Ei sunt printre cei mai influenti oameni la BVB

Este deja de notorietate ca jocurile la Bursa sunt facute de o mana de oameni cu bani. Ca printre ei se afla si o serie de fonduri de investitii si case de brokeraj onorabile, aceasta este de netagaduit. Si daca ar fi doar acestea, poate ca piata romaneasca ar fi una mult mai echilibrata. Din pacate, printre mari investitori s-au strecurat si multi altii, care au puterea sa urce si sa coboare piata dupa bunul lor plac sau interes.

Asadar, unul dintre ei este Catalin Chelu. Personaj notoriu la Bursa de Valori Bucuresti, om greu incarcat de dosare penale (doar vreo 48-50 pana in prezent), Chelu s-a facut cunoscut marii mase a investitorilor ca urmare a unui scandal interminabil prin care a fost obligat, in cele din urma sa-si diminueze participatiile la SIF-uri in asa fel incat sa nu detina mai mult de 1% din actiunile acestora. Tot Chelu a fost acuzat prin 2009 de SIF 2 de actiuni concertate impreuna cu alte societati pe care tot el le detinea. Rezultatul a fost obligarea acestuia sa-si reduca pragul de detinere la SIF-uri si a fost dat afara din Consiliul de administratie a SIF 2. Iata ce spune Wikipedia despre omul nostru

Catalin Chelu este un om de afaceri din Galati, care este actionar la cateva zeci de firme, fiind printre cei mai mari proprietari de spatii comerciale din Galati. Catalin Chelu mai detine casa de brokeraj City Invest Galati, si actiuni la firmele Comat Galati, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina (producator de piese auto), Transtec Tecuci (companie de transport), Minexfor Deva (din industria extractiva), Mecanica Rotes, Altur Slatina (producator de piese auto), Galgros Galati, precum si la societatile de investitii financiare (SIF) la SIF 5 Oltenia – 1,8073%, la SIF 1 Banat-Crisana – 1,297%, la SIF 3 Transilvania – 1,298%, la SIF 4 Muntenia – 1,4474%. Catalin Chelu este un important jucator pe piata de televiziune prin cablu din Romania, unde detine sau a detinut CCC Blue Telecom, Cony Sat, Mega Construct si Lidas Prod.

La data de 21 martie 2000, Catalin Chelu a achizitionat cu un miliard de lei vechi 51% din actiunile societatii Sircovtex Siret de la FPS. Sircovtex avea 1.700 de angajati in 1997, iar in anul 2001 numarul acestora a ajuns la 314. In august 2001, Sircovtex a intrat in faliment. In anul 2008 a preluat 44% din Lactate Dambovita (devenita intre timp Lactate Natura Targoviste), iar in 2010 a preluat 42% din Lacta Giurgiu. In octombrie 2010 a obtinut controlul pachetului majoritar de actiuni de la Lactate Natura Targoviste. In septembrie 2010 a preluat pachetul majoritar de actiuni de 53,11% al companiei producatoare de vinuri Vinia Iasi.

Catalin Chelu este un om de afaceri controversat, fiind acuzat in presa ca a devalizat Rotes SA si ca a vandut ilegal Sectia de Confectii Metalice Teis, in timp ce avea conturile blocate pentru datorii la stat. In anul 2001, salariatii de la Sircovtex Siret, au transmis fostului FPS o sesizare din care reiesea ca omul de afaceri Catalin Chelu vindea covoare din stocul unitatii prin intermediul unor firme care ii apartineau, iar cu banii obtinuti astfel isi achita contravaloarea actiunilor cumparate de la FPS. In anul 2007, Catalin Chelu a fost acuzat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca a incercat si a reusit, prin diverse firme, sa obtina controlul unui pachet de actiuni mai mare decat permite legea la SIF-uri si a fost obligat sa vanda actiunile pentru a ramane cu mai putin de unu la suta. Pe data de 18 noiembrie 2010, Directia Nationala Anticoruptie l-a a prins in flagrant delict pe Catalin Chelu in timp ce incerca sa-i ofere mita 50.000 de euro secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Dan Valentin Fatuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate in lucru la unitati de parchet, intre care si DIICOT.

Un alt greu este  Dragos Balteanu, un multimilionar in varsta de 36 de ani (hmmm… ce mi-o fi scapat de n-am ajuns si eu?!?) care in prezent controleaza SIF 1 si SIF 4, iar recent a scapat basma curata dintr-o ancheta ASF ca urmare a investitiilor SIF 1 in obligatiuni Romenergo si a achizitiei firmei hoteliere Azuga Turism, companii pe care omul de afaceri le-a controlat in trecut. Dragos Bilteanu nu are o pagina dedicata in Wilipedia.

Andrei Hrebenciuc, fiul mult mai cunoscutului Viorel Hrebenciuc, a fost administrator al SIF Moldova (SIF 2) si, totodata membru in consiliul de administratie al Biofarm. Andrei Hrebenciuc avea in acel moment 29 de ani. Si nici el nu are o pagina dedicata in Wilipedia. In schimb, detine impunatoarea calitate de Lector la Academia de Studii Economice Bucuresti.

O sfanta treime interesanta. Dar una care in acest moment tine in maini companii care aduna un procent important din investitiile la Bursa de Valori Bucuresti. Si care are un cuvant care atarna greu pe viitorul Bursei…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 2 =