rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

As investi la Bursa, dar imi este frica sa nu scada. Ce pot sa fac?


Frica este principalul motiv pentru care multe persoane evita sa investeasca in instrumente din Piata de Capital, fie ca discutam despre actiuni, obligatiuni sau produse complexe. Frica, impreuna cu lipsa datelor legate de cum functioneaza Bursa au fost si motivul pentru care, personal, am amanat decizia de a deveni investitor.

In primul rand, trebuie sa intelegi ca tranzactionarea la Bursa nu este pentru toata lumea. Acest tip de investitie se adreseaza acelor persoane care suporta un grad de risc crescut. De altfel, riscul creste odata cu randamentul obtinut. Desigur, pretul actiunilor creste si scade, in functie de gradul de interes pe care companiile listate la Bursa il au in randul investiorilor. Cu cat o companie este considerata mai atractiva de catre investitori – daca obtine rezultate foarte bune, se dezvolta, achizitioneaza alte companii, etc. -, cu atat este mai probabil sa se aprecieze cotatiile actiunilor acesteia. In acelasi mod, daca o companie nu realizeaza profit, publica indicatori financiari care se depreciaza, isi restrange activitatea etc., investitorii vor tinde sa isi vanda actiunile detinute, ceea ce poate duce la scaderi ale pretului actiunilor societatii respective.

In plus, ca si regula generala, Bursa este ciclica – in perioadele de crestere economica are evolutii pozitive, in recesiune inregistreaza scaderi ale indicilor.

Totodata, pentru a putea obtine rezultate satisfacatoare din investitiile la Bursa, trebuie sa intelegi foarte bine cum functioneaza aceasta. Informarea constanta si urmarirea companiilor pe care le consideri interesante sunt obligatorii. In plus, trebuie sa intelegi ca va fi destul de complicat sa obtii rezultate bune inca de la prima investitie. Poti incerca, insa, sa faci un minim de management al riscului. Astfel, poti incepe sa investesti o suma mica de bani, pe care sa iti permiti sa o „pierzi” in procesul de invatare. Avand in vedere ca poti cumpara – la orice companie – chiar si o actiune, aloca un buget minim pentru a vedea cum se comporta pretul actiunilor pe care le urmaresti in functie de stirile si momentele din piata (raportari financiare, distribuire de dividende, AGA, decizii importante, stiri din viata companiei, etc.). Pe masura ce intelegi business-ul unei/unor companii, vei fii capabil sa iei decizii de cumparare sau vanzare care sa iti aduca satisfactiile financiare dorite. In acel moment vei putea creste suma alocata investitiilor pe Piata de Capital.

Daca esti dispus sa iti asumi doar un grad de risc mai scazut, dar totusi ai dori sa investesti pe Piata de Capital, poti alege sa cumperi unitati de fond la unul sau mai multe dintre Fondurile de Investitii din Romania. Acestea sunt de mai multe feluri si comporta un grad mai scazut sau mai crescut de risc, dupa instrumentele financiare in care investesc. Daca intri pe paginile de prezentare ale acestor fonduri, poti afla mai multe amanunte in acest sens.

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *