Business as usual: Cum se vede viitorul Bittnet Systems prin ochii CFO-ului Cristian Logofatu

cristian logofatu, bittnet systems

Atentia de care s-a bucurat in prima parte a anului, a transformat Bittnet Systems S.A. dintr-o Cenusareasa, intr-una dintre vedetele balului. Insa, odata cu cresterea interesului public, compania s-a confruntat si cu o crestere a scepticismului din partea investitorilor de retail. Un aspect laudabil, Cristian Logofatu – CFO-ul Bittnet System S.A. si unul dintre fondatorii companiei – a fost mult mai prezent in mediul online comparativ cu multi dintre actionarii importanti ai companiilor listate la Bursa.

Chiar si asa, au ramas o serie de aspecte legate de activitatea companiei care ar merita dezvoltate, precum proaspat anuntatul contract semnat cu Fondul de investitii ROCA sau planurile Bittnet Systems S.A. de extindere catre pietele regionale. Despre acestea si multe altele, Cristian Logofatu a povestit pentru BVBescu.ro, foarte detaliat…

1. Vorbiti despre dorinta de a va extinde international prin achizitii regionale. In ce constau, mai in detaliu, aceste planuri, cand veti face primele achizitii si care este calendarul planului de investitii?

Evident ca astfel de detalii nu pot fi impartasite altfel decat printr-un raport curent anuntand semnarea unei intelegeri de investitie. In schimb, ca abordare generala, descriu ce tintim, ce tipuri de investitii urmarim: fie achizitii mici, ‘bolt-on’ pentru fiecare din liniile noastre de business, fie achizitii ‘mamut’ (desigur, tinand cont de dimensiunea curenta a companiei).

Astfel, investitiile de tip bolt-on ar putea fi companii care au anumite tehnologii sau linii de business care ar putea beneficia foarte mult de dimensiunea afacerilor grupului Bittnet, si a caror prezenta in “familia” Bittnet ar putea genera sinergii si rezultate benefice atat pentru grup cat si pentru celelalte companii care il compun.

In paralel, urmarim achizitii ‘mamut’ – companii cu dimensiuni egale sau mai mari decat a noastra, care sa aiba afaceri in aceleasi linii de business. Intre acestea, suntem deschisi sa investim in companii ale caror produse si solutii complementeaza pe cele ale grupului, astfel incat impreuna sa putem adresa intr-un mod mai complet si complex nevoile clientilor nostri. In cazul celei de-a doua categorii, bineinteles vom avea nevoie intai de aprobarea actionarilor in AGEA, proces care se poate intinde din momentul anuntului/ publicarii intentiei pana la ‘inchiderea’ efectiva a tranzactiei pe mai multe luni.

Ce este important de retinut insa, este ca desi aceasta strategie este una de viitor pe care o urmarim cu atentie, nu ne-am propus si nu vom face asta niciodata, sa avem un numar anume de investitii, din anume domenii, etc. Dimpotriva, vom analiza continuu oportunitatile, vom cauta parteneri care impartasesc valorile noastre si investitii care aduc in mod evident valoare actionarilor nostri. Acest test este unul foarte important, fiindca statisticile arata ca majoritatea M&A-urilor, inclusiv pe plan international, sunt esecuri – proiecte care distrug valoare pentru actionarii companiilor achizitoare.

Pana acum suntem mandri de rezultatele noastre in astfel de proiecte, depasind cu mult “testul Buffett” pentru management. Daca analizam cresterea adusa de Grupul Bittnet investitorilor, ea este de aproximativ 70% compus annual (CAGR) atat din punct de vedere al veniturilor grupului, al cresterii valorii investitiei investitorilor (capitalizarea companiei) si al shareholder equity.

Din punct de vedere al profiturilor reinvestite, grupul Bittnet a generat peste 11 lei de valoare pentru actionari pentru fiecare leu de profituri reinvestite in perioada 2015-2019. Ne dorim sa pastram acest tip de rezultate, iar asta poate fi obtinut doar daca investitiile pe care le facem sunt “priced” in mod corect.

2. Cum apreciati ca va vor impacta business-ul costurile de integrare ale unor noi entitati si cat de mare va fi stresul pe care il va provoca aceasta integrare?

Niciuna din tranzactiile anterioare nu a generat “costuri de integrare” semnificative. Desigur, mai multe persoane din organizatie au avut de alocat timp si atentie procesului de integrare, de ‘absorbire’ a noilor membri ai organizatiei in cultura si valorile Bittnet. Dar aceste responsabilitati si acest timp ar fi fost alocat si in cazul unor noi persoane care se alaturau Grupului nostru ca urmare a angajarilor, nu doar ca urmare a unui M&A.

Orice proces de integrare a unor noi entitati in grup genereaza desigur eforturi si cere atentie, insa credem ca cele 4 investitii de pana acum ne-au permis sa invatam ce trebuie sa facem si sa devenim din ce in ce mai buni la a integra echipe diverse din medii diferite dar care impartasesc aceeasi viziune si valori cu ale noastre.

Pe de alta parte insa, credem ca nu este corect si sanatos sa incercam constructia unei entitati si a unei culturi organizationale piramidale si cu “silozuri”, ci dimpotriva, sa incercam sa mentinem structurile de management si decizionale cat mai “plate”. Astfel, in linie cu valorile si cultura noastra, vom continua sa construim solutii de management si operationale care sa delege cat mai multa responsabilitate membrilor echipei care se afla in linia 1, in echipe mixte, flexibile, autonome si independente.

Cu alte cuvinte, noile entitati achizitionate ar trebui sa isi continue operatiunile cat mai independent, beneficiind doar de apartenenta la grup, de planificare comuna a proceselor de vanzari, livrari, implementari, in comun cu specialistii deja existenti in grupul Bittnet, etc. Acest model este aproape universal valabil in toate cazurile de companii de succes, cu rezultate deosebite, care au crescut prin achizitii, generand valoare pentru actionari. Profit de ocazie pentru a recomanda o carte, pe care a recomandat-o anterior Warren Buffett, care urmareste, analizeaza si explica pe larg aceste abordari in cazul celor mai de succes companii din istoria moderna: “The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success”.

3. Ati semnat recent un contract cu ROCA. As dori sa imi dati mai multe detalii: Ce presupune colaborarea cu ROCA, care este valoarea totala / anuala a contractului, perioada pe care se intinde?

Este vorba despre un parteneriat strategic, in care avem ca obiective combinarea eforturilor pentru a intari capitalul autohton si a creste atat productivitatea companiilor romanesti cat si sansele lor de a fi povesti de succes locale si regionale.

Din punct de vedere al Art. 234 din Regulamentul ASF nr 5, acest contract nu face obiectul raportarii, fiind vorba despre un parteneriat in care implicarea Grupului Bittnet va avea forma oferirii de servicii si solutii IT catre grupul ROCA si catre companiile din portofoliu. Cu alte cuvinte, nu este o directie noua de business, ci dimpotriva “business as usual”, si nici nu avem o valoare fixa a contractului.

Dimpotriva, vom lucra alaturi de expertii ROCA in primul rand in procesele lor de due-dilligence la urmatoarele investitii, astfel incat sa identificam inca dinaintea investitiei care sunt oportunitatile de imbunatatire si care vor fi investitiile necesare.

Daca ne uitam la trendurile globale, un citat faimos al lui Marc Andressen este “software is eating the world” se regasete in toate domeniile sub forma “every company needs to be a technology company”. Atat noi, dar mai ales managementul ROCA , credem ca Grupul Bittnet este foarte bine pozitionat sa asiste companiile (prezente si viitoare) din portofoliul lor in calatoria de digitalizare pe care o au in fata, de care au nevoie pentru a deveni mai flexibile si mai competitive pe scara globala.

Un al doilea pilon de expertiza cu care ne propunem sa ajutam in acest proiect este cel de piata de capital, unde vom asista companiile din portofoliul ROCA in demersurile lor de a accesa pietele de capital. Desigur, nu toate companiile vor alege aceasta cale si nu imediat, astfel consideram acesta ca fiind mai debraba un un obiectiv pe termen mediu.

Nu in ultimul rand, in linie cu principiul “skin in the game” pe baza caruia construim toate parteneriatele, noi, fondatorii Bittnet ne dorim sa ne alaturam investitorilor in platforma ROCA.

4. La Ziua Investitorului Bittnet ati prognozat o cifra de afaceri pentru 2019 de 130.000.000 lei si un profit de 3.500.000 lei. Avand in vedere pierderea inregistrata la S1, dar si evolutia financiara a companiei in primele 10-11 luni, puteti sa imi spuneti in ce masura pastrati prognoza facuta in primavara?

Din pacate nu putem raspunde la aceasta intrebare datorita restrictiilor legale (directiva europeana privind abuzul de piata si modul cum trebuie divulgata informatia privilegiata).

Suplimentar, conform politicii privind prognozele, am promis actionarilor, iar acestia ne-au oferit acest mandat, sa nu oferim “guidance” intre momentele in care se publica rezultatele financiare. Aceasta abordare este in linie cu una dintre ideile dlui Buffett: “Games are won by players who focus on the playing field – not by those whose eyes are glued to the scoreboard.” Cu alte cuvinte, in timpul perioadei fiscale managementul (si intreaga companie) se concentreaza pe a obtine maximul de rezultate posibile, fara a comenta in mod continuu activitatea. Aceasta abordare, concentrata pe a oferi rezultate pe termen lung, a fost demonstrata ca fiind sanatoasa pentru companii si actionari in (probabil toate) numeroase studii desprea crearea de valoare prin intermediul pietei de capital.

Simt nevoia insa de a face cateva precizari suplimentare, toate din zona informatiilor publice, dar care cred ca au fost ignorate de unii investitori. Astfel, tinand cont de actuala componenta a grupului Bittnet, cred ca este important sa analizam diferentiat evolutia companiilor din grup, fiindca rezultatele consolidate pot “masca” anumite evolutii si eventual transmite un mesaj eronat. Spre exemplu: faptul ca Dendrio a inregistrat o pierdere istorica la nivelul H1 2019 mascheaza triplarea afacerilor Equatorial sau dublarea afacerilor Bittnet Training la H1 2019 (sau o crestere cu peste 1 milion lei a EBITDA).

Un alt exemplu este faptul ca in mod deosebit pentru rezultatele anului 2019, si probabil inca 1-2 ani in viitor, va fi util pentru invetitori sa analizeze si valorile pentru EBITDA, deoarece, spre deosebire de anii anteriori, in care valorile pentru “I” si “A” erau nesemnificative, odata cu proiectele de M&A derulate in 2018, avem si un numar de active achizitionate (modelul nostru anterior era sa inchiriem, nu sa detinem active) – care genereaza cheltuieli cu amortizarea, dar si cu dobanzile pentru serviciul datoriei la cele 4 emisiuni de obligatiuni listate. Chiar daca, din punct de vedere al gradului de indatorare, am adresat grijile investitorilor, operand acum cu un capital propriu de peste 14 milioane lei si datorii pe termen lung de sub 29 milioane lei (deci un levier de sub 2:1 – mai mult decat sigur), suma efectiva a cheltuielilor cu dobanzile este mai mare decat era in trecut, deci diferenta intre profitul net si cel operational (EBITDA), devine temporar suficient de importanta cat sa merite sa atentionam investitorii. Din datoria la termen lung este important sa evidentiem ca scadentele emisiunilor de obligatiuni (care insumeaza 90% din valoarea sumelor datorate >1an) sunt 2023 (doar 4.5 milioane in 2022), deci un angajament care a avut la baza un model investitional long term.

5. Cum raspundeti afirmatiilor investitorilor de retail din Romania, care spun ca pretul actiunilor Bittnet este supraevaluat si cum raspundeti scepticismului afisat de acestia in legatura cu evolutia viitoare a companiei?

Datoria managementului nu este sa adreseze opiniile tuturor investitorilor. Mandatul nostru este sa crestem valoarea companiei. Asa cum spune faimosul Benjamin Graham, pe termen scurt piata de capital este un concurs de popularitate, dar pe termen lung este un cantar al rezultatelor.

Tototada, am intalnit recent un citat excelent al lui Bill Gates pe tema evolutiilor viitoare si planurilor de crestere. Dl Gates spunea “Majoritatea oamenilor supraestimeaza ce se poate face intr-un an, si subestimeaza ce se poate face in 10”. Povestea Bittnet este una diferita de a majoritatii companiilor de pe bursa noastra, si de aici poate proveni o neintelegere sau neincredere a unor investitori.

Noi am venit la cota bursei pentru a atrage capital si a finanta cresterea. Asa cum aratam si la inceputul interviului, in 2015 cand ne-am listat eram o companie cu afaceri si capitalizare de aproximativ 8 milioane lei. Astazi, 5 ani mai tarziu, dupa ce am atras finantare de peste 10 milioane de dolari, suntem un grup de 4 companii, cu o structura de management si operationala, cu o guvernanta si o abordare mult superioare fata de 2015. Totodata, bugetam peste 100 milioane lei cifra de afaceri si avem o capitalizare de peste 100 milioane lei. Rata de crestere anualizata este de aproximativ 70% atat pentru cifra de afaceri dar si pentru pentru valoarea adusa actionarilor (atat masurata prin shareholder equity cat si prin market cap).

De asemenea, daca analizam piata de IT din Romania (ignorand total ideile si optiunile de expansiune internationala), grupul nostru tinteste anul acesta o cifra de afaceri de aproximativ 20-25 milioane euro intr-o piata estimata la 2-4 miliarde de euro de diversele surse (IDC, Gartner, ANIS, etc) . Pentru a inregistra crestere de la o cota de piata de 0.5-1% pana la o cota de piata de 5% nu este nevoie de a dizloca piata, de a ‘invinge’ piata sau concurenta ci doar de a continua cresterea atat organic cat si prin achizitii. Rata noastra de crestere organica (pe baza careia am primit de la Financial Times recunoasterea de a fi inclusi in Top1000 companii cu cea mai mare crestere in Europa) este de peste 80%.
Desigur, orice poveste de crestere vine cu riscuri mult mai mari decat povestile de tip “monopol de stat in domeniul energiei” , iar capitolul nostru de riscuri din toate documentele de prezentare este cel mai lung capitol, incercand sa explicam investitorilor ca rezultatele anterioare nu sunt o garantie pentru rezultate viitoare. Este mult mai probabil ca planurile noastre sa esueze decat scenariul in care Transelectrica falimenteaza si dispare. Pe de alta parte, ceea ce incearca Bittnet sa ofere este o poveste de crestere, pe model american, in care riscurile asumate de investitori sunt recompensate cu randamente superioare. Doar anul acesta valoarea companiei a crescut cu aproximativ 90%.

In incheiere, reiterez faptul ca managementul nu poate face recomandari de investitii, si fiecare investitor trebuie sa isi analizeze singur profilul de risc, presupunerile si asteptarile de la fiecare companie, sa isi faca un model financiar de evaluare si sa decida daca orice emitent este scump sau ieftin la un anumit moment, tinand cont de ce crede despre planurile de dezvoltare ale societatii in cauza.

6. Dupa raportarile legate de scaderea detinerii Bittnet sub 33%, au aparut voci in piata din partea investitorilor de retail care vorbesc despre o dezangajare a dvs. (actionarilor principali) in ceea ce priveste compania. Care este adevarul – v-ati redus participatia prin vanzarea catre terti a unor pachete de actiuni? Daca da, ne puteti spune cine sunt cumparatorii?

