Sell / Buy: 8 actiuni pe care sa le cumperi sau vinzi la Bursa la inceputul lui martie!

up-downPrima zi de primavara a adus la bursa cateva semnale interesante, mai multe de Sell, dar si cateva de Buy. Dupa o luna verde, entuziasmul s-a disipat, astfel ca – estimez eu – va fi mult mai dificil sa facem profit in martie la Bursa de Valori Bucuresti.

SELL:

Erste
EBS a dat ieri primul semnal de sell dupa aproape o luna de cresteri continue. Dupa ce cotatia a revenit la valoarea din iunie 2014, Erste da semne de epuizare. MACD a semnalizat schimbarea de trend, la fel si RSI, in timp ce indicatorul ROC a coborat in teritoriu negativ. Ne aflam pe banda inferioara Bollinger, iar volumele sunt si ele mici, asadar interesul pentru actiunile EBS va scadea in mod cert.

sell-EBS20150402

Electrica S.A.
Asa cum estimam la jumatatea lunii, EL a mai testat o data break-out-ul la 13 lei. Nici de aceasta data nu i-a reusit. Acum, avem semnal de sell generalizat: ROC si MACD in teritoriu negativ, RSI a coborat sub 70, iar cotatiile se afla pe banda inferioara Bollinger.

sell-EL20150402

Zentiva
Dupa parerea mea, SCD este putin supraevaluata in acest moment. Cresterile generate de propunerea de dividend pe 2014 i-a scos pe cumparatori din amorteala. Dupa cum se vede pe grafic, SCD evolueaza usor deasupra canalului de trend si pare sa incerce sa revina in normal. MACD se pregateste de semnal negativ, dar ROC pare sa fi atins minimul. RSI, desi negativ, este 57 si usor ascendent. Totusi, nu cred ca SCD va avea forta sa depaseasca actuala cotatie, asa ca recomand “sell”.

sell-SCD20150402

SIF Banat-Crisana
SIF 1 a crescut frumos in ultimele doua luni. In lipsa de cumparatori, insa, pretul a inceput sa scada. 1,40 lei este un suport pe care l-a testa astazi si nu a cedat. ROC si RSI au inceput coborarea, iar MACD se pregateste sa dea semnal bearish. Volumele din ultimele zile au fost destul de mici, semn ca nu se arata cumparatorii, dar nici nu se grabeste nimeni sa vanda. Personal, cred ca vom vedea o repliere pana in zona 1,35 unde, in functie de anuntarea acordarii sau nu de dividende va face piata.

sell-SIF120150402

SIF Transilvania
SIF 3 a inregistrat primul raliu mai serios de la oferirea de actiuni gratuite in locul dividendelor pe 2013. Miscarea s-a oprit inainte de 0,28 lei, iar acum da semne serioase de epuizare. ROC in teritoriu negativ, la fel si MACD, iar indicele RSI pare sa fi inceput si el coborarea.

sell-SIF320150402

SIF Oltenia
SIF 5 nu reuseste de ceva timp sa depaseasca convingator zona 1,70 lei. Se pare ca nici de data aceasta nu vom vedea testarea cu succes a rezistentei. ROC a intrat in teritoriu negativ, RSI coboara si el, iar MACD se pregateste sa inter in teritoriu negativ.

sell-SIF520150402

BUY:

Fondul Proprietatea
FP a suferit un rebound in ultimele sedinte, de la 0,90 lei. Chiar daca MACD a dat semnal negativ, avem trei alti factori importanti de luat in calcul: indicatorul ROC, desi profund negativ, da semne de intoarcere a trendului. La fel si RSI care, desi la 50, ne poate face o surpriza si sa se intoarca la 70. Tototdata, volumul tranzactiilor de luni a fost ceva mai important. Toate acestea ma duc la concluzia ca, pe termen scurt, este loc de un mic profit pe FP. Prognoza mea este ca vom revedea cotatiile la 0,90 in urmatoarele sedinte. Daca FP depaseste aceasta valoare, ar trebui sa se opreasca la 0,95.

buy-FP20150402

Rompetrol Rafinare
Nu sunt un fan al RRC, dar situatia actuala a acestui titlu mi se pare foarte interesanta. Avem ROC in crestere, un “rock bottom” pe MACD si o intoarcere peste 30 a RSI. Volumele sunt slabe, dar pentru putina specula si senzatii tari se poate incerca o intrare, in scopul de a vine in zona 0,0410. Pentru senzatii si mai tari, asteptati o strapungere la 0,0420, care sa va duca pana la 0,0440!

buy-RRC20150402

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =