cum sa investesti la bursa, investitii financiare, raliu

Ai bani de pierdut? Gaseste un fond de investitii!


Toti consilierii financiari se lauda ca iti pot face un portofoliu investitional care, cel putin in teorie, iti va oferi randamente mai bune decat traditionalele depozite de economii. Dar, daca zgarii suprafata poleita a textului de vanzare, vei descoperi, de fapt,  oferta gaunoasa. Iata 4 dintre motive:

1. Nici un consilier nu iti poate garanta castigurile pe care ti le „flutura” pe la nas. Mai mult, acestia se exonereaza de raspundere, precizand ca, de fapt, totul depinde de bunul mers al Bursei. Daca ai norocul sa prinzi un an precum 2009, atunci poti sa-ti si dublezi suma depusa. Dar daca ai ghinionul sa iti asumi o astfel de investitie intr-un moment delicat – precum cele din 2010 sau, mai rau, 2008 – vei iesi destul de sifonat din afacere.

2. Daca vrei sa-ti diminuezi riscurile, ti se propune o varianta de portofoliu care contine in parti variabile obligatiuni de stat (care sunt mai stabile si mai previzibile) si investitii in actiuni. Atat timp cat iti vei asuma riscul investitiei pe Bursa, rezultatele obtinute de tine vor fi cam aceleasi de la punctul 1.

3. CEL MAI MARE ZAHAREL: toate fondurile de investitii iti propun produse care merg pe structura indicilor bursieri (BET, BET-C, BET-FI etc.). Asadar, ei nu fac altceva decat sa investeasca (cel putin oficial) in titlurile din compozitia indicelui, fara discriminare. Sub acoperirea conceptului de disipare a riscului, in loc sa primesti un portofoliu investitional care sa contina blue chipsuri si, eventual, actiuni care au un potential serios de crestere pe termen scurt, vei gasi cateva actiuni bune, interesante, si o serie de titluri lipsite de interes sau care au un risc mare de pierdere pe termen mediu si scurt.

Sa analizam putin trei dintre indicii bursieri romanesti, cu care toate fondurile se lauda si vor sa te atraga:

BET:
Titluri valoroase: TGN, TLV, BRD, BVB, FP, M
Titluri riscante: TEL, SNP, SNN

Profilul de risc al indicelui este unul mediu. Pe de o parte, avem in componenta 4 actiuni care, in general, acesta au performat (M, TLV, TGN si FP), iar alte doua care, sunt obistnuite alte dictonului „cu pasi mici si siguri”, dar pentru care nu fiecare an aduce prea mult noroc: BVB, EL, COTE sau TEL.
Pe de alta parte, indicele contine 3 actiuni care, desi anul acesta au preformat binisor, pot oricand sa te lasa cu buza umflata in caz de panica pe burse (TEL, SNP, SNN).

BET-Plus:
Titluri valoroase: TLV,BRD, BVB, CMP, COTE, FP, M, SNG, TGN, SCD
Titluri riscante: AAG, ARS, ALR, ALT, ATB, BIO, TEL, CMCM, DIGI, IAR, IMP, OIL, SNP, ROCE, SNN, EL, TRP, TBM
Titluri junk: ELGS, PBK, PREB, RRC, RPH, BRK, TUFE, VNC

Profilul de risc al indicelui este unul ridicat. La fel ca la indicele BET, avem  10 blue chips si 18 emitenti cu risc crescut, din cauza volatilitatii ridicate, a volumului redus de tranzactionare sau a analizei fundamentale cu rezultate destul de precare. In plus, 8 dintre companii sunt pe lista celor pe care eu unul nu le recomad, fiind actiuni de mana a doua sau a treia.

BET-FI:
Titluri valoroase:  SIF 1, SIF 2, SIF 3, SIF 4, SIF 5, FP
Este singurul indice care ofera o investitie relativ corecta. Problema este ca, in ultimii ani, SIF-urile s-au tranzactionat la discount-uri semnificative fata de valoarea lor unitara. Aceasta situatie a dat semne de schimbare in 2017, insa aici mai avem de luat un calcul colatilitatea destul de ridicata. De multe ori, atunci cand piata scade, toate SIF-urile scad si ele, de obicei in procente semnificative (2-3%). Desigur, daca esti optimist, poti argumenta ca si cresterile sunt identice. Doar sa nu vina o criza ca cea din 2008, cand SIF-urile au ajuns sa valoreze nici 10% din costau cu doar o jumatate de an in urma…

4. CEA MAI MARE NERUSINARE:
Nici unul dintre consilierii financiari cu care am vorbit de-a lungul timpului pe acest subiect, nu se erau investitori activi pe Bursa!

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *