Cum va evolua indicele BET in perioada urmatoare


Bursa de Valori Bucuresti , bursa , bvb , indici bursieri , indicele BET , tranzactionare , corectie
In ce directie va merge in acest an bursa: aceasta este intrebarea de pe buzele tuturor investitorilor de retail din Piata de Capital romaneasca. Ne apropiem de comemorarea primei luni de la celebrele declaratii facute de Ministrul de Finante Eugen Orlando Teodorovici, prin care anunata suprataxarea activelor bancilor si supraimpozitarea cifrei de afaceri a companiilor din enegie si telecom. Nu numai ca efectele acelor declaratii nu s-au estompat, dar ele revin mereu in actualitate cu fiecare precizare pe care Teodorovici sau Valcov o fac. Ultima „traznaie” a fost confirmarea faptului ca in OUG nu s-a strecurat nici o greseala – bancile vor fi taxate trimestrial cu o suma egala cu 0,1%-0,3% din valoarea activelor, in functie de valoarea ROBOR.

De altfel, avem deja o traditie in ceea ce priveste problemele politicienilor cu termenii financiari.

In anul 2000, deputatul PRM Irina Loghin (exact – cunoscuta solista de muzica populara) a facut un comentariu memorabil: intrebata cum comenteaza fraudele de pe Piata de capital, a raspuns cu recomandarea ca, „daca numitul Rasdaq a furat, sa fie arestat!”. (n.r. – Rasdaq a fost numele bursei electronice de valori mobiliare de la Bucuresti. Numele este o adaptare după cel al bursei similare din New York City, NASDAQ).
Wikipedia

Asadar, nu trebuie sa ne facem iluzii vizavi de ce inteleg multi dintre politicienii romani din mecanismele economice, Piata de Capital, business-ul de tip capitalist s.a.

Cum arata analiza tehnica pe indicele BET

Bursa de Valori Bucuresti , bursa , bvb , indici bursieri , indicele BET , tranzactionare , corectieIntorcandu-ma la preconizata evolutie a Bursei romanesti, am facut o scurta analiza tehnica a graficului pentru indicele BET – indicele de referinta al pietei din Romania. Se observa un canal de trend ascendent major (linia rosie) in care cotatiile BET au evoluat in ultimii 9-10 ani, dupa criza din 2007-2008. In urma corectiilor din 14 ianuarie, BET a strapuns rezistenta canalului major, inchiderea la 6.934 de puncte semnaland, totodata, posibila cadere si a suportului psihologic de la 7.000 de puncte, care a tinut in urma cu o luna. Totodata, avem un triunghi usor descendent (linia verde) care semnaleaza 8.100 – 8.200 de puncte ca si zona importanta pentru trendul pe termen lung. Asadar, investitorii pe termen lung, ar trebui sa ia in calcul o trecere a cotatiilor peste acest nivel ca si confirmare de continuare a trendului ascendent, in timp ce ramanerea BET sub liniile de suport rosu si verde ar semnaliza o perioada de stagnare sau o corectie.

O analiza a BET dupa Teoria valurilor, a lui Elliott

Bursa de Valori Bucuresti , bursa , bvb , indici bursieri , indicele BET , tranzactionare , corectieDaca am o certitudine, dupa 9 ani de experienta in tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti, aceea este ca piata reactioneaza adesea irational. Totusi, atat conform analizei tehnice, stirilor venite dinspre mediile politic si economic, cat si sentimentului din piata, scenariul rational pentru evolutia BET in perioada urmatoare pare sa fie una negativa. Daca interpretam graficul din ultimii 9-10 prin prisma teoriei valurilor a lui Elliott, putem vedea evolutia actuala ca incadrandu-se intr-un prim val A de corectie. Aceasta ar insemna ca suntem de abia la incepului perioadei corective, asadar este posibil sa vedem cotatia BET mai jos in perioada urmatoare. Scenariul ABC ar putea fi sustinut pe termen scurt de ipoteza unor scaderi pana in perioada de raportare, urmate de cresteri asociate cu raportarile financiare la 12 luni si calculele legate de potentialele distribuiri de dividende, apoi o reluare a corectiei, odata disipat momentumul (presupunand ca aceasta va fi unul pozitiv). Avand in vedere insa intinderea in timp a valurilor 1-5, pe termen lung este posibil ca aceasta miscare de tip ABC sa fie doar o oscilatie a cotatiilor intr-un val A mai amplu. Scenariul presupune o intindere mai mare a perioadei de corectie, probabil pe parcursul catorva ani.

In afirmatiile de mai sus trebuie sa luam in calcul doua aspecte:

  • Teoria valurilor a lui Elliott are ca fundament psihologia comportamentala, asadar are legatura cu sentimentul pietei. Daca urmarim graficul ultimilor 10 ani, cele 5 segmente corespund cu cantitatea de optimism sau pesimism prezenta in stirile din piata. Aduceti-va aminte ca in ultimii ani, indiferent de cat de bulversanta era o stire majora, piata s-a corectat, apoi a reactionat violent-pozitiv. Tot ce s-a intamplat in ultima luna, a venit pe fundalul schimbarii de sentiment, stirile s-au inrautatit, s-a accentuat perceptia pesimista, a crescut sentimentul de frica in piata, iar stirile negative importante au adus corectii violente.
  • Scenariul pesimist este sustinut de datele economice. Suntem (statistic vorbind) la finalul unui ciclu indelungat de crestere, venim dupa 2 ani in care puterea politica a impartit bani si promisiuni in stanga si dreapta, inflatia este in crestere, BNR se straduie sa tina in frau cursul EUR/RON, etc. Tot acest tablou macroeconomic pare sa indreptateasca afirmatia ca suntem la inceputul unei recesiuni sau macar a unei stagnari – o confirmare pentru scenariul corectiv ABC pe indicele BET.

Vorbind la inceputul lunii decembrie la cursul de investitii la Bursa despre aplicarea teoriei valului lui Elliott pe graficul cotatiilor Banca Transilvania, aratam cum TLV era in plin val 5 si spuneam ca, desi erau majoritar stiri pozitive in piata legate de emitent, daca ar fi sa se respecte teoria, vom vedea in curand ca vor aparea din ce in ce mai multe stiri negative care vor duce la o corectie. Din pacate, am avut dreptate…

Care sunt potentialele suporturi pentru cotatia BET?

Bursa de Valori Bucuresti , bursa , bvb , indici bursieri , indicele BET , tranzactionare , corectieMergand pe scenariul pesimist – de altfel si cel mai probabil -, in care BET isi va continua corectia, trebuie sa ne uitam la zonele in care indicele ar putea gasi suporturi puternice pentru intoarcerea de trend. Daca se va confirma spargerea suportului psihologic de la 7.000 de puncte (1-2 sesiuni negative vor face acest lucru), BET s-ar putea opri in jurul valorii de 6.300 de puncte unde, pe langa rezistenta, avem si retragerea Fibonacci de 61,8%. Cel mai probabil insa, o va face la 6.000 de puncte, unde avem un alt suport de tip psihologic (cifra rotunda), dar si o fosta rezistenta importanta in perioada 2010-2012. In jurul valorii de 5.400 de puncte avem iarasi o retragere Fibonacci, de 50%. Daca va continua corectia, urmatorul suport major il avem la 4.500-4.600 de puncte unde, pe langa o fosta rezistenta majora din perioada 2012-2013, avem si retragerea Fibonacci de 38,2%. Scenariul ultra-pesimist, care ar putea fi generat doar de o situatie catastrofala din punct de vedere economic, in genul celei din anul 2009, sau de o vanzare a unei parti importante a activelor din Fondurile de pensii Pilon II, ar putea duce cotatia BET pana la valoarea de 1.900 de puncte – minimul istoric din criza financiara din 2008. O desfiintare a Pilonului II de pensii ar putea, in opinia mea, duce valoarea BET chiar si sub 1.900 de puncte, in scenariu ultra-negativ.

Exista un scenariu pozitiv pentru BET?

Bursa de Valori Bucuresti , bursa , bvb , indici bursieri , indicele BET , tranzactionare , corectieIncerc sa nu privesc lucrurile doar pesimist. Desi foarte putin probabil, un scenariu pozitiv ar presupune intoarcerea trendului in jurul valorii de 7.000 de puncte. Desi nu pare sa fie sustinuta macroeconomic, ideea isi gasesti un adept in analiza tehnica. Urmare a corectiilor dinaintea Craciuniului, urmate de un rebound de 10% in perioada sarbatorilor si o reintoarcere corectiva in ultimele sesiuni, pe graficul BET s-a format un posibil double bottom. Daca, in viitorul apropiat, cotatiile vor rezita in jurul valorii de 6.900 – 7.000 de puncte, acesta ar putea reprezenta bazele unei intoarceri de trend. In acest caz, scenariul va fi confirmat odata ce cotatia va trece de rezistentele de la 7240 de puncte si din zona 7750-7900 de puncte. Totusi, in cazul in care corectia va continua, scenariul se infirma si ne vom indrepta, probabil catre 6.000 – 6.300 de puncte.

[Fancy_Facebook_Comments]

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *