chf, investitii, economiiAcum parintii nostri se plang de pensia mica pe care o primesc de la stat dupa 30-40 de ani de munca. Personal, cred ca se pot considera norocosi: exista o probabilitate crescuta ca generatia noastra sa nu mai primeasca nimic de la statul roman, odata iesita din campul muncii.
Conform calculelor, daca nu apar modificari substantiale de conceptie, se pare ca sistemul de pensii va sucomba undeva in viitorii 20-25 de ani. Adica exactin perioada in care “decretzeii” vor atinge varsta de pensionare. Din ce am citit pe contributors.ro, ne indreptam catre un moment extrem de delicat. Sistemul de stat nu este sustenabil nici in acest moment – in prezent 2,5% din PIB este transferat de la Buget in fiecare an. Corelat cu scaderea natalitatii si faptul ca in mai putin de 50 de ani populatia Romaniei va scadea la doar 12-13 milioane, la care se adauga faptul ca vom avea un continuare un numar mai mare de pensionari in sistem decat angajati, scenariul este previzibil.

In aceste conditii, v-ati lasa batranetile pe mana Statului Roman?

Ce putem face?

Pe langa cotizatiile la pensiile private si facultative, va trebui sa devenim mai inventivi. Tinand cont ca depozitele bancare nu mai sunt in acest moment o alternativa, putem sa ne orientam catre oferta fondurilor de investitii. Optiuni exita, de la fonduri mai sigure, care investesc majoritar in obigatiuni de stat sau fonduri monetare, pana la cele riscante, care urmaresc indici bursieri sau investesc in actiuni.

Avand in vedere ca am avut o experienta neplacuta cu acestea din urma acum cativa ani, m-am gandit la o alternativa viabila.  Chiar daca Bursa de Valori Bucuresti are o plaja destul de restransa de emitenti importanti, exista o serie de actiuni care ar putea fi atractive pe termen lung.

Dupa ce am analizat evolutia financiara, PER si evolutia multianuala a cotatiilor principalilor emitenti am ajuns la o lista de patru emitenti care, din punctul meu de vedere, ar fi in acest moment candidati viabili pentru un portofoliu pe termen lung.

Banca Transilvania, BRD, Transelectrica si Transgaz sunt alegerile mele pentru acest portofoliu. Toate cele patru companii sunt nume importante, cu o capitalizare serioasa la Bursa de Valori Bucuresti. In acelasi timp, ele au adus investitorilor dividende substantiale de-a lungul timpului. Transelectrica si Transgaz au un PER de 5-6, ceea ce inseamna ca un investitor isi poate recupera din dividende banii investiti in 5-6 ani.

Banca Transilvania a oferit in ultimii ani investitorilor actiuni gratuite in contul dividendelor, politica de succes – cotatiile TLV au urcat constat in ultimii 7 ani, ajungand in acest moment la maximele alltime. Per ansamblu, am avut o crestere a cotatiilor de 200% in ultimii 4-5 ani. BRD a avut o serie de ani slabi, cu pierderi cauzate de acordarea de credite neperformante inainte de criza. In prezent, si-a revenit si in primele 9 luni din 2015 inregistreaza un profit de 380 milioane lei, de 10 ori mai mare ca profitul inregistrat pe intreg anul 2014.

In ceea ce priveste evolutia cotatiilor celor 4 emitenti, pretul actiunilor Banca Transilvania a crescut cu 40-50% in ultimul an, al BRD cu 30%, Transgaz – 10%. Cotatiile Transelectrica au stagnat in ultimul an, dar trebuie sa luam in calcul dividendele pe anul 2014 de 7-10% (in functie de valoarea cotatiei la momentul in care se calculeaza acesta) si o dublare a pretului actiunii, in anul 2014.

Daca ati fi investit 1000 lei in cei patru emitenti in urma cu 5 ani, ati fi obtinut urmatoarele randamente:

201020112012201320142015DVD
BRD250225158198179270
TLV250175225270351480250
TGN25021019018022524880
TEL250250150180370370100
Total100086072382811251368430

Asadar, in conditiile in care in perioada 2010-2012, potofoliul a pierdut 28% in aceasta perioada. In urmatorii trei ani aceasta pierdere a fost recuperata, portofoliul avand in acest moment un castig de 37%, respectiv o medie anuala de 7%. Rezultatele sunt fara a se include dividendele pe care cele patru companii le-au impartit actionarilor.

Banca Transilvania a oferit in fiecare an actiuni gratuite in cuantum de 10-15% din valoarea cotatiei la momentul respectiv, dubland numarul actiunilor detinute in acesti 4 ani. Dividendele totale oferite pentru o actiune detinuta au fost de 6,50 lei pentru Transelectrica si de 80 lei pentru Tranzgaz. BRD nu a distribuit dividende in aceasta perioada.

Totalul, incluzand dividendele distribuite in perioada 2011-2014 arata un profit a portofoliului detinut de 80%.

Celor 4 companii care alcatuiesc baza propunerii mele, mai exista o serie de companii care pot fi luate in calcul dar, cu anumite rezerve. In primul rand, ma gandesc la Electrica S.A., OMV Petrom (in conditiile revenirii pietei de materii prime), Nuclearelectrica si Romgaz (in functie de evolutia cadrului legal si a cresterii cererii de consum in piata).

Al treilea etaj de companii care pot intra in acest plan pe termen lung este cel al SIF-urilor. Tinand cont ca cele 5 societati de investitii sunt destul de volatile si nu se afla in cea mai buna perioada a evolutiei lor financiare, recomand prudenta in cazul acestora.

Avand in vedere ca nu vorbim aici de o investitie care evolueaza majoritar pozitiv si tine cont de evolutia pietelor globale, dar si de capacitatea fiecareia dintre companii de a genera profit in fiecare an, va recomand ca, in cazul in care puneti in practica propunerea mea, sa supravegheati indeaproape atat evolutia companiilor din portofoliu, cat si pe cea a pietei, rebalansand portofoliul, pentru a avea rezultate optime.

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter-ul BVBescu.ro si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: