bvb-bellNu cred ca exista investitor la Bursa de Valori Bucuresti care sa nu inteleaga si sa recunoasca lipsa de vlaga a institutiei romanesti. Desigur, nu voi soca pe nimeni afirmand ca Ringul nostru este mic, cam cat un musuroi de furnici. Teribil a fost insa sa constat ca fata de acum 5 ani, cand am inceput eu sa investesc la Bursa, s-au schimbat foarte putine, in termeni de cifre…

Toata lumea a vorbit despre accederea in randul pietelor emergente si despre cat de mult a crescut lichiditatea zilnica odata cu listarea Fondului Proprietatea, in 2011. Odata cu IPO-urile Romgaz si Nuclearelectrica, in 2013 si  Electrica S.A., in 2014, lichiditatea a crescut semnificativ, ajungandu-se in acest moment la tranzactii zilnice in jurul a 13.000.000 de Euro. Si totusi, cifrele pacalesc. Cresterea lichiditatii se datoreaza strict intrarii in piata a celor patru emitenti. Companiile care erau deja listate nu au cunoscut cresteri semnificative in volume, iar numarul micilor investitori nu a crescut exponential. Este drept, potential exista. A dovedit-o interesul pentru actiunile SNN, SNG si EL dar, din pacate, investitorii nou veniti nu par sa se vada in piata. Ceea ce insemana ca ei s-au marginit in a achizitiona actiuni la cele 4 companii, fie pentru a le vinde cu un mic profit in primele zile dupa listare, fie pentru a investi in acestea pe termen lung, in speranta castigurilor din dividende sau mizand in cresterea cotatiilor.

capitalizare1Statisticile sunt seci: In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti sunt listate 87 companii la BVB, 301 – pe AeRO si 15 pe ATS – sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei. Dintre cele 87 companii listate la BVB, 9 sunt suspendate de la tranzactionare, fiind in faliment sau insolventa. Actiunile altor aproape 20 de emitenti nu valoreaza mai mult de 10 bani per bucata, ceea ce nu confera prea multa siguranta unui investitor. 6 dintre cele 104 companii cotate la BVB valoreaza sub 1 milion de Euro pe Bursa, in timp ce alte 28 au o capitalizare intre 1 si 10 milioane de Euro. Doar 45 dintre companii au o capitalizare mai mare de 10 milioane de Euro, 19 dintre acestea valorand in prezent mai mult de 100 de milioane de Euro. Asadar, dintre companiile listate la BVB, peste 10% sunt aproape de faliment si doar un sfert sunt emitenti puternici. Per ansamblu, mai putin de jumatate dintre companiile listate la Bursa se pot lauda cu o capitalizare cat de cat serioasa.

Despre companiile listate pe piata AeRO nici nu merita sa detaliez, piata fiind inca foarte mica, iar lichiditatea actiunilor destul de scazuta.

In ceea ce priveste capitalizarea Bursei, aceasta este in acest moment de aproape 40 de milioane de Euro. Prin comparatie, Bursele emergente, in randul carora ne dorim sa ajunga si Ringul nostru, au o capitalizare si un volum de tranzactionare uriase, care se traduc un sute de miliarde de dolari:

DenumireTaraCapitalizareVolum de
tranzactionare
(miliarde USD)(miliarde USD)
Shanghai Stock Exchange China5043536
Toronto Stock Exchange Canada236092
Australian Securities Exchange Australia1,42864
Bombay Stock Exchange India217511
National Stock Exchange of India India219493
Korea Exchange South Korea1683142
BM&F Bovespa Brazil93565
JSE Limited South Africa112930
Taiwan Stock Exchange Taiwan106871

Sursa tabelului: Wikipedia.com

Concluzia este una simpla: atat timp cat nu va exista o preocupare la nivel international, prin care romanii sa primeasca educatia financiara necesara iar companiile sa fie incurajate sa se listeze la Bursa, evolutia pietisoarei noastre de capital va ramane doar in teorie. Atat timp cat investitorii mici vor fi tratati cu spatele de catre cei care ar trebui sa le deschida ochii asupra modului in care functioneaza acest mecanism financiar si a felului in care se pot face bani cu ajutorul lui, oamenii obisnuiti isi vor tine in continuare banii la saltea sau in banci, pentru ca frica si ignoranta duc intotdeauna in cel mai bun caz catre nevoia de autoprotectie. Nu sunt de acord cu faptul ca informatia la Bursa trebuie sa aiba un cost piperat si nici ca cel care o detine trebuie sa aiba un statut de semizeu. Cel putin nu in situatia actuala, in care ne zbatem intr-o mlastina financiara in care cu greu supravietuiesc 20.000 de investitori. Morala este una foarte simpla: daca vrem sa ajungem in randul pietelor emergente, mai mult decat a incuraja listarile companiilor romanesti importante din sectorul privat, mai mult decat listarea companiilor profitabile ale statului si transparentizarea politicilor lor financiare, va trebui sa se incurajeze accederea potentialilor investitori mici catre Bursa. Acest lucru este echivalent cu a lasa informatia care conteaza cu adevarat sa circule liber sau la costuri modice. Ne dorim sa ajungem piata emergenta pentru ca banii marilor investitori sa intre si la BVB. Dar ce ne vom face in momentul in care investitorii vor veni si vor avea la dispozitie doar o mana de companii solide in care sa merite sa investeasca? Si, mai rau, ce se va intampla cand in piata vor gasi doar o mana de investitori dispusi sa le cumpere sau sa le vanda aceste actiuni? Pentru ca, in conditiile actuale, investitorii vor parasi corabia incet dar sigur, indreptandu-se catre zari mult mai senine…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: