Analiza: Cum a fost pentru mine anul 2018

Personal, consider ca este important sa iti faci, la inceputul anului, o analiza a activitatii profesionale. Este o modalitate utila prin care poti avea o privire de ansamblu asupra felului in care ai evoluat in anul precedent, poti contabiliza lucrurile pozitive si poti intelege unde si ce ai gresit. Totodata, poate reprezenta o modalitate buna de planificare a obiectivelor pentru noul an. Nu conteaza daca vei face sau nu publica aceasta autoevaluare, important este sa o faci.

Un portofoliu investitional cu rezultate pozitive

Anul 2018 a fost marcat de destule momente de incertitudine. A continuat atacul politicianist inceput in 2017 la adresa Pilonului II, pentru ca guvernantii inghit in continuare in sec la gandul celor 48 de miliarde de lei acumulate in Fondurile de Pensii Private.

Pe plan extern, comportamentul tip “bullying” caracteristic lui Trump s-a revarsat in acest an, si nu doar peste temele de politica interna americana. Presedintele SUA s-a certat pana la amenintarea nucleara cu Kim Jong-Un, apoi cei doi au devenit cei mai mari prieteni. Mai tarziu, Trump si-a mutat atentia catre China, apoi catre tot restul economiilor dezvoltate, incercand sa isi impuna “golaneste” punctul de vedere, intr-o serie de acorduri comerciale, politice sau de mediu, culminand cu amenintarea unui conflict comercial de amploare cu China si UE.

In fine, cand toti romanii erau cu gandul la sarbatori, Eugen Orlando Teodorovici a aruncat in aer Bursa de Valori Bucuresti prin celebra de acum OUG care plafoneaza preturile la energia electrica si impune, printre altele, taxe pe cifra de afaceri a companiilor din energie si comunicatii si pe activele bancilor. Pe aceasta tema, am avut o opinie dura pentru Profit.ro, pe care o puteti citi aici.

Avand in vedere intreg tabloul economic si politic, precum si evolutia Bursei de Valori Bucuresti in ultimul an, sunt multumit. Anul 2018 mi-a adus un profit incasat (nu potential) de 12% din suma investita. Cele mai bune rezultate le-am avut de pe urma tranzactiilor efectuate cu Bittnet Systems (BNET) – un profit de +30%, Farmaceutica Remedia (RMAH) – aproximativ 25% si Nuclearelectrica (SNN) – 18%. Rezultatul este cu atat mai multumitor daca luam in calcul faptul ca indicii BET si BET Plus au inchis anul cu o scadere de 5%.

Din fericire, tranzactiile incheiate in pierdere anul trecut au fost aproape inexistente. Mai degraba, as putea spune ca au fost unele investitii in companii precum Transgaz (TGN) si Teraplast (TRP), care nu s-au materializat conform asteptarilor mele, dar in a caror evolutie pozitiva cred in continuare si le pastrez in portofoliu.

In ciuda scaderilor de pe Bursa de aproape 20% dinaintea Craciunului, portofoliul meu a inchis anul in teren pozitiv.

Un an plin de participari la evenimente si conferinte

Anul 2018 a fost poate cel mai prolific in materie de evenimente financiare si de business, din 2008 incoace. Pentru mine, participarea la acestea s-a constituit intr-un mod excelent de dezvoltare profesionala, dar si intr-o sursa foarte buna de idei.

In ultimul an am participa la cateva zeci de evenimente din domeniile financiar si de business, precum: Gala Povesti cu Profit / Lansarea televiziunii Profit.ro, Business (r)Evolution, Startarium Pitch Day, ZF Digital Summit, Profit Financial Forum, Forbes CEE Forum, Forumul Antreprenorilor Made in Romania, organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Bucharest Enterpreneurship Forum sau The New Market. In primavara lui 2018 am fost la Ziua Investitorului Bittnet, prilej cu care am avut ocazia sa interactionez cu proprietarii companiei si sa inteleg mai bine cum functioneaza mecanismul din spatele dezvoltarii afacerii.

In luna noiembrie am fost speaker la editia a 8-a a Forumul Investitorilor Individuali la Bursa de Valori Bucuresti, intr-un panel adresat investitorilor avansati, alaturi de Cristian Tudorescu. O “recidiva”, dupa prezenta din 2016 ca speaker in cadrul aceluiasi Forum.

Tot in luna noiembrie, s-a materializat si un proiect personal in cadrul blogului BVBescu.ro. Ca urmare a feedback-ului primit, atat pe e-mail cat si pe Facebook, am hotarat sa profit de experienta antreprenoriala si de apetitul pe care il am in aceasta zona. Astfel a aparut pe blog sectiunea Business, in care vreau sa explic unele resorturi care stau la baza luarii de decizii in cadrul companiilor, dar si sa public materiale de prezentare a unor persoane, societati, tendinte etc., asa cum am facut deja in cazul celor 2 CEO ai Farmec S.A. si Fan Curier.

Prezenta in publicatiile de profil

2018 a fost un an bun, din acest punct de vedere. Am fost inclus in lista de colaboratori ai Financial Market si mi s-au solicitat opinii pentru cateva publicatii online importante, precum Realitateafinanciara.net si Profit.ro. In Realitateafinanciara.net a aparut si un interviu pe care il puteti citi aici – ii multumesc lui Liviu Moldovan pentru interesul acordat.

Primul meu curs de investitii la Bursa

2018 este anul meu de debut ca Trainer. Incurajat de feedback-ul pozitiv, am pus la punct un curs de investitii la Bursa de Valori Bucuresti prin care le ofer indrumare celor care investesc deja pe Piata de Capital, dar doresc sa isi imbunatateasca rezultatele obtinute. Prin intermediul acestui curs mi-am propus sa va invat:

  • strategii de investitii pentru imbunatatirea profitul obtinut la Bursa de Valori Bucuresti;
  • cum sa folositi elementele de analiza tehnica – paternuri, indicatori, medii mobile, etc.;
  • cum si cand sa faceti o analiza fundamentala basic pentru un emitent;
  • metode de tranzactionare care reduc riscul si cresc randamentul investitiei;
  • cum sa folosit psihologia maselor pentru a intui trenduri si oportunitati.

Nu voi detalia in acest articol planurile mele pentru anul 2019. Despre performantele si obiectivele stabilite pentru acest an si strategia pe care o voi aborda in urmatoarele 12 luni, va invit sa cititi la inceputul lui 2020…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 1 =