Cum arata profiturile companiilor listate la Bursa, comparativ cu anul anterior

Traim vremuri interesante. Pe hartie, avem o crestere economica substantiala dar, in acelasi timp, Statul roman se imprumuta pe pietele interne si externe la dobanzi anuale de peste 5%. Companiile au avut raportari majoritar pozitive in primul semestrul din 2018, insa avem o crestere serioasa a inflatiei si a dobanzilor la creditare.

Cum afecteaza actualul climat economic intreprinderile romanesti

Printre cele mai mari provocari pe care le are la ora actuala o companie care activeaza pe piata din Romania avem instabilitatea legislativa in domeniile economic-financiar, lipsa fortei de munca calificate si cresterea costurilor de creditare, odata cu cresterea dobanzilor in piata. Daca primul aspect este deja o normalitate in viata intreprinderilor romanesti, instabilitatea legislativa fiind o constanta in cei 29 de ani de “capitalism de cumetrie”, cum il numea Ion Iliescu in anii ’90, celelalte doua aspecte majore pot duce forte rapid o companie profitabila pe drumul catre insolventa si, in final, faliment.

Lipsa fortei de munca coroborata cu cresterea costurilor va eroda serios mai ales companiile ai caror angajati sunt platiti preponderent cu salariul minim pe economie sau putin peste. Este cazul celor din HoReCa, dar si din alte industrii care folosesc forta de munca putin calificata sau din zone mai sarace.
Necesitatea de a gasi forta de munca a dus deja la cresterea ofertei salariale, ceea ce se traduce in costuri crescute, atat cu plata angajatilor, cat si cu plata contributiilor sociale catre Stat. In plus, cresterile accentuate ale salariului minim pe economie din ultimii 2 ani si foarte posibila majorare a acestora in urmatorii ani au creat o presiune suplimentara pe costurile companiilor. Practic, cu cat mai mare compania, cu atat mai mari cresterile de costuri.

Nici cresterea dobanzilor la creditare nu sunt o veste buna pentru actionari. Daca pana de curand era foarte ieftin pentru o companie sa acceseze un credit bancar, linie de credit, overdratf etc., majorarea dobanzii de politica monetara si a ROBOR ar putea aduce multe necazuri companiilor supraindatorate. Practic, avem o crestere de 0,75% a dobanzii de referinta a BNR, de la 1,75% la 2,50%, si o crestere de 1,40% fata de noiembrie 2017 si de 2,40% fata de septembrie 2017. Asadar, o dublare a ROBOR in ultimul an, care aduce cu sine o crestere considerabila a costurilor cu ratele pentru credite cu dobanda variabila.

Astfel, companiile vor fi nevoite de acum incolo sa gaseasca solutii pentru a contracara cresterile de costuri pentru a nu inregistra scaderi ale profitului si a-si pastra actionarii multumiti. Solutiile ar fi:

  • cresterea preturilor pentru serviciile sau produsele din oferta;
  • cresterea volumului de vanzari;
  • eficientizarea cheltuielor prin scaderea costurilor, fie cu forta de lucru, fie cu procesul de productie.

Desigur, acolo unde se vor putea creste preturile seriviciilor si produselor, acest lucru se va face, daca nu cumva a si fost deja facut in cele mai multe cazuri. Este cea mai la indemana solutie pe care conducerea unei companii o are pentru a mentine marjele de profit. In practica, functioneaza doar in domeniiile sau pe nisele cu concurenta scazuta. Acolo unde ai multi competitori, vei fi obligat sa pastrezi marjele de profit scazute, pentru a putea rezista in piata.

Cresterea volumelor de vanzari ar putea fi o solutie dar, aceasta poate veni la pachet cu costuri crescute pe partea de promovare.

Multe companii vor cauta solutii de scadere a costurilor, prin eficientizarea procesului de productie si disponibilizarea angajatilor considerati “in plus”. Probabil vom asista in perioada urmatoare la o crestere a automatizarii proceselor repetitive, asa cum, de exemplu, Banca Transilvania a facut-o, prin utilizarea unor procese prin platforma UiPath.

Cel mai probabil, solutia aleasa de companii va fi un mix in care cele trei de mai sus vor avea ponderi variabile in functie de natura si domeniul business-ului, dar si de viziunea board-ului.

Cum arata afacerile companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti

Am luat in calcul un numar de 42 de companii importante listate la Bursa de Valori Bucuresti, printre care emitentii care fac parte din indicii BET, BET-FI si BET Plus.

Comparativ S1 2017/2018, 22 companii au obtinut o cifra de afaceri mai mare in primul semestru al lui 2018 fata de anul precedent, in timp ce doar 6 companii au inregistrat scaderi. Interesant este ca 13 din 42 de companii au realizat o cifra de afaceri similara in perioadele analizate.

Din punct de vedere al profiturilor, 26 companii au obtinut profit mai bun in primul semestru al acestuia an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce 12 companii au inregistrat un profit mai mic, iar 3 companii – un profit similar in perioadele analizate.

Cele mai interesante date vin din comparatia profitului obtinut de companii, per ansamblu, in primul semestru din 2017 si 2018. Daca anul trecut am avut 22 de companii care au inregistrat un profit mai mare fata de anul precedent, 12 – un profit mai mic – si 7 – un profit similar, anul acesta avem 21 de companii companii care au inregistrat un profit mai mare fata de anul precedent, dar avem o crestere a emitentilor ar caror profit a scazut. Astfel, de la 12 societati in 2017, avem 17 societati in 2018 al caror profit a fost mai mic, comparativ. In acelasi timp, doar 3 emitenti au inregistrat profituri similare cu primul semestru din 2017, fata de 7 – anul trecut.

Daca ne uitam strict la datele din trimestrul II, creste de la 17 la 20 nr companiilor al caror profit a scazut comparativ cu trimestrul I, in timp ce numarul companiilor al caror profit a crescut sau a ramas constant este identic cu primul trimestru.

In concluzie, putem observa o tendinta usor negativa a evolutiei companiilor fata de anul trecut. Chiar daca numarul companiilor care inregistreaza cresteri ale profitului a ramas constant, a crescut simtitor numarul celor care inregistreaza scaderi de profitabilitate. Totodata, peste 30% din companiile analizate nu au reusit sa isi imbunatateasca profitul obtinut, fata de semestrul 1 din anul anterior. Momentan, aceasta tendinta nu este ingrijoratoare dar, va trebui sa urmarim atent rezultatele la 9 luni, pentru a intelege daca trendul se accentueaza sau a fost doar o fluctuatie a pietei.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + ten =