Unul din marile mele regrete legate de interactiunea cu investitorii de retail este ca in ciuda faptului ca suntem un emitent care pune foarte mare pret pe transparenta si claritate (in 2018 am primit premiul pentru cea mai buna relatie cu investitorii in CEE), exista un numar de investitori care nu profita de informatiile disponibile ci prefera sa isi asume riscuri cu capitalul pe care l-au economisit, bazandu-se pe zvonuri sau impresii.

In cazul de fata, scaderea detinerii fondatorilor sub pragul de 33% a fost generata de decontarea planului de incentivare a persoanelor cheie SOP2017, in urma caruia au fost distribuite actiuni catre persoane cheie, altele decat cei doi fondatori ai companiei. Desi aceasta informatie este cuprinsa in raportarea pe care eu, in calitate de actionar seminificativ, am transmis-o catre piata, fix in aceasta forma (“Alocare actiuni conform SOP2017 unor alte persoane decat persoana subiect al obligatiei de notificare”), din pacate, aceasta informatie semnificativa despre motivul pentru care detinerile au scazut, a fost în general ignorata.

Daca revenim la modelul conform caruia conducem afacerea Bittnet, si motivul pentru care aceasta companie a devenit companie publica – si anume de a atrage finantare pentru crestere – era evident ca procentul de detinere al actionarilor initiali va scadea cu timpul. In schimb, cred ca procentul este mai putin relevant decat valoarea efectiva a detinerilor. Spre exemplu, daca la listare cei doi fondatori detineau aproximativ 70% dintr-o companie de 8.000.000 lei (deci o evaluare de 5.6 milioane lei a detinerii cumulate), iata ca in prezent cei 29% dintr-o companie de 110.000.000 lei valoreaza de aproape 6 ori mai mult. Cred ca aceasta matematica simpla arata frumusetea pietei de capital – bursa fiind singura alternativa de investitie care nu este un joc cu suma nula. Dimpotriva, la bursa se poate crea valoare, investitiile ajutand cresterea companiilor si a averii totale a actionarilor.

Nu in ultimul rand, cred ca exista inca in limbajul curent o confuzie intre conceptul de actionar si cel de manager, evidente in special in cazul companiilor antreprenorale (in care fondatorii au anumite atributii de conducere executiva / operationala). Astfel, managementul Bittnet este recompensat in special cu optiuni, ceea ce aliniaza interesele si bunastarea financiara a managerilor cu cele ale actionarilor. Astfel, managerii vor castiga numai si numai daca actionarii vor profita inainte (masurat prin cresterea valorii companiei). Credem ca acest model nu poate sa genereze ‘dezangajare’ ci dimpotriva.

Pe de alta parte, prezenta unui actionar in actionariatul unei societati nu are nimic de a face cu “angajarea” ca manager. In cazul Bittnet, dl Capatina, primul nostru investitor, sau dl Marius Alexe, investitor cu detinere seminificativa in Bittnet, au detineri de actiuni care pot creste sau scadea, fara ca dansii sa fie implicati in vreun fel in conducerea societatii si in rezultatele pe care aceasta le genereaza. Cu alte cuvinte, in afara de faptul ca valoarea investitiei managerilor a crescut, deci au de pierdut o suma semnificativa astazi, iar remuneratia lor depinde nemijlocit de valoarea adusa actionarilor, este incorect sa analizam implicarea de management dupa procentul de actiuni detinute la o companie.

Cred ca merita adus aminte vocilor care vorbesc despre dezangajarea actionarilor principali, referindu-se de fapt la management, faptul ca in cazul companiilor de pe piata principala (unde Bittnet se va afla cat de curand posibil) pragul de 33% este un prag “hard” ce nu trebuie depasit de actionari nici individual si nici concertat.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 14 =