SIF Banat-Crisana (SIF 1): Analiza tehnica 24.02.2014

Pretul actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF 1) a reactionat violent in deschiderea sedintei de tranzactionare de astazi, dupa anuntul facut vineri seara de fondul de investitii, prin care li s-a propus actionarilor reinvestirea profitului pe anul 2013. Prezumtiva nedistribuire de dividende a dus cotatiile SIF 1 cu 5% mai jos in debutul sedintei de astazi dar, pana la finalul zilei, actiunile au recuperat mai bine de jumatate din pierderi, incheind la pretul de 1,32 lei, cu pierzand doar 1,86%. Anuntul facut de oficiali SIF1 nu a fost tocmai o surpriza, avand in vedere ca si anul trecut s-a procedat in acelasi fel. In plus, SIF Banat-Crisana a fost primul dintre SIF-uri care a demarat programul de cumparare de actiuni ale celorlalte SIF-uri, fiind evident faptul ca aceste achizitii vor fi facute din profitul obtinut in anul 2013.

Este interesant sa vedem daca pretul SIF 1 va mai suferi corectii in perioada imediat urmatoare sau va avea o evolutie pozitiva. Pentru a ne da seama, va invit sa facem o analiza tehnica a evolutiei acestei actiuni in ultima perioada:

sif1

Dupa maximele din jurul valorii de 1,40 lei de la finalul lunii ianuarie, SIF 1 a suferit o corectie de pret de circa 10%, pana in jurul valorii de 1,25 lei. Corectia a fost generata de ingrijorarile din pietele externe, generate de posibilele dificultati pe care pietele emergente le vor suferi odata cu terminarea programului de tiparire de bani al Bancii Federale Americane (FED). Evident, in aceasta zona au fost si marcarile de profit dupa raliul inceput la 1,05-1,10 lei. A urmat anuntul surpriza al ASF prin care SIF-urilor li se da voie sa se cumpere intre ele, iar cotatia SIF 1 a crescut in urmatoarele sedinte pana la 1,36 lei. Ultimele sedinte au fost marcate de mici scaderi, in marja de 2%, pentru ca astazi sa avem in deschidere o corectie de 5%. Aceasta s-a diminuat in a doua parte a sedintei, ajungand la 1,86%.

Din ce ne arata graficul, evolutia SIF 1 in perioada imediat urmatoare va depinde de starea de spirit a pietei. Chiar daca MACD a intrat astazi in teritoriu negativ, avand in vedere ca am avut parte de un mic sell-off emotional urmat de o calmare a situatiei, evolutia acestui indicator nu este momentan concludenta. Indicatorul ROC (Rate of change) ne spune si el ca “momentum”-ul este unul negativ. Corelarea celor doi indicatori inclina balanta catre continuarea scaderilor.

De cealalta parte, avem evolutia propriu-zisa a actiunii in ultimele sedinte de tranzactionare. De fiecare data, minimele intra-day au fost folosite ca momente de cumparare, ceea ce arata ca investitorii au in continuare incredere in evolutia pozitiva a SIF1. Astazi, pretul de deschidere a fost si pretul minim al zilei, cotatiile reusind sa urce semnificativ in a doua parte a sedintei de tranzactionare, astfel ca avem pe grafic o lumanare verde (pretul de inchidere a fost mai mare decat cel din deschidere). In acelasi ton, se poate observa pe grafic cum  cotatiile de astazi se afla sub banda inferioara Bollinger – semn ca ar trebui sa ne asteptam la o schimbare de trend. Totodata, Media mobila la 15 zile (SMA1) se pregateste sa o intersecteze pe cea la 30 de zile (SMA2) – alt semn al schimbarii de trend. Aceste doua aspecte sunt date statistice, asadar relevanta lor va depinde de evolutia efectiva a pietii.

In concluzie, avem semne destul de importante de schimbare a trendului, venite pe indicatori negativi. Personal, merg pe mana SMA-urilor si a benzilor Bollinger, care au obiceiul de a nu se insela. Totul va depinde insa de sentimentul pietei din aceasta saptamana si de amploarea preconizatelor reintrari de capital in pietele emergente.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − one =