Pisica FED sau zaharelul bursier al marilor fonduri de investitii

Desigur, analistii economici au scris cu lux de amanunte despre cum au digerat bursele occidentale anuntul cu care FED-ul trebuia sa sperie investitorii din intreaga lume civilizata. Bineinteles, exista explicatii pertinete pentru care sperietoarea americana nu a functionat. Cu siguranta, cineva acolo ii iubeste pe tauri (bulls) si a hotarat sa-i trimita pe ursi sa hiberbeze in iarna aceasta.

Adevarul este, insa, mult mai simplu si mai cinic. In ultimele saptamani bursele dezvoltate au tremurat sub spectrul anuntarii reducerii masurilor de stimulare ale FED in sedinta din 17-18 decembrie. Maximele ultimilor ani au suferit corectii si investitorii se pregateau de sell-off. Toata lumea tremura la auzul simplului zvon ca FED va decide sa nu mai pompeze atat de multi bani in piata, deoarece a constata ca din economia americana vin date suficient de bune cat sa nu mai fie neovie de stimul financiar.

Ce s-a intamplat? FED-ul a anuntat vestea tragica, iar bursele au pornit cu avant la raliu, pentru ca au ajuns la concluzia ca retragerea FED-ului din QE inseamna ca… economia SUA isi revine si deci este de bine.

Si acum, sa traducem, in limbaj comun, ce s-a intamplat: Bursele mergeau de ceva timp dintr-un maxim istoric in altul. In mod evident, era necesara o corectie, ca sa redea atractivitatea actiunilor in ochii investitorilor. Piata a profitat de pisica FED-ului si a facut exact acest lucru. Iar cand FED-ul a facut anuntul invitabil, pisica nu a mai fost pisica si oportunitate de cumparare. In fapt, marile fonduri s-au folosit de o informatie banala, pe care au transformat-o – ca de atatea ori – intr-o sperietoare pentru cei slabi de inger.

Desigur, trebuie sa fiti de acord cu mine ca trendul bursei se bazeaza pe informatii si rapoarte financiare solide si bine documentate…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − thirteen =