SIF-urile sunt cu 20-30% mai ieftine ca la inceputul anului! Poate fi acesta un moment bun pentru a cumpara actiuni?

Lichiditatea crescuta a celor 5 SIF-uri au fost intotdeauna o moneda cu doua fete. Pe de o parte, daca intri la cumparare in momentul corect poti fi rasplatit cu castiguri de cateva zeci de procente. Reversul medialiei iti poate oferi insa dureri mari de cap, deoarece te poti trezi cu pierderi serioase.

In ultimele trei luni, SIF-urile au pierdut 20-30%. Temerile generate de criza ucraineana au fost amplificate de dezamagirea investitorilor legata de decizia – sau indecizia – SIF-urilor de a mai acorda in acest an dividende. In ultimii ani, multi dintre ei au cumparat actiunile celor 5 emitenti tocmai pentru a incasa dividendele generoase pe care acestea le-au oferit.

Asadar, poate fi un moment bun pentru a cumpara actiuni la cele 5 SIF-uri, in contextul mentinerii calmului la Est de Romania?

sif1-09052014aSIF Banat Crisana (SIF 1)
Asa cum spuneam si in urma cu o luna, din punct de vedere tehnic, SIF 1 continua sa se afle pe un trend major ascendent. La sfarsitul lunii aprilie, am avut o testare a trendului, cotatiile atingand minimele din urma cu o jumatate de an. Din punct de vedere tehnic, rezistenta nu a cedat, iar ultimele 8 sedinte de tranzactionare au urcat pretul SIF 1 cu 10%, de la 1.00 lei la 1,1080. Se contureaza, astfel, un nou raliu pe SIF 1 care, in conditiile unei piete bullish ar putea destul de curand sa retesteze maximele din luna ianuarie. Daca trendul se confirma in zilele urmatoare prin cresteri ale cotatiei pe volume mari, puteti incerca sa achizitionati progresiv actiuni SIF 1. Fiti insa atenti cu un ochi pe stirile externe, care ar putea strica admosfera relativ optimista din acest moment de la Bursa de Valori Bucuresti.

Parerea mea este de “buy”, odata cu reconfirmarea unui nou raliu, prin cresteri ale cotatiei pe volume mari, in zilele urmatoare.

sif2-09052014SIF Moldova (SIF 2)
La SIF 2, situatia este usor mai complicata. Desi trendul major din ultimii doi ani este inca usor pozitiv, cotatiile au spart trendul major pozitiv al ultimilor 3 ani. Din punct de vedere teoretic, avem de-a face aici cu doua triunghiuri ascendente – semn puternic bullish. Momentan, se confirma scenariul din urma cu o luna.

Ar fi insa precaut sa asteptam ca pretul SIF 2, care zilele trecute s-a confruntat si cu scaderi generate de trecerea datei de intregistrare, sa ajunga din nou undeva in zona 1,30 – 1,40 lei, pentru a intra la cumparare. Tot din punct de vedere teoretic, strapungerea trendului general major la 3 ani in zona cotatiei de 1,40 lei ar putea insemna o crestere egala cu baza triunghiului. Asadar, in scenariul pozitiv am putea vedea o miscare de crestere pana in jurul valorii de 2,00 lei pentru o actiune SIF 2.

Parerea mea ramane la “hold”, cu optiune de acumulare odata cu reconfirmarea unui nou raliu, dupa depasirea cotatiei de 1,40 lei.

sif3-09052014SIF Transilvania (SIF 3)
Asa cum anticipam in urma cu o luna, SIF 3 a testat suportul de la 0,50 bani. Acesta a fost usor ezitant, dar in cele din urma pare sa fi rezistat. Din punct de vedere tehnic insa, avem de-a face cu doua triunghiuri, unul simetric sau usor ascendent – pentru trendul major la 3 ani – si unul usor descendent, pentru trendul din ultimul an.

