rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu, piete externe,

Rezultate financiare pe Trimestrul IV pe Pietele externe: Sezon de raportari financiar extrem de volatil, corectii in sectorul de Tehnologie


Mare parte din companiile listate pe pietele externe au raportat deja rezultatele financiare. Pentru prima data in multe trimestre, reactile pietelor au fost mixte.

Desi raportarile din SUA au fost majoritar pozitive, indicii americani au reactii instabile de la o zi la alta. Adrian Codirlasu, Vicepresedinte CFA Romania spune ca „piata americana a crescut mult si probabil trebuia o corectie. In plus, au aparut anticipatile de majorare de rata de dobanda, deci bani mai scumpi, iar FED-ul a spus ca va tipari mai putin sa chiar va stopa tiparirea de bani. Companiile de tehnologie, cu exceptia celor mari, nu genereaza profit. Start-up-urile care au avut cresterile acelea mari nu genereaza profit si, brusc, finantarea devine mai scumpa pentru ele – de aici corectia. Companiile mari au scazut si ele, dar nu atat de mult ca cele mici si fara profit. Profitabilitatea este esntiala – o companie care poate sa duca mai departe socul in pret, aceea poate sa ne protejeze de inflatie. Iar acelea au avut acum cresteri semnificative”.

Liviu Moldovan, analist financiar cu experienta pe pietele externe, spune ca asistam la un fenomen pe care rareori l-a mai intalnit: „In opinia mea, avem de-a face cu un sezon de raportari financiar extrem de volatil. In general, setoarele mergeau la unison, insca acum am vazut diferente mari intre acestea. Anul acesta sunt foarte mari diferente inclusiv intre companii din acelasi sector. Sectoarele care au avut foarte mult de beneficiat ca urmare a pandemiei sunt cele care au subperformat. De exemplu, companiile din zona de streamming. Inevitabil sectorul energetic a supraperformat. Insa eu nu as face sector rotation acum, in sensul in care as iesi din diverse active si sa intru in energie”, precizeaza Moldovan.

In ceea ce priveste rezultatele din sectorul bancar, Moldovan vede o particularitate, in raportarile la Q4: „Trebuie separata componenta de trading de cea de creditare. Au fost trimeste multe in care JP Morgan sau Goldman Sachs veneau cu rezultate financiare foarte bune insa, cea mai mare din profitabilitate era asigurata din activitatea de trading, investitionala, nu din cea de creditare. Ele pot sa scape de una din probleme, pentru ca bancile intotdeauna s-au plans de dobanzile negative. 10 ani de cand in Europa se pune problema mai degraba de deflatie decat de inflatie si in care ei s-au plans de ce a facut ECB. Mario Dragi, in tot madatul sau a venit cu masuri si cu dobanzi negative dar a intordus cont de divising pentru ECB la 4-5 ani de zile dupa ce americanii implementasera acelasi mecanism. Mai departe, Christine Lagarde, la randul ei, a venit cu masuri in timpul pandemiei ca nu cumva CPI-ul sa treaca in zona negativa. Asta era principala problema. Si bancile era intotdeauna suparate de faptul ca orice depozit la Banca Centrala era mereu taxat, penalizat. Era expresia <<Costa sa tii bani la banca!>>

Vor scapa de problema aceasta. O sa fie dobanzi ceva mai mari, dar eu cred ca trebuie sa fim mai atenti la partea de consum – cat de mult ii afecteaza pe cetateni cresterea facturilor. La noi se face mult caz, insa in Germania sau Franta s-ar putea ca populatia sa aiba rezerve de bani sau salariile necesare sa achite aceste facturi”, comenteaza Moldovan.

Care este sursa volatilitatii in piete

L-am intrebat pe Liviu Moldovan de ce crede ca avem reactii emotionale, cu cresteri si caderi de peste 20-30% intr-o singura zi. Analistul spune ca „o mare parte dintre investitorii nou intrati in piete odata cu pandemia – pentru ca atunci a fost un mare influx de investitori in piata – deoarece ca stateau acasa si nu aveau ce face, nu au avut de unde sa acumuleze experienta necesara pentru a putea gestiona niste momente de acest gen. Iar acum, cand apar tensiuni de acest gen in piete, reactioneaza mai putin rational ci, mai degraba, emotional. Un sofer incepator daca merge cu 140 de km/h pe autostrada si se intampla ceva in fata, nu e vina lui ca nu o sa aiba cea mai buna reactie…, concluzioneaza analistul.

Daca doresti sa investesti in companiile listate pe pietele externe, poti deschide un cont real de tranzactionare pe platforma xStation5 a brokerului XTB, unde beneficiezi, in acest moment, de comision 0% la cumpararea si vanzarea de ETF-uri si peste 2000 de actiuni cu detinere.

Vizioneaza mai jos integral discutia cu Adrian Codirlasu si Liviu Moldovan in cadrul evenimentului Earnings Report din data de 9 februarie 2022:

[Fancy_Facebook_Comments]

Vrei sa ai randamente mai mari decat indicele BET?

Inscrie-te si parcurge Cursul de investitii la Bursa de Valori Bucuresti!

Ai cel putin 9 motive pentru care ar trebui sa urmezi acest curs:

Vino la

Earnings Report

Cum arata rezultatele financiare pe Trimestrul 2 2021 - eveniment online

Esti investitor pe Pietele externe sau esti interesat sa investesti in actiuni, obligatiuni sau CFD-uri listate pe cele mai importante Piete de Capital?

Participa online joi, 5 august 2021, incepand cu ora 18:00 la a doua editie din acest an a Earnings Report din anul 2021!

Analizam “la rece” rezultatele financiare publicate pentru primele 6 luni din anul 2021 de catre companiile listate pe Pietele externe.

Discutam despre cum vor evolua pietele si economiile in perioada urmatoare, care sunt factorii care le vor influenta si care sunt sectoarele asupra carora ar trebui sa ne indreptam atentia.

Accesul la eveniment este GRATUIT.

Completeaza formularul de inscriere si asteapta pe e-mail confirmarea participarii la eveniment.

    Doresc sa ma inscriu la Newsletter-ul BVBescu.ro, pentru a primi articole informative si mesaje comerciale.

    Sunt de acord

    * Datele din acest formular vor fi utilizate pentru mentinerea comunicarii legate de evenimentele BVBescu.ro.

    Sunt de acord

    * Camp obligatoriu de completat

    Vino la

    The Power Table

    Cum arata rezultatele financiare pe Trimestrul 1 2022 - eveniment online

    Esti investitor la Bursa de Valori Bucuresti?

    Participa online miercuri, 18 mai 2022, incepand cu ora 18:00 la a treia editie din acest an a The Power Table din anul 2021!

    Analizam “la rece” rezultatele financiare publicate pentru primele 3 luni din anul 2022 de catre companiile listate la BUrsa de Valori Bucuresti.

    Discutam despre:

    • cum arata rezultatele financiare pe Trimestrul I 2022 si care sunt indicatorii importanti din raportari;
    • care sunt companiile in care inca puteti investi pentru a beneficia de dividendele aferente anului 2021;
    • cum au fost afectate rezultatele companiilior listate la Bursa de Valori Bucuresti de inflatie si de conflictul din Ucraina;
    • care sunt companiile care s-ar putea lista in prima parte a anului 2022.

    Accesul la evenimentul online este GRATUIT, dar necesita inscriere in prealabil si confirmare din partea organizatorilor.

    Accesul la eveniment este GRATUIT.

    Completeaza formularul de inscriere si asteapta pe e-mail confirmarea participarii la eveniment.

      Doresc sa ma inscriu la Newsletter-ul BVBescu.ro, pentru a primi articole informative si mesaje comerciale.

      Sunt de acord

      * Datele din acest formular vor fi utilizate pentru mentinerea comunicarii legate de evenimentele BVBescu.ro.

      Sunt de acord

      * Camp obligatoriu de completat

      Mircea Iliescu
      Sunt pe:

      Lasă un răspuns

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *