Duzina reindustrializarii romanesti

Iata-i! Au fost gasiti! Ei sunt cei care vor initia proiectele marete de reindustrializare a Romaniei! Sunt doar 13, dar vor speria Vestul! Si Estul… si Nordul… si Sudul… si oricare alte puncte cardinale noi ne vor darui / indexa USL-istii cu ocazia anului electoral 2014…

E drept, ca la inceput au fost multi! Foarte multi! Pe vremea raposatului, in trista amintire se lafaiau vreo 800-900 de specialisti, din toate ramurile industriei. Cu totii conlucrau la bunastarea socialista, pentru oamenii muncii de la sate si orase.

In 1990, Romania avea 11 ministere dedicate industriei, in fiecare dintre acestea lucrand 80-90 de persoane. Apoi, ca in cantecul cu cei 10 pitici, cei 800 de specialisti au ramas din ce in ce mai putini: 600 – in 1996 si doar… 70 (!!!) in 2003!

10 ani mai tarziu, in epoca de mare angajament a guvernului Ponta, Ministerul Economiei mai numara doar… 13 specialisti in departamentul de politica industriala! Un amanunt care ar putea fi de-a dreptul comic daca s-ar fi petrecut, de exemplu, in Congo, este ca in 2010, cand s-a propus infiintarea unui Institut de prognoza si strategie industriala, Adriean Videanu, ministrul economiei de atunci, ar fi raspuns ca fondurile de salarii au fost micsorate si, ca urmare, trebuie sa restructureze personalul. Vorba bancului, nu s-a dat ci s-a luat si nu a primit ci a fost furat.

O scurta comparatie, ca sa intelegeti mai bine fenomenul: in acest moment, departamentul similar polonez numara 60 de persoane. Iar in Italia, 200 de oameni lucreaza doar in cadrul Institutului de prognoza si strategie industriala!

Am pastrat pentru final bomboana de pe coliva economiei romanesti: stiti care este ponderea pe care o are industria romaneasca in PIB?

26%!!!

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × two =