Majorarea de capital a fost hotarata in AGA, iar in urma acesteia vom avea o corectie a pretului SIF 3, care se va calcula si in functie de cotatia titlului la data de inregistrare (16 iunie). Asadar, orice investitie facuta in actiuni SIF 3 pana la mijlocul lunii urmatoare ar trebui sa fie precauta. Pana ce SIF Transilvania nu revine peste cotatia de 0,55 lei, scenariul negativ nu este exclus.

Incepand cu data de 16 iunie, in functie de modalitatea si pretul la care se vor tranzactiona drepturile de preferinta generate de majorarea de capital social, ne putem gandi la o achizitie a acestora.

Parerea mea este ca in acest moment investirea in SIF 3 este riscanta. Asteptati testarea si depasirea pragului de 0,55 lei, pe volume mai ridicate, coroborata cu un trend in general pozitiv al pietii.

sif4-09052014SIF Muntenia (SIF 4)
Predictiile din urma cu o luna s-au adeverit. SIF 4 a continuat sa scada si a testat suportul de la 0,70 lei. In ultimele trei saptamani, cotatiile au evoluat lateral in zona 0,71 – 0.73 lei, pe volume mici. SIF 4 a ramas insa in canalul de trend general pozitiv din ultimii trei ani. De altfel, in toata aceasta perioada, SIF Muntenia a avut lungi evolutii laterale in preajma cotatiei de 0,70 lei, urmate de 3 raliuri mai importante, care au dus pretul aproape sau putin peste 0,90 lei. Triunghiul format pe cotatiile din ultimul an este usor pozitiv. Toate aceste date ne arata in teorie ca zona de pret in care se afla acum SIF 4 este una buna pentru a intra la cumparare, dar doar in situatia in care sentimentul Bursei ramane pozitiv. Pretul ar putea evolua pana la finalul anului intre 0,70 lei si 0,90 lei, strapungerea rezistentei de la 0,90 ar insemna cu siguranta strapungerea canalului actual si, mai mult ca sigur, un raliu important.

Parerea mea este ca ati putea lua in considerare intrarea la cumparare in conditiile in care pretul depaseste pe volume mai insemnate 0,75 lei si, mai sigur, 0,80 lei.

sif5-09052014SIF Oltenia (SIF 5)
In urma cu o luna, anticipam o evolutie cu potential crescator. Ceea ce nu anticipam insa atunci a fost lipsa de decizie pe care am avut-o in AGA in ceea ce priveste distribuirea de dividende. Practic, actionarii nu au fost de acord cu niciunul dintre dividendele propuse, asadar nu vom vedea castiguri de pe urma acestora. Decizia s-a simtit imediat in piata, SIF 5 pierzand imediat aproape 10% din valoare. Efectul a fost, practic, de corectie dupa data de inregistrare, dar fara ca actionarii sa primeasca nimic la schimb. Ultimele sedinte am inregistrat vanzari peste media obisnuita, semn ca cei care au cumparat SIF 5 pentru dividende au scapat imediat de actiunile necastigatoare.

Decizia AGA a dus, din punct de vedere tehnic, la o testare a suportului de trend general crescator. In zilele urmatoare vom afla daca rezistenta va tine sau vanzarile vor continua. In cazul unui scenariu negativ urmatoarele rezistente vor fi in jurul valorilor de 1,60 lei, respectiv 1,40 lei. Daca rezistenta de la 1,80 va tine, in zilele urmatoare vom vedea o intoarcere a cotatiilor in aceasta zona si, daca sentimentul se mentine pozitiv pe Bursa, probabil vom vedea o recuperare in zona gap-ului de la 1,77-1,87 lei.

Parerea mea este sa ramaneti in asteptare, pana vom vedea care este directia pe care SIF 5 o va urma. Viitorul este, momentan, incert astfel ca nu ar fi prudent sa intrati in piata pe acest titlu.

Analizele de mai sus nu reprezinta o recomandare explicita de cumparare, ci doar o parere personala asupra evolutiei unor emitenti. Pentru a obtine o recomandare de cumparare / vanzare, va rog sa va adresati unui broker specializat.

 

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “SIF-urile sunt cu 20-30% mai ieftine ca la inceputul anului! Poate fi acesta un moment bun pentru a cumpara actiuni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 3 =