai fi vandut, chiar si cu o pierdere semnificativa, de 20-25% actiunile pe care le aveai in portofoliu inainte de criza. Daca le cumparai inapoi, in 2009, le-ai fi vandut astazi cu un profit de 400%. Iar daca ai fi urmarit evolutia Bursei, in 5 ani, ai fi putut sa faci un profit de peste 1000%!!!

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

7 thoughts on “Lectia 12: Nu investi pe termen mediu si lung! Vei rata o multime de oportunitati!

 1. poate si de aceea actiunile ssif broker cluj s-au prabusit vertiginos cu -90% de la inceputul crizei si nici macar ca nu si-au mai revenit , eu din cauza lor am pierdut de ex. 2500 euro !

 2. Scuze dar nu prea inteleg… poate si din cauza ca nu
  sunt un tip foarte educat din punct de vedere financiar.
  IAr comentariul meu chiar NU este o rautate la adresa ta.

  Pti sa-mi explici: pana la urma: exista actiuni care au recuperat in 5-6 ani pierderile, sau nu ?

  “..6 ani mai tarziu, nici unul dintre emitenti nu a reusit inca sa recupereze aceasta pierdere”

  “le cumparai inapoi, in 2009, le-ai fi vandut astazi cu un profit de 400%. Iar daca ai fi urmarit evolutia Bursei in acesti 5 ani, ai fi putut sa faci un profit de peste 1000%!!!”

  Multumesc

  1. Nu, in anii scursi de la atingerea minimelor la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile importante nu au mai atins maximele istorice din anul 2007. In acesti ani, actiunile au reusit sa recupereze o parte din pierdere – cam 40-50%. Raliurile au fost urmate de 4-5 corectii mari si alte cateva mai mici. Valorile minime in 2009 ale BET si BET-FI au fost de 1900 de puncte, respectiv 7800 de punecte. La ora actuala, cei doi indici sunt la 6400 de puncte, resectiv 27700 puncte. Un calcul lejer arata ca cei doi indici au crescut in aceasta perioada de aproximativ 3,5 ori (asadar o crestere de 350%). Asadar, daca ai fi investit in momentul oportun in 2009, ai fi castigat in jur de 3 ori suma respectiva. Dar daca ai fi cumparat de fiecare data atunci cand piata a inceput sa urce si ai fi vandut atunci cand aceasta s-a corectat, ai fi putut obtine profituri si de 1000%. Calculul l-am facut in conditiile in care am luat in calcul intrari la 10% peste nivelul la care a inceput raliul si iesiri la un procent identic fata de maxime.

 3. Mi se pare un sfat foarte periculos. Daca vrei sa “joci ” la bursa, da poate e mai bine sa vinzi, sa te joci cu bursa si sa suporti consecintele.

  Exemplul dat mi se pare destul de prost. Daca eu as fi vandut la momentul de minim? Acum as fi pierdut tot. Daca nu am vandut, macar am mai recuperat ceva. La bursa e intotdeauna unul care vinde si unul care cumpara, unul care pierde si altul care castiga.

  Fiti sigur ca sunt multi oameni care se ocupa toata ziua cu asta(deci nu pot fi acuzati de lipsa de interes sau lipsa de educatie financiara) care au pierdut o gramada de bani la bursa.

  1. Desigur, sunt o gramada de oameni care, desi cunoscatori ai acestui domeniu, au pierdut o gramada de bani la Bursa. Castigurile la Bursa de Valori Bucuresti nu depind exclusiv de gradul de pregatire al investitorului. Ele sunt mai degraba legate de cat este de mare capacitatea acestuia de a vedea tendinta pietii in ansamblu. Iti dau un exemplu, povestit de un broker, amic de-al meu, care in perioada 2007-2008 lucra la SSIF Broker Cluj: In momentul in care a inceput corectia, toate SIF-urile au coborat accelerat. In momentul in care unul dintre ele a ajuns la -20%, adica undeva in jur de 3.50 lei, cei de la SSIF Broker Cluj au intrat la cumparare, entuziasmati de pretul mic (considerau ei), al actiunii. Timp de o luna si jumatate, Broker Cluj a continuat sa acumuleze actiuni, reusind astfel sa tina cotatiile pe loc. In tot acest timp, celelalte SIF-uri coborau abrupt in fiecare zi. In momentul in care Broker Cluj a iesit de la cumparare, cotatia acelui SIF s-a prabusit vertiginos, ajungand, intr-un final, la doar 10% din valoarea maximelor sale. Asadar, uite un exemplu clasic in care un om sau o entitate foarte bine pregatita in domeniu, a pierdut o gramada de bani, dar nu pentru ca nu au stiut ce fac, ci pentru ca pur si simplu nu s-au desteptat la timp.
   Apropo, sa stii ca la Bursa sunt o multime de investitori (in special cei mici), care vand panicati in momentul de minim. Prima regula la cand tranzactionezi la Bursa este sa iti pastrezi calmul si sa nu actionezi emotional. Nu vei face asta, sigur vei pierde bani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − five =