Lectia 2: Care sunt cei mai importanti indici ai Bursei de Valori Bucuresti?

Cei mai importanti indici bursieri la BVB sunt BET, BET Plus, BET-TR si BET-FI. Pe langa acestia, ii mai avem pe BET-NG (indicele sectorului energetic), BET-XT (indicele celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea) si BET-BK (indicele celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, plus actiunile bancii austriece Erste).

Indicele BET
BET, primul indice dezvoltat de BVB si reprezinta indicele de referinta al pietei de capital. BET este indicele care include cele mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata BVB. Printre acestea se afla Fondul Proprietatea, Transgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD, Transelectica, BVB sau Romgaz.

Indicele BET-Plus
BET-Plus reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, care indeplinesc cerinte minime de free float si lichiditate, exceptia SIF-urilor. Indicele include companii precum Fondul Proprietatea, Transgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD, Transelectica, BVB, Zentiva, Biofarm sau Romgaz.

Indicele BET-FI
BET-FI este primul indice sectorial al BVB si reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii financiare (SIF-urile) tranzactionate pe piata reglementata BVB. Pe langa cele 5 SIF-uri, el cuprinde si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-NG
BET-NG este un indice sectorial ce urmareste miscarea preturilor actiunilor companiilor tranzactionate pe piata reglementata BVB, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul economic energie si utilitatile aferente acestuia. Ponderea maxima a unui simbol in indice este de 30%.

Indicele BET-XT
BET-XT este un indice blue-chip si reflecta evolutia preturilor celor mai lichide 25 de companii tranzactionate in segmentul de piata reglementata, inclusiv SIF-urile, ponderea maxima a unui simbol in indice fiind de 15%.

Indicele BET-TR

BET-TR este primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referinta al pietei, BET. Indicele BET-TR reflecta atat evolutia preturilor companiilor componente, cat si dividendele oferite de acestea.

Alaturi de acesti indici, Bursa de Valori Bucuresti include alti trei – BET-XT-TR, BET-BK si ROTX, care nu ne sunt de mare ajutor atunci cand tranzactionam la BVB.

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 7 =