Cum sunt randamentele oferite de Electrica, Romgaz si Nuclearelectica? Iata comparatia cu celelalte nume mari de la BVB!

investIn ultimul an si jumatate am putut numara pe degetele de la o mana listarile noi de la Bursa de Valori Bucuresti. Dar, acelea care au fost, au adus in atentia investitorilor companii importante ale statului. Ma refer aici la Electrica S.A, Nuclearelectrica S.A. si Romgaz. A fost bataie mare pe actiuni la listarea celor trei, oferta initiala fiind subscrisa chiar si de 15 ori! Dar a meritat efortul?

 

Am facut o scurta analiza a castigurilor aduse de cele trei companii investitorilor in perioada de timp scursa de la listare si pana in prezent, comparativ cu actiunile importante de la BVB.

Iata rezultatele:

  • 6 dintre cele 14 societati analizate au obtinut randamente mai bune ca Electrica S.A. Dintre ele se distinge Transgaz S.A., care din prima zi de tranzactionare a EL si pana acum a adus un profit de 50% (inclusiv dividende) Alte 6 societati au adus investitorilor randamente mai slabe, SNP fiind codasa clasamentului (-13%). FP si TLV au adus randamente similare cu cele ale EL.
  • In cazul Nuclearelectrica, toate cele 14 societati analizate, fara exceptie, au adus randamente superioare celui dat de SNN. De altfel, SNN a inregistrat o pierdere de aproape 16%, incluzand aici si dividendele pe anul 2013. Campioana este in acest caz Transelectrica, o companie ce a adus investitorilor un profit de 140% din noiembrie 2013 incoace, incluzand dividendele. Profituri mari au adus si Zentiva (90%), Banca Transilvania (68%) sau Transgaz (64%).
  • Ordinea de mai sus se pastreaza identic si in cazul Romgaz. Totusi, SNG a reusit sa aduca investitorilor mici de la lansare si pana in prezent un profit de 27-30%. Un randament mai bun au avut doar TEL, TGN, TLV, SCD si BVB.

Mai jos aveti lista completa a randamentelor comparative:

SimbolEvolutia fata
de EL
Evolutia fata
de SNN
Evolutia fata
de SNG
BRD -2%-2%1%
BVB 22%56%52%
EBS 18%-5%-9%
FP 3%14%14%
SIF1 24%34%33%
SIF2 29%37%35%
SIF3 -10%-10%-10%
SIF4 5%25%24%
SIF5 -10%12%7%
SCD 45%90%87%
SNP -13%-10%-11%
TEL 35%140%140%
TGN 50%64%62%
TLV18%68%68%

*datele sunt fata de ziua listari la Bursa a celor trei emitenti si includ dividendele acordate pentru anul 2013.

Concluzie:

Cine a cumparat in IPO actiuni SNN, s-a fript. Electrica a adus in general randamente satisfacatoare, la fel ca si SNG. Totusi, avem 5 actiuni care, in cazul EL si SNG au adus randamente minim duble! Ceea ce pentru actionarii EL si SNG s-a dovedit o mica bataie de cap, pentru actionarii catorva titluri vechi si de prima importanta la Bursa de Valori Bucuresti s-a aratat a fi un eveniment lipsit de importanta financiara. Dupa parerea mea, cele trei listari au fost mult prea umflate si anuntate prea pompos pentru rezultatele pe care le-au oferit. Sunt de acord, doua dintre ele au oferit randamente frumoase. Totusi, acestea palesc in fata celor date de TEL sau SCD…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

2 thoughts on “Cum sunt randamentele oferite de Electrica, Romgaz si Nuclearelectica? Iata comparatia cu celelalte nume mari de la BVB!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − five =