Cum am ajuns investitor la Bursa de Valori Bucuresti

Ideea de a investi la Bursa m-a bantuit inca de la inceputul lui 2008. Dupa multe tatonari si dupa ce am citit o carte mai “tehnica” despre Bursa – cea americana, ce-i drept -, m-am hotarat sa imi deschid un cont de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti in primavara lui 2010. Mai precis in aprilie. Nu se putea un moment mai prost… Premisele gresite – cum ca regulile la bursa romaneasca sunt cam aceleasi cu cele de la bursa americana, despre care citisem cate ceva si aveam o oarece idee, s-au dovedit a fi paguboase.

Am inceput cu ideea de a investi pe termen mediu. Am decis sa cumpar actiuni pe care sa le tin macar un an, avand in verdere ca in acel moment castigurile pentru actiunile detinute pe o perioada mai mare de 365 de zile erau scutite de impozit pe profit. Scaderile de la bursa din aprilie-iunie 2010 m-au facut sa-mi reconsider radical atitudinea. Am inceput sa investesc pe termen foarte scurt, daca se putea intra-day, cu iesiri cat mai rapide. Din fericire, cresterile din vara, plus noua strategie mi-au redus substantial pierderile initiale.

Am incercat apoi, sa testez si alte strategii.

Am cumparat actiuni pentru a primi dividende – decizie care mi-a blocat capitalul investit pentru o perioada destul de mare, deoarce nu am stiut un lucru elementar si anume faptul ca in data ex-dividend pretul actiunii poate scadea cu o valoare similara cu cea a dividendului. Apoi, cotatiile au scazut iar eu am hotarat sa nu suport pierderea, astfel ca am asteptat pana cand piata s-a intors si am reusit sa obtin profit.

Am incercat sa investesc in urma analizei fundamentale, fara sa acord multa importanta analizei tehnice. Nici aceasta strategie nu a functionat, deoarece in acest caz orizontul de asteptare pentru obtinerea de profit este unul destul de mare (cativa ani). Nu ma incadrez in aceasta tipologie de investitor, astfel ca am abandonat ideea.

Intr-un final, am descoperit ca, pentru mine, analiza tehnica este cea care functioneaza. Exista o serie de momente in viata unei companii cand merita sa intrii la cumparare. Unele sunt punctuale, precum decizia managementului de a achizitiona concurenti sau a face demersuri pentru cresterea cotei de piata, imbunatatirea marjei de profit etc. Altele sunt ciclice – publicarea rezultatelor financiare trimestriale sau anuale, anuntarea distributiei de dividende din profitul pe anul/anii anteriori. Daca inveti sa “intuiesti” cum vor arata acestea inainte de publicarea lor, poti profita de oportunitati interesante de a face bani.

In orice caz, dupa aproape un deceniu de activitate ca investitor la Bursa de Valori Bucuresti, am ajuns la concluzia ca cea mai importanta achizitie – cea pe care nu ti-o poate vinde nimeni, din pacate – este experienta in piata. Cu cat treci prin mai multe situatii, cu cat incerci sa intelegi mai bine mecanismul din spatele fiecareia dintre ele si hotarasti care dintre acestea se potriveste mai bine cu profilul tau investitional, cu atat vei avea o viziune mai corecta asupra pietei si vei putea sa obtii profit mai mare, minimizand in acelasi timp posibilitatea de a pierde bani.

Sfatul meu: daca esti incepator intr-ale investitiilor financiare, fii foarte atent la sursele de informare, la sfaturile pe care le primesti si la experienta celor care ti le ofera. Si fa-ti calculul in asa fel incat sa incluzi o pierdere initiala…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 12 =