Cum iti faci un plan de investitii, atunci cand economisesti lunar o suma importanta

Articolul a pornit de la o opinei acordata pentru blogului lui Laurentiu Mihai. Deoarece spatiul acordat acolo a fost destul de limitat, am hotarat sa reiau tema, considerand ca merita sa o dezvolt.

Daca reusesti sa economisesti lunar o suma importanta (minim 500-1000 Euro), atunci trebuie sa pornim de la 2 premise:

 1. Esti o persoana care isi permite un stil de viata peste media, interesat(a) sa acumulezi bunastare personala si, cel mai probabil, esti o persoana educata;
 2. Esti o persoana inteligenta care, cel mai probabil, in timp va ajunge la un nivel foarte bun de educatie financiara (daca nu il ai deja). Asadar, este posibil ca, la un moment dat, sa fii interesat(a) de produse financiare sofisticate.

Daca poti sa economisesti lunar o suma importanta, ai la dispozitie o multitudine de optiuni legate de investitii. Mai intai, insa, ti-as recomanda sa faci o scurta analiza legata de asteptarile pe care le ai de la o investitie si gradul de risc pe care esti dispus(a) sa ti-l asumi. Practic, va trebui sa raspunzi cu sinceritate la cateva intrebari:

 • Care este durata pentru care doresti sa investesti (scurta – cel mult 1 an / medie – 1-3 ani / lunga – 3-5 ani sau +5 ani)?
 • Cat de mare este aversiunea ta risc, respectiv cat de mare este frica de a pierde banii economisiti (scazuta sau foarte scazuta / medie / ridicata sau foarte ridicata)?
 • Care este randamentul minim pe care ti-l doresti de la investitia ta?
 • Ce experienta ai in domeniul financiar / investitii?

In functie de raspusurile tale la aceste intrebari, tu sau un consultant financiar veti putea aprecia ce tip de investitor esti. Acesta poate varia de la conservator, sau defensiv (aversiune de risc scazuta, randament minim scazut dar sigur, cu un orizont investitional lung, ca si timp) si pana la agresiv sau agresiv (aversiune de risc crescuta, cauti randamente mari si accepti riscul aferent, ai un orizont investitional scurt, ca si timp, poate chiar si de pe o zi pe alta).

Ce optiuni ai cand economisesti lunar o suma importanta:

 1. In primul rand, trebuie sa stii ca depozitele bancare sunt produsele financiare care, de obicei, iti ofera randamentul cel mai scazut. Practic, din dobanda anuala trebuie sa scazi cheltuielile cu impozitul pe venit (retinut la sursa), taxele si comisioanele bancare. In plus, trebuie sa iei in calcul deprecierea monedei in care faci depozitul in raport cu Euro (daca este cazul) si rata inflatiei. In mare, dobanda unui depozit bancar poate fi de maxim 3% pentru un depozit in lei si sub 1% pentru un depozit in Euro sau USD.
 2. Daca esti la inceput in materie de investitii si nu vrei sa iti depui economiile intr-un depozit bancar, poti alege sa cumperi unitati la un Fond de investitii. Aici, va trebui sa te interesezi in ce instrumente financiare investeste acel fond si moneda in care este denominata valoarea unitatii de fond. In functie de acestea, gradul de risc poate fi unul scazut (pentru fondurile monetare), mediu (fondurile care investesc in obligatiuni) sau crescut (fondurile care investesc in actiuni). Desigur, cu cat riscul este mai mare, cu atat randamentul anual al produsului poate fi mai bun, dar si riscul creste semnificativ.
 3. Avand in vedere ca poti economisi o suma importanta in fiecare luna, dupa o perioada de 2-3 ani, poti alege sa faci o investitie imobiliara, de exemplu o garsoniera pe care sa o inchiriezi. Aici, va trebui sa fi atent(a) la cateva aspecte, precum anul in care a fost construit imobilul, calitatea constructiei, zona, pretul si venitul lunar potential din chirie. In principiu, din inchiriere ar trebui sa obtii un randament mediu anual de 5-6%.
 4. Daca suporti un grad de risc moderat, poti alege o investitie in obligatiuni. Acestea pot fi de mai multe feluri: obligatiuni de stat (emise de Statul roman, de exemplu), obligatiuni corporative (emise de o societate privata), garantate sau negarantate. De asemenea, cuponul de dobanda poate fi platit trimestrial, semestrial sau anual. Este bine sa stii ca titlurile de stat au un randament anual mai scazut (maxim 4-5%), dar un grad de risc mai mic, in timp ce obligatiunile corporative iti pot oferi un randament anual si de 9-10%, dar comporta un grad de risc mai mare. Practic, riscul, in ambele cazuri, este cel de neplata a cuponului, deoarece statul sau compania respectiva intampina probleme financiare, inclusiv insolventa sau faliment…
 5. Daca ai un profil de investitior activ, respectiv tolerezi mai bine riscul, poti alege sa investesti intr-un ETF (un fond care replica un anumit indice) sau, direct, in companii listate la Bursa. Aici, castigurile pot veni din dividende sau din cresterea cotatiilor, insa recomandarea mea este sa cauti mai intai surse din care sa intelegi cum functioneaza Piata de Capital, sa te informezi temeinic despre activitatea companiei in care doresti sa investi si care sunt riscurile la care este supus respectivul business, sa citesti raportarile financiare ale acesteia si sa cauti un broker agreat de ASF. Randamentele pot fi peste media, insa si pierderile pot fi pe masura…
  In ceea ce priveste partea de informare, poti incepe cu capitolul Lectia de Bursa, din acest site.
 6. Pentru investitorii sofisticati, exista si varianta investirii in instrumente financiare complexe, precum CFD-uri, optiuni, shorting sau Forex. Fiind instrumete in genere speculative, gradul de risc este semnificativ, iar recomandarea mea ar fi sa le utilizezi doar daca ai deja destula experienta acumulata in Piata de Capital si intelegi pe deplin cum se utilizeaza aceste instrumente…

In concluzie:

Avand in vedere faptul ca in strategia investitionala nu exista un “tailor made suit”, voi evita sa dau exemple concrete. Important este sa alegi in functie de orizontul de timp si asteptare, gradul personal de aversiune la risc, varsta, nivel de educatie financiara si sa te asiguri ca INTELEGI CUM FUNCTIONEAZA PRODUSUL IN CARE INVESTESTI. Personal, consider foarte important acest ultim aspect, pentru ca poti sa faci o analiza justa a profilului tau de investitor si sa alegi produse care se preteaza acestui profil. Insa, daca nu vei intelege cum functioneaza acele produse, care sunt riscurile, orizontul de timp minim recomandat pentru investitie s.a., este posibil sa obtii rezultate nesatisfacatoare sau pierderi substantiale. In orice caz, iti recomand ca, inainte de a investi intr-un produs financiar – oricare ar fi acela – sa-l testezi mai intai, investind o suma mica de bani, doar pentru a intelege cum functioneaza…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =