Vindem Banca Transilvania si cumparam BRD?

Cred ca este intrebarea momentului! Pe de o parte, avem un emitent care a facut un raliu de 20% in trei saptamani, pe de alta parte, avem un alt emitent, care tocmai a reusit sa inchida peste o rezistenta multianuala foarte importanta. In fine, avem doua banci fata in fata.

tlv-15042015Banca Transilvania tocmai a depasit BRD ca marime pe piata romaneasca. Raliul actual a fost in mod cert sustinut de doua stiri importante: cumpararea Volksbank si distribuirea de actiuni gratuite in contul dividendelor pe 2014, la un randament de 16% p.a. Desi cei de la Banca Transilvania nu s-au pronuntat inca vizavi de plusul contabil pe care il va aduce inglobarea Volksbank, daca ar fi sa luam in calcul valoarea activelor bancii austriece, dupa parerea mea ar trebui sa vedem actiunile TLV undeva in jurul valorii de 3,00 lei. Desi suna foarte bine, trebuie luate in calcul si motivele pro vanzare in acest moment. In primul rand, TLV a atins pe data de 14.04 maximul istoric (2,50 lei), zona in care piata a reactionat. In al doilea rand, in 15.04 am vazut o pierdere clara a suflului, urmata in ultima parte a zilei de marcari de profit.

Personal, nu cred ca investitorii sunt inca pregatiti sa vada TLV la 3 lei pentru o actiune. Scenariul cel mai probabil, in viziunea mea, este marcarea profiturilor in zona 2,30-2,45 (sa nu uitam ca pretul TLV a crescut cu 40% in ultimele luni), urmata de o stabilizare in zona 2,25-2,35, pana in preajma datei de inregistrare. Corectia pretului va duce TLV inapoi in zona 2,00 lei, de unde cel mai probabil se va relua cresterea catre 3,00 lei. Eu sunt de partea vanzatorilor in acest moment si sunt curios daca scenariul meu se va confirma sau nu.

brd-15042015In ceea ce priveste BRD, avem de-a face cu o banca trecuta prin multe furci caudine. BRD tocmai a pierdut pozitia a doua in piata in detrimentul Bancii Transilvania. Totusi, raul cauzat de creditele neperformante pare sa fi disparut in sfarsit. Evident, BRD este o banca – la origine – mult mai puternica decat lasa sa se vada cifrele din bilant. La sfarsitul lui 2014, Banca a trecut din nou pe profit (chiar daca unul micut) si se pare ca se pregateste sa reia politica de acordare de credite. Din punct de vedere tehnic, cotatiile au trecut pentru prima data in ultimii trei ani de rezistenta de la 10 lei. BRD s-a aflat in tot acest timp intr-un trend major ascendent, dar a evoluat in range. Astazi, acest range a fost spart si, personal, astept confirmarea. In caz pozitiv, ma astept ca BRD sa se opreasca in zona 14-15 lei, adica acolo unde se afla rezistenta range-ului in care a evoluat in perioada 2009-2012. In scenariul negativ, avem de-a face doar cu un foc de paie, iar BRD va reveni si evolua in zona 9-10 lei.

Cele de mai sus reprezinta strict opiniile mele, ca investitor la BVB. Acestea nu sunt pareri ale unui broker certificat si nu sunt recomandari de cumparare / vanzare. Va rog sa le luati in considerare ca atare si sa cumparati sau sa vindeti doar in conditiile in care v-ati facut propriile calcule vizavi de cei doi emitenti. Acest articol nu reprezinta o decizie de investitie si nici o recomandare in acest sens. Rolul sau este strict informativ.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 3 =