rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

Actiunile bancilor romanesti: Merita sa cumparam sau stam pe margine?


Ca si cele ale companiilor energetice, actiunile celor patru banci cotate la Bursa de Valori Bucuresti ofera castiguri anuale in general mici. Banca Transilvania este singura care se evidentiaza in acest pluton. Managementul bun si rezultatele financiare pozitive din fiecare an au facut ca actiunile bancii sa performeze in ultimii ani. Cum arata insa din punct de vedere actiunile bancilor romanesti?

brd-13052014BRD Group Societe Generale
Timp de an si jumatate (martie 2011 – noiembrie 2012) in care BRD s-a aflat pe un trend descendent care i-a injumatatit valoarea. De la sfarsitul lui 2012 si pana in prezent, cotatiile bancii s-au invartit in jurul valorii de 8-9 lei. Micile tentative de a sparge acest canal au esuat pe rand. In prezent, BRD evolueaza in apropiere de rezistenta de la 8 lei, pe volume mici, si nu pare sa ne ofere perspective interesante de crestere pe termen scurt. Triunghiul usor ascendent pe care il vedem format pe cotatiile ultimului an si jumatate pare sa isi aiba finalitatea in acelasi canal de trend de mai sus.

Pana in momentul in care BRD nu va sparge una dintre cele doua rezistente, pe volume mai insemnate, vom avea o evolutie laterala, intr-un range de 10-15%. Personal nu as achizitiona in acest moment actiuni BRD, din cauza randamentulului slab. Ramane sa vedem in ce masura Banca va reveni in acest an pe profit si cat de mare va fi acesta, in conditiile in care BRD se confrunta inca cu o rata mare a creditelor neperformante. Daca situatia financiara se va imbunatati substantial, vom vedea mai mult ca sigur o spargere a trendului si o depasire a pretului de 10 lei pentru o actiune.

tlv-13052014Banca Transilvania
Actiunile Banca Transilvania (TLV) se afla de doi ani pe un trend continuu ascendent. Practic, in acest interval emitentul a dublat valoarea unei actiuni la Bursa, in conditiile in care actionarii au primit in fiecare an un numar generos de actiuni gratuite in contul profitului obtinut de banca. Predictiile mele din urma cu o luna s-au cnfirmat si, in acest moment, TLV se afla la un pas de a atinge valoarea de 2 lei pentru o actiune, valoare pe care nu a mai atins-o din luna mai 2010. Graficul arata ca TLV tocmai a spart triunghiul ascendent format pe trendul ultimilor doi ani, ceea ce ar putea aduce creste insemnate pe termen scurt. Data de 30 mai este data de referinta pentru actionarii care doresc sa profite de distribuirea de actiuni gratuite, dupa care vom avea o corectie a cotatiilor Bancii Transilvania, egala cu valoarea majoarii de capital.

Daca credeti ca TLV v-ar putea aduce un mic profit in acest interval de doua saptamani, puteti intra acum la cumparare si, fie sa incasati actiunile gratuite, fie sa vindeti inaintea datei de inregistrare si sa va multumiti cu castigul obtinut. In cazul in care nu vreti sa riscati, sfatul meu este sa asteptati pana pe 2 iunie si sa profitati de corectia actiunilor dupa data ex-dividend, cand veti putea cumpara mai ieftin actiuni TLV.

ebs-13052014Erste Bank
Dupa o scadere abrupta generata, in mare parte, de situatia politica internationala incerta, actiunile Erste Bank au evoluat in ultimele doua luni intr-un range de maxim 10%. Acest amanunt nu ar genera emotii daca graficul nu ne-ar arata ca incepand din martie actiunile EBS au iesit din trendul general pozitiv pe care l-au urmat de la sfarsitul anului 2011! Investitorii nu par insa sa ia in calcul acest amanunt, avand in vedere ca evolutia laterala a Erste are loc pe volume mici, asadar nu avem panica in piata. Totusi, daca situatia se va prelungi si nu vom avea stiri pozitive din partea Erste, s-ar putea sa vedem inca o corectie in viitorul apropiat. Peste o saptamana vom trece de data de inregistrare pentru dividende si atunci vom mai vedea mai mult ca sigur o corectie de 6-7% generata de aceasta. Evolutia EBS, corelata cu o scadere sub pragul psihologic de 100 de lei pentru o actiune, ar putea genera emotie in piata si, inevitabil, un sell-off, care paradoxal ar putea sa faca bine actiunii EBS. La un pret cu 20-30% mai mic, emitentul ar putea deveni mult mai atractiv si, in functie de sentimentul pietii, am putea vedea un numar imporant de cumparatori in piata, care sa readuca EBS catre maximele de la inceputul anului.

bcc-13052014Banca Comerciala Carpatica
Timp de aproape doi ani, actiunile Bancii Comerciale Carpatica s-au aflat pe un trend pozitiv, dublandu-si valoarea. Jumatate din castig a fost realizat insa in doar o luna (decembrie 2012 – ianuarie 2013), dupa care BCC a evoluat lateral in jurul cotatiei de 0.05 lei, timp de 8 luni. Cresterea inceputa in august 2013 s-a finalizat la inceputul lunii ianuarie cu o corectie de 20% si o strapungere in jos a triunghiului ascendent. In ultimele trei luni, BCC a evoluat in zona 0,06 – 0,066 si se pare ca, in curand vom afla si deznodamantul acestei situatii. Ramane de vazut daca actiunea va strapunge si sus sau in jos pe volume mari triunghiul format in ultimele trei luni. Daca acest lucru nu se va intampla, vom continua evolutia laterala in jurul valorii de 0,065 lei.

Personal, nu sunt un fan al actiunii BCC. Avem o banca mica, romaneasca, cu un management cu mentalitate autohtona, iar actiunile sunt deseori sursa speculativa, ceea ce le face prea imprevizibile. Nu recomand detinerea acestui titlu in portofoliu, si in nici un caz pe termen lung. Sa nu uitam ca, in perioada 2010-2012, actiunile BCC au scazut de la 0,12 lei la sub 0,04 lei!

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *