Actiunile din domeniu energetic au avut un an 2017 bun. Multi dintre emitentii din energie au Statul Roman ca actional majoritar. Astfel, actionarii unora dintre companii au beneficiat de dividende semnificative, ca urmare a Ordonantei de Guvern prin care s-a stabilit alocarea unui procent de minim 85% din profit pentru dividende. Toamna aceasta, actionarii primesc un nou cadou – unul care pe termen lung s-ar putea dovedi otravitor – dupa solicitatea aceluiasi Stat Roman de distribuire de dividende suplimentare, din cash-ul acumulat de companii, pe care acestea nu intentioneaza sa il utilizeze in programele de investitii. Transelectrica pare sa fie exceptia de la aceasta regula…
Din motive care, personal, imi scapa, Transelectrica pare de doua ori vaduvita in acest an. Desi Statul este actionar majoritar in companie, cu 58%, la AGA din primavara s-a stabilit alocarea a doar 55% din profitul pe 2016. A fost un caz unic printre companiile statului listate la Bursa. Chiar si asa, dividendul a fost relativ generos, oferind investitorilor un randament de aproximativ 7%.
Al doilea soc a venit in urma cu cateva zile, cand, dupa o Adunare Generala in care s-a votat distribuirea de dividende suplimentare in valoare aproximativ similara cu cea din primavara, ne-am trezit cu o cerere formulata de Sebastian Bodu – fost director al ANAF – la Tribunalul Bucuresti, prin care se solicita suspendarea efectelor Adunarii, pe motiv ca decizia nu a fost constitutionala. Bodu, a facut acest demers in calitate de actionar, detinand… 1 actiune Transelectrica! Din ce motiv a aparut acest demers, nu am gasit in spatiul public. Evident, in anumite cercuri se stie…
Pe langa toate acestea, Transelectrica a suferit in 2017 si de pe urma micsorarii tarifelor de transport ale energiei electrice. Compania ofera servicii reglementate de autoritatile romane in domeniu, astfel ca nu poate aplica propriile politici de pret.
Acesti factori au dus la deprecierea cotatiilor Transelectrica, in 6 luni, de la un maxim de 34 de lei, pana aproape de 25 lei. Momentan, cotatiile testeaza suportul major de la 26 lei. Daca acesta cedeaza, putem vedea o corectie chiar si pana in zona 20 lei – unde TEL s-a aflat in 2011 -, iar in scenariu pesimist chiar 15 lei sau 12 lei, unde sunt suporturi mai importante.
Desi nu se stie deocamdata care va fi soarta actiunii lui Bodul la Tribunalul Bucuresti, cotatia Transelectrica s-a depreciat in data ex-dividend cu o suma ceva mai mare decat valoarea dividendului suplimentar. Probabil, in cazul in care Bodu va avea castig de cauza, acestia vor fi bani „pierduti” de investitori. Dupa corectia ex-dividend, cotatia Transelectrica a coborat sub linia inferioara a triunghiului descendent format in ultimele noua luni, testand astfel suportul din zona 26 lei. Momentan acesta pare sa reziste, astfel ca intr-un context de stiri favorabile (eventuale majorari ale preturilor de transport sau o respingere a actiunii lui Bodu) o sa vedem o revenire in zona 28-29 lei.
Totusi, nu trebuie neglijata seria de semnale negative pe MACD, RSI si STS, care sunt rosii. Intr-adevar, Transelectrica este supravanduta in acest moment, STS da semnale pozitive, iar ROC a avut o revenire semnificativa, indreptandu-se cu pasi mari spre teritoriu pozitiv. Totodata, profitul Transelectica ar trebui sa fie in acest an similar cu cel din anul trecut, ceea ce ar rezulta intr-un randament bun al dividendelor pe 2017 pentru investitori.
Tu cum crezi ca va evolua Transelectrica? Spune-le si prietenilor tai
[Fancy_Facebook_Comments]
- Listarea Hidroelectrica la Bursă – Vânzare de acțiuni de peste 8,8 miliarde lei – Care este intervalul de pret pe actiune? - 23/06/2023
- The Power Table – interviu cu Alexandru Stânean – CEO Teraplast SA - 30/05/2023
- The Power Table – Interviu cu Stefan Musgociu – Bursa de Valori Bucuresti - 25/05/2023
Intre timp, Bodu a deschis procese si in cazul celorlalte energetice care au distribuit dividende suplimentare. Sper ca gestul este doar unul de imagine, pentru ca altfel ar putea foarte bine sa fie manipulare a pietei…
Foarte ciudata situatie. Procesul se rejudeca pe 10 Noiembrie pt ca dl Bodu nu a platit 20 de lei (a uitat). Altfel, data de judecata era 27 Octombrie (inainte de Ex-Date).
Eu cred ca acesti oameni au foarte mult interes. Bodu (sau oricare alta persoana al carui cuvant valoreaza in Bursa romaneasca) arunca un cuvant si brusc apare o schimbare (pana acum, mereu au fost corectii). Apoi, ar fi interesant de observat (pt Depozitarul Central, ASF, DIICOT, etc.) cine cumpara actiuni la acel emitent si cate.