ASF vrea sa dea unda verde la cumpararea de actiuni intre SIF-uri

Cu toate ca se afla in topul preferintelor invesitorilor la Bursa de Valori Bucuresti, conditiile in care poti cumpara actiuni ale celor 5 SIF-uri sunt cele mai drastice. Pentru investitori, pragul de detinerea de maxim 5% din actiuni este cea mai mare problema. Dar mai exista un impediment care, la prima vedere este la fel de curios: desi sunt societati de investitii financiare, SIF-urile  nu au voie sa cumpere actiuni intre ele. Pe scurt, un SIF nu are voie sa cumpere la Bursa actiuni ale niciunuia dintre celelalte patru SIF-uri.

Dar acest fapt pare a fi pe cale sa se schimbe. Ieri, Mircea Ursache, vicepresedinte in cadrul Autoritatii de Supravechere Financiara (ASF) a declarat ca in sedinta de maine se va lua in discutie ca SIF-urilor sa li se permita sa cumpere actiuni intre ele. Lucru care ar putea fi benefic pe termen scurt, el insemnand ca, cel putin in teorie, 20% din actiunile fiecarui SIF si-ar putea gasi noi cumparatori in persoana celorlalte societati de investitii financiare. Trebuie sa luam in calcul ca 20% din actiunile unei companii inseamna o cifra uriasa si cu siguranta SIF-urile vor fi nevoite sa sape adanc ca sa poata gasi o asemenea cantitate. Ceea ce se traduce prin cresterea considerabila a presiunii la cumparare si, pe termen scurt, o explozie a cotatiilor celor 5 SIF-uri.

Dupa anuntarea deciziei, SIF-urile au performat astazi, crescand cu pana la 3%. Personal, as recomanda investitia in SIF-uri in perioada imediat urmatoare. Doar ca trebuie sa aveti grija la cateva aspecte:

1. Este foarte important sa nu cumparati intr-un moment in care piata intra sau se afla in faza de corectie! Momentan, multe actiuni par sa fi luat o pauza la Bursa si in ultimele sedinte am asistat la o serie de marcari de profituri.

2. Este foarte posibil ca astazi de la Bursa sa fi avut cresteri de tipul “buy the rumour, sell the news”. Adica miercuri, daca se va anunta decizia oficiala, sa nu mai dea nimeni navala la cumparare, pentru ca adevarata stire a venit ieri, iar maine vom primi doar o confirmare a acesteia.

3. In fine, trebuie sa luam in calcul data de la care li se va permite SIF-urilor sa cumpere actiuni unele de la altele. Daca aceasta data va fi joi, mai mult ca sigur putem sa intram, cu prudenta, la cumparare si sa asteptam rezultatele. Daca, insa, liberalizarea va avea loc de abia din vara sau incepand cu 2015 (putin probabil), ne intoarcem catre punctul 1. Cel mai prudent, in lipsa de alte evenimente sau a unui trend crescator evident, ar fi sa asteptam apropierea datei de referinta a deciziei ASF pentru a reanaliza decizia de cumparare.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “ASF vrea sa dea unda verde la cumpararea de actiuni intre SIF-uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =