Aplicatia mobila a Bursei, va fi gratis, dar nu prea…

Cand Ludwik Sobolewski a fost numit la conducerea Bursei de Valori Bucuresti, m-am asteptat ca polonezul, care are un CV impresionant, sa le dea romanilor o lectie de profesionalism si transparenta. Sper sa nu ma insel, dar incep sa constat ca seful BVB si-a creat mai degraba o imagine impresionanta…

Telul declarat al lui Sobolewski este sa ne duca in randul pietelor emergente. Si, precum Ceausescu, acesta s-a angajat sa faca “toate eforturili” pentru ca si Bursa romaneasca sa arate mai mult a institutie serioasa si mai putin a loc de joaca pentru cativa grei din piata. Din nefericire, scaderea comisioanelor percepute de BVB a ramas pana acum doar o declaratie pe o coala de hartie. Iar cand ai o Bursa care are cele mai mari comisioane din regiune, cu greu vei putea atrage investitori importanti care sa ii creasca lichiditatea si, implicit, valoarea…

In sfarsit, Bursa va avea o aplicatie pentru Smartphone! Lucru absolut necesar, avand in vedere cresterea evidenta a numarului de romani care acceseaza internetul de pe dispozitive mobile. Ca sa nu mai pomenesc ca, dupa declaratiile domnului Alin Barbu, director general adjunct al Bursei de Valori Bucuresti, “85% din ultilizatorii de terminale mobile prefera aplicatiile in detrimentul accesarii directe a website-ului (BVB)”.

Lucru demn de laudat, de altfel. Se pare ca, in prima faza, aplicatia va fi gratuita. In acest stadiu, datele de la Bursa vor fi afisate cu o intarziere de 15 minute. In faza a doua, va exista posibilitatea afisarii datelor in timp real, dar doar contra cost. In mod evident, suma va fi infima, astfel ca demersul financiar pare efectiv inutil – suma colectata fiind neglijabila.

Personal, as fi propus ca aplicatia sa fie pur si simplu gratuita, macar pentru o perioada de 1 an. Ar fi fost un gest prietenos, care dovedea ca Bursa vine in intampinarea potentialilor investitori. Sunt sigur ca scopul principal al BVB nu este sa faca profit dintr-o aplicatie extrem de nisata. Profitul obtinut de pe urma accesului gratuit la datele in timp real este cu siguranta semnificativ mai mare pentru BVB, deoarece atragerea de noi investitori presupune cresterea numarului si a valorii tranzactiilor, asadar, cresterea sumei colectate din comisioanele de tranzactionare.

Din pacate, Ludwik Sobolewski da semne insa de romanizare brusca. In loc sa popularizeze avantajele unei investitii la Bursa, dansul pare sa continuie linia opaca si optuza a predecesorului sau. Oare este numarul de investitori de la Bursa de Valori Bucuresti atat de mare incat sa nu fie nevoie sa incurajeze accesul cat mai larg si transparent al oricarui cetatean?

Argumente de genul “si ceilalti cer bani” nu face decat sa ne arate ca domnul din Polonia a contactat si el o “balcanita” cronica. Domnule Sobolewski, mi se pare mie sau doreati sa faceti din BVB o piata emergenta? Pentru aceasta nu aveti oare nevoie ca investitorii sa vina la Bursa intr-un numar mult mai mare decat in prezent? Fara investitori, avem rulaje mici! Si putem spune “Adio piata emergenta”! Ramanem noi intre noi, pe sistemul PCR (Pile, Cunostiinte si Relatii). Nici unul din dulaii de la BVB nu are vreun interes ca piata sa fie cu adevarat transparenta, pentru ca orice investitor, cat de mic, sa aiba acces la informatii care ii pot aduce castiguri serioase.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 14 =