32 de luni de guvernare Ponta. Ce a facut Bursa?

ponta-rezultate-ploiestiPe data de 7 mai 2012, primul guvern Ponta se instala la Palatul Victoria. Noua putere venea dupa trei ani teribili de criza, in mare parte generata de problemele financiare ale economiilor dezvoltate. Scaderea drastica a exporturilor si lipsa capacitatii de repliere rapida au dus tara aproape de marginea prapastiei. Ciocnirile politice dintre PDL si USL au fost si ele un factor major de blocare a revenirii economice. Cum s-a comportat insa Bursa, in aceasta perioada?
Curios, instalarea in functie a noului guvern a adus o scadere generala a indicilor, cu 20%, semn ca investitorii nu pariau in vara lui 2012 pe stabilitate. Si totusi, Bursa si-a revenit in a doua parte a anului, inregistrand la inceputul lui 2013 maxime apropiate de cele din martie 2011. Trendul a continuat sa fie unul ascendent pana la inceputul lui 2014 cand, din cauza crizei Crimeei, Bursa a suferit corectii importante. Printre cele mai lovite au fost societatile financiare, indicele BET-FI suferind corectii de aproape 30%. Acest moment, corelat cu panica generata de scaderea accelerata a pretului petrolului din finalul anului, au dus cotatia BET-FI sub nivelul inregistrat in ultima sedinta de tranzactionare din 2013. Per ansamblu, insa, BET-FI a inregistrat in era Ponta o crestere de 20%, aproximativ dublul dobanzilor medii bancare din aceasta perioada.

Daca BET-FI a incheiat anul 2014 in pierdere, nu acelasi lucru il putem spune despre indicele general al Bursei – BET. Acesta a castigat 9% – triplul dobanzii medii bancare -, ajungand, per ansamblu, la o crestere de aproximativ 14% in cele 32 de luni de guvernare Ponta. Totodata, BET-NG – indicele societatilor din domeniul energetic a castigat doar 5% de la inceputul guvernarii Ponta, pprocent datorat tranzactiilor din 2014. Indicele a petrecut primele 19 luni incercand sa recupereze corectiile din mai 2012. Performanta slaba a indicelui BET-NG a fost generata si de o serie de piedici puse de guvern prin suprataxarea produselor petroliere si a energiei electrice, fapt care a dus la scaderea profitului inregistrat de companii. Indