Electrica S.A. o ia pe urmele celorlalte IPO-uri din sectorul energetic

APTOPIX Wall StreetIn ultimul an, statul a listat la Bursa trei companii din sectorul energetic. Si, pe principiul “operatia a reusit, pacientul a murit”, primele doua IPO-uri au avut aceeasi soarta. Asteptate cu infrigurare, listarile lor au facut mare valva. Notate cu 10 la nastere, Romgaz si Nuclearelectrica au aratat, insa, ceea ce pare deja o cutuma in randul companiilor de stat: teoria nu se pupa cu practica!

Profitul mare nu a reusit intr-un final sa invinga eficienta care lasa de dorit, structura salariala incarcata si opacitatea relatiei cu investitorii. Astfel, dupa suprascrieri zdravene ale transelor alocate de actiuni si un apetit crescut al investitorilor in primele zile de tranzactionare, cele doua companii s-au stins. Volumele sunt in continuare rezonabile, castigurile se lasa insa asteptate. Romgaz S.A. (SNG) nu a reusit sa iasa din zona 33-35 lei, in care s-a tranzactionat in majoritatea sedintelor din ultimele sapte luni, in timp ce Nuclearelectrica (SNN) nu a mai atins niciodata maximele din primele zile de dupa listare, tranzactionandu-se in prezent la putin peste 8 lei pentru o actiune – cu 25% mai jos fata de pretul de listare.

Electrica S.A. (EL) a fost o noua listare de rasunet la Bursa de Valori Bucuresti. Anuntata cu surle si trambite si prezentata ca inca un eveniment de succes, compania a inceput tranzactionarea in forta, incheind prima zi pe bursa cu 2,2% peste cotatia de listare, la 11,25  lei pentru o actiune. Si cand se parea ca a treia oara este intr-adevar cu noroc, Electrica a inceput sa piarda teren. Avansul de 2,2% s-a topit in 3 zile si a mai fost nevoie de inca doua pentru a vedea actiunile EL terminand saptamana cu 2,5% sub pretul de listare. Din pacate, se pare ca si acest ultim IPO de succes se va pierde in anonimat la BVB.

Evolutia Electrica S.A. in prima saptamana de la listare:

el

Romgaz S.A. (SNG) nu a adus nici ea prea multe satisfactii investitorilor:

sng

Nuclearelctrica S.A. (SNN) incheie un trio dezastruos:

snn

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

2 thoughts on “Electrica S.A. o ia pe urmele celorlalte IPO-uri din sectorul energetic

    1. Deja au facut-o. Personal, sunt sceptic atunci cand avem de-a face cu companii care au apartinut statului sau a caror activitate este reglementata de acesta. Nu stii niciodata de unde pot aparea scheletele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − four =