Sectorul bancar: Banca Transilvania si Erste – da, restul categoric nu!

In ceea ce ma priveste, titlurile BRD nu mi s-au parut niciodata interesante. Ca dovada a acestei afirmatii, sta graficul multianual descendent. Maximele post-criza ale acestui emitent s-au situat in jurul valorii de 15 lei, iar in ultimii doi ani am inregistrat o evolutie laterala, in range-ul 7-9 lei. BRD este o actiune in general constanta in miscari, avand parte de episoade lungi de acalmie, urmate de scurte zvacniri pozitive sau negative, dupa care situatia revine la normal. Recomandare mea este “de evitat”.

banca-transilvania-apr5Cotatiile Banca Transilvania (TLV) au crescut cu aproape 5% in ultimele zile, probabil ca urmare a stirilor legate de faptul ca banca estimeaza ca anul acesta va avea cel mai mare profit din istorie, de 512 milioane de lei, cu 15,5% mai mare ca cel de anul trecut. TLV este un titlu stabil, bine vazut in ultimii ani si care are o rata de succes investitional foarte ridicata. In ciuda evolutiilor ample din ultimii ani, actiunea a reusit constat sa faca noi maxime si, avand in vedere politica sanatoasa a acesteia, va continua sa creasca pe termen mediu. Va recomand sa o includeti in portofoliu, dar cu mentiunea ca randamentul acestei actiuni este unul pe termen mediu si lung (de la 6 luni in sus). Nu uitati insa de distributia de dividende, care in luna mai sau iunie va corecta cu siguranta cotatiile TLV. Partea buna este ca politica bancii este orientata catre distribuirea de actiuni gratuite, astfel ca socul corectiei va fi rapid atenuat.

ebs-apr5Dupa o coborare abrupta in ultima luna, de aproape 20%, actiunile Erste Group Bank AG (EBS) dau semne de revenire, iar saptamana trecuta au urcat de la 107,50 lei (minimul ultimei perioade) la 116,90 lei, respectiv 8,74%. In ciuda pierderilor suferite de BCR, Erste pare o actiune solida, care are o crestere lenta dar constanta. Este foarte posibil ca in curand actiunea sa revina in jurul valorii de 130 lei – maximul ultimilor ani. Tehnic vorbind, avem loc de crestere pana in jurul cotatiei de 140 lei. Recomand intrarea prudenta la cumparare, cu rezerva ca EBS ar putea sa nu aduca recompense importante pe termen scurt. Urmariti evolutia titlului la Bursa din Viena – este mult mai relavanta decat cea de la BVB, mai ales ca exista o aliniere a cotatiilor autohtone cu cele de la bursa austriaca.

bcc-apr5Ultima de analizat din randul bancilor ramane Banca Carpatica (BCC). Din punctul meu de vedere, BCC este o mini-banca, care doreste sa emita pretentii catre lumea buna. Totusi, in ultimii ani, evolutia bursiera a acestei companii s-a bazat in mare parte pe speculatii si interese ale actionarilor majoritari. In ultimul an am vazut o apreciare spectaculoasa a cotatiilor, in jurul valorii de 0,07 lei dar si o repliere rapida la 0,06 lei. Recomandarea mea pentru acest titlu este “de evitat”, decizia de a-l include in acest raport a fost luata stric ca urmare a discutiilor generate de BCC in ultimul timp in lumea financiara.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 16 =