rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

Cat vor continua scaderile pentru actiunile BRD si Banca Transilvania


In ultimii ani, bancile au avut parte de o perioada foarte buna la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile Banca Transilvania a crescut cu 65% in ultimii trei ani, ale BRD cu 75%, iar cele ale Erste si-au dublat valoarea. Toate acestea, fara a tine cont de distribuirea de dividende sau actiuni gratuite. Dintre cele trei banci, cel mai bine a performat Banca Transilvania care, cu tot cu dividende si actiuni gratuite, a adus actionarilor un profit de peste 300%. Singura care a iesit din pluton a fost Patria Bank / Banca Carpatica, care a inregistrat pierderi.

Odata cu instalarea guvernului Tudose, bancile au avut insa de suferit. Aversiunea afisata de Premier vizavi de banci, plecand de la declaratiile precum ca acesta prefera sa isi incaseze salariul cash, pentru a nu plati comisioane catre banci si pana la acuzatiile de inginerii financiare prin care bancile evita sa plateasca impozit pe intreg profitul obtinut (acuzatii care practic arunca perceptia despre banci in preajma evaziunii fiscale) au erodat serios cotatiile BRD si Banca Transilvania. Avalansa de controale ale ANPC si declaratiile belicoase la adresa sistemului bancar ar putea sa il aiba in spate, in viziunea mea, pe celebrul avocat Piperea – ajuns acum consilier al Primului-Ministru si un important combatant pe frontul de lupta al creditelor bancare in CHF. Sunt notorii, de altfel, declaratiile razboinice facute de Piperea la adresa bancilor, care seamana izbitor de mult cu cele facute acum de Premierul Tudose.

In orice caz, desi bancile au facut si in 2017 profituri serioase, acuzatiile de rele practici, coroborate cu amenintarea implemetarii unei taxe pe active de 0,5%, au facut ca acestea sa piarda in doar trei luni 12% (BRD), respectiv 16% (Banca Transilvania) din capitalizare. Din pacate, din analiza tehnica reiese faptul ca scaderile nu s-au incheiat.

Ce spune analiza tehnica despre cum vor evolua BRD si Banca Transilvania in perioada urmatoare

BRD

Primul suport serios pentru BRD il gasim in jurul valorii 12 lei. Un suport minor gasim si la 12,40 lei, dar ramane de vazut daca cotatiile vor ricosa aici sau nu. BRD a iesit din triunghiul descendent format in ultimele doua luni, din pacate printr-o strapungere in jos. Tot in septembrie, cotatiile bancii au parasit canalul ascendent in care au evoluat timp de 3 ani. In cazul in care vom vedea o strapungere a pretului la 12 lei, urmatoarea rezistenta majora va fi in zona 10 lei. In scenariul negativ extrem, BRD s-ar putea corecta pana in zona 8-9 lei.

Banca Transilvania

Dupa o evolutie buna in perioada imediat urmatoare datei ex-dividend, in care pretul actiunilor a urcat cu 5% intr-o singura saptamana, zvonurile legate de posibila aplicare a unei taxe pe activele bancilor a facuta ca si Banca Transilvania, asemeni BRD, sa se inscrie pe o traiectorie descendenta. Desi se afla pe un trend financiar exceptional, avand sanse semnificative sa achizitioneze Bancpost si, astfel, sa egaleze sau chiar depaseasca BCR (in pozitie de lider) ca si cota de piata, TLV „a incasat” in doar trei luni o scadere de 16% a cotatiei pentru o actiune. In acest moment, se testeaza o strapungere in jos a canalului descendent, care, daca se valideaza, ar putea duce preturile pana in zona 2,00 lei – 2,10 lei. Aici avem un suport multianual important, care a rezistat inclusiv cu ocazia Brexit-ului.

Desi MACD este in teritoriu negativ, TLV este in mod clar supravanduta. Probabil, orice stire pozitiva va porni un raliu (sa nu uitam ca pe 13 noiembrie vom avea rezultatele financiare la T3), la fel cum orice stire negativa va accentua scaderile.

In mod normal, daca apele vor fi linistite, ar trebui sa vedem un rebound semnificativ in zona 2,00 lei – 2,10 lei, mai ales daca vom corobora rezultate financiare la T3 in linie cu asteptarile cu un anunt de achizitionare a Bancpost.

In ceea ce priveste evolutia Erste, aceasta este mai degraba influentata de parcursul bancii mama pe bursa din Viena. Listarea la Bursa de Valori Bucuresti este una secundara, iar evolutia BCR conteaza mai degraba in cazul in care afecteaza semnificativ rezultatele bancii mama.

Patria Bank este inca la inceput de drum, dar mosteneste imaginea Bancii Carpatica, cu care a fuzionat in acest an. Conform declaratiilor oficiale, se prognozeaza ca PBK sa treaca pe profit in T3. Totusi, in acest caz, ar fi de preferat sa aplicati vorba „pana nu vad nu cred”.

Tu cat crezi ca vor mai scadea BRD si Banca Transilvania? Spune-le si prietenilor tai

[Fancy_Facebook_Comments]

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *