Deutsche Bank, bancaPrimele doua luni din an au fost foarte proaste pentru investitori. Sau foarte bune. Depinde cum privesti. Pe de o parte, detinerile long au generat pierderi in ianuarie si februarie. Pe de alta parte, cei care tranzactioneaza short au avut “a field day”. Iar cei care au vandut la inceputul corectiei si au stat pe cash, sunt acum rasplatiti cu oportunitati bune de cumparare, la discount-uri frumusele.

De departe, la Bursa de Valori Bucuresti, cele mai atractive sunt societatile din energie, batute de soarta in 2015. Bancile sunt un alt sector interesant, care in ultimele luni s-a corectat cu 20-25%. Dar evolutia viitoare a ambelor segmente depinde de preturile materiilor prime, respectiv de posibilitatile de crestere a acestora, respectiv de Legea de Dare in plata.

Actiunile de la BVB nu ofera insa nici pe departe cele mai bune oportunitati de cumparare pe care le poti avea tranzactionand pe piata interna. Va propun sa ne uitam putin in curtea nemtilor, pentru ca avem acolo o banca foarte mare, care ar putea aduce, pe termen scurt, castiguri excelente: Deutsche Bank AG (DBK)!

Deutsche Bank este una dintre cele mai mari corporatii bancare, la nivel global. Doar venitul net din dobanzi a fost in 2015 de 26.000.000.000 Euro! Activele companiei valoreaza peste 1700 miliarde Euro, conform datelor disponibile la 30 septembrie 2015. Este cotata la Bursa din Frankfurt, dar si pe cele din New York, Londra sau Milano. Deutsche Bank este un jucator important in toate zonele pietelor de capital, inclusiv pe derivate si materii prime. Si tocmai acest lucru o face vulnerabila: o criza in pietele respective, ar aduce Deutsche Bank, alaturi de alte nume importante precum Barclays, City, UBS, HSBC si JP Morgan aproape de faliment.

Conform unui articol scris de Tudor Irimiea, pe site-ul Invest Club, Deutsche Bank tranzactioneaza in acest moment derivate in valoare de 76 trilioane Euro, in timp ce valoarea totala a pietelor de actiuni este de doar 69 trilioane de Euro. Catch-ul este legat de faptul ca, spre deosebire de actiuni, care au o reglemenare clara si o existenta concreta, derivatele sunt, in fapt, doar niste produse, “nascocite” de cei care le ofera in piata.

Sa revenim la actiunile DBK. In anul 2007, cotatiile Deutsche Bank se apropiau de 100 Euro pentru o actiune, insa criza din 2008 a dus pretul sub 20 Euro. Ulterior, DBK a revenit peste 40 Euro, dar scandalurile legate de manipularea dobanzii Libor, a cursului EUR/USD sau a pretului aurului au atarnat greu in cotatiile Deutsche Bank. Vestile bune din ultima saptamana sunt legate de faptul ca, cel putin pentru o parte dintre acuzatii, Deutsche Banka fost gasita nevinovata de catre instantele judecatoresti.

Deutsche Bank, grafic 6 luniIn prezent, pretul unei actiuni DBK a revenit in zona in care ajunsese dupa criza din 2008 si, in ultima luna au inceput sa creasca. In aceasta perioada, DBK a crescut pana la 18 Euro, avand un avans de 35% fata de minimele din februarie. In ultima saptamana, DBK a castigat 10%.

Daca ne uitam pe graficul ultimelor 6 luni, luand ca reper zona 25 Euro, cea mai apropiata rezistenta, vedem ca in ultima saptamana DBK a trecut fara emotii prin retragerea Fibonacci de la 23,6% si se indreapta intempestiv catre cea de la 31,8%. Avand in vedere amploarea ultimei corectii – de la 33 Euro la 13 Euro, ar trebui sa vedem in cel mai rau caz o testare a zonei 25 Euro.

Deutsche Bank, grafic  10 aniDaca privim graficul multianual, raliul ar putea fi mult mai extins. Retragerle Fibonacii ar putea fi, in acest caz:

23,6% – 34,59 Euro
31,8% – 46,71 Euro
50% – 56,5 Euro
61,8% – 66,29 Euro

Valoarea de referinta este de 98 Euro.

Mai jos aveti un tabel cu valorile retragerilor Fibonacci, in functie de rezistentele majore conform graficului multianual:

Deutsche Bank (DBK)
RetrageriFibonacci
Valori pret23,60%38,20%50,00%61,80%
3319,2521,882426,12
4321,6125,72969,57
9834,5946,7156,566,29

Foarte interesant este faptul ca nu trebuie sa tranzactionati pe o platforma externa pentru a achizitiona actiuni DBK. Ele sunt disponibile si la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul ATS. Este drept, volumul zilnic este de ordinul sutelor sau miilor de unitati (comparativ, la New York se tranzactioneaza zilnic in jur de 10 milioane de actiuni DBK), dar exista constant bid si ask.

Prin aceasta modalitate, am achizionat DBK pe data de 2 martie. In doar 3 zile, profitand de evolutia buna a Deutsche Bank, am obtinut un randament de 6,75%…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: