Teapa in stil romanesc: De ce nu trebuie sa cumperi Romgaz si Nuclearelectica!

romgazCompaniile din energie si gaze inregistreaza, in mare parte, scaderi in aproape fiecare sedinta de tranzactionare. Asta nu i-a impiedicat insa pe Erste Group si SSIF Broker Cluj sa isi asigure clientii ca fac o afacere buna daca investesc in acest moment in actiunile Romgaz, Transgaz sau Nuclearelectrica. Analistii cele doua companii de brokeraj declarau la inceputul lunii februarie ca previzioneaza cresteri cu 20-30% pentru aceste titluri. Motivatia este legata de cresterea sustinuta a pretului la gaze naturale pana in anul 2018, cand preturile pentru consumatorii casnici se vor alinia la cele ale pietei.

Este insa inexplicabil de ce Erste si Broker Cluj nu ne ofera si orizontul de timp al previziunii. Pentru ca una este promisiunea unui castig in urmatoarele 6 luni, iar altele sunt calculele daca pretul tinta va fi atins peste 4 ani. In cel de-al doilea caz, am avea un randament de doar 5-7% pe an, la care se adauga eventualele dividende. Destul de putin, as spune eu, in conditiile in care SIF-urile, de exemplu, iti pot oferi acelasi castig anual intr-o singura luna buna.

Parerea mea este ca, mai degraba, cei doi brokeri incearca sa sustina si sa creasca cotatiile SNN si SNG, in care cu siguranta au investit sume considerabile in momentul ofertei initiale de listare. In mod evident, Erste si Broker Cluj au acum pierderi substantiale din aceasta investitie.  In acest moment, cotatia Romgaz este cu aproape 10% mai jos fata de prima zi de tranzactionare, iar Nuclearelectica a pierdut 20% din valoarea la care a putut fi cumparata initial.  In plus, Nuclearelectrica tocmai a anuntat un profit estimat pentru 2014 de 16 ori mai mic fata de cel din anul precedent. Nici Romgaz nu sta prea bine: companiei ii vor creste substantial cheltuielile in viitorul apropiat, ca urmare a cresterii redeventelor si a accizelor impuse de stat.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + nine =