Am fost la “20 de ani de la prima sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti”

Bursa de Valori Bucuresti 20 ani de la prima sedinta de tranzactionareCand am aflat in urma cu cateva zile, evenimentul, in sine, mi s-a parut foarte interesant si important. Un “milestone”, ca sa zicem asa, in evolutia BVB. Am fost invitat, m-am inscris pe lista de participanti si m-am bucurat in sinea mea ca voi putea ajunge acolo unde credeam ca se intampla totul.
Primul semn de intrebare

Desi inscrierea s-a facut printr-un formular de contact de pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, nu am primit confirmarea prin mail a inscrierii. Nu de alta dar, cu doar o zi inainte de eveniment inca ma intrebam daca ar fi ok sa particip sau nu. In fine, noroc cu prieteniile pe Facebook – am trimis un mesaj si astfel am aflat ca totul e ok si pot participa fara probleme.

Cum mi-am imaginat eu ca va fi:

Fiind un eveniment important, recunosc cu sinceritate ca m-am gandit la ceva de amploare. La ceva organizat intr-o sala de dimensiuni mari (daca ati participat vreodata la un eveniment organizat la Marriott veti intelege la ce ma refer). Personal, as fi organizat totul in Ringul Bursei, cu invitati din toata lumea financiara – ASF, banci, reprezentanti ai companiilor listate la Bursa, investitori activi etc. si cat mai multa presa. Eu, unul, mi-as fi dorit sa pot pasi in Ring, acolo unde visam cu totii sa stam macar putin, sa ne visam ca pe Wall Stret…

Prima impresie

Imbracat cum se cuvine, am intrat in cladirea BVB din B-dul Carol. I-am spus receptionistei de la intrare unde doresc sa merg si, m-a invitat sa intru. Pur si simplu, fara o lista de invitati pe care sa mi se verifice numele, fara sa mi se ceara un act de indentitate, fara sa mi se dea un ecuson de acces sau sa mi se recunoasca in vreun fel calitatea de participant. Fara bodyguarzi la intrare care sa te verifice. Daca eram un fanatic terorist, acum ati fi urmarit siderati la posturile de stiri cum a fost aruncata in aer cladirea Bursei din Bucuresti.

Etajul 14 al cladirii gazduieste o mica sala de conferinte, dotata cu tot ce trebuie. Inclusiv celebrul clopot (despre care credeam ca se afla in Ring – cred ca am vazut prea multe filme americane despre trading…). O sala mica, un numar restrans de participanti (cateva zeci), presa putina – am dibuit intamplator un reporter de la Radio Romania Actualitati, care tocmai ii cerea unuia dintre fostii presedinti ai BVB sa isi spuna numele, “pentru instrumentul de inregistrare”.

Salutari intre toti cei prezenti – majoritatea se cunosteau bine, fiind fosti sau actuali colegi “la locul de munca”. Senzatia mea este ca subsemnatul a fost singurul investitor prezent la eveniment… In fine, Ludwik Sobolewski a deschis evenimentul – “Buna dimineata, este marea mea placere…” etc… apoi, o serie de discursuri din partea unor personalitati importante din istoria Bursei. Undeva dupa ora 10:00, evenimentul s-a incheiat in sunetul celebrului clopot, cu un tort aniversar si sampanie.

Cateva observatii personale

Desi mi-am promis ca o sa fiu “cuminte”, imi este greu sa nu fac cateva remarci:

  1. Modul in care am fost lasat sa intru in cladire este un semn mare de intrebare pe partea de securitate, mai ales in conditiile atentatelor din Paris din urma cu doar o saptamana. Eu, unul, m-as fi simtit mai in sigurata daca cineva m-ar fi trecut printr-un minim de verificare.
  2. Mi-ar fi placut ca totul sa se desfasoare in Ring, acolo unde este, de fapt, miezul acestei intitutii;
  3. Ar fi fost frumos daca sunetul cloputului ar fi marcat chiar debutul sedintei de tranzactionare. Un pic mai multa semnificatie si sentiment de mandrie ca esti o mica parte din ceea ce este Bursa de Valori Bucuresti.
  4. As fi dorit ca evenimentul sa aiba o promovare mai ampla pe media – doar este un milestone al BVB. In plus, cel putin la nivel declarativ, se doreste atragerea unui numar cat mai mare de investitori de retail. Bursa ar trebui sa intrebuinteze serios de posturile TV importante din Romania pentru a ajunge la ei.
  5. Poate este vina mea, pentru ca sunt fan a celebrului “Think big” american, dar dimensiunile unui astfel de eveniment ar fi trebuit sa fie altele…

Later edit: intre timp, am inteles ca la BVB nu mai exista Ring, avem doar trading floor virtual…

 

La final,o mica galerie foto de la eveniment:

Ce am filmat, puteti gasi aici:

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 5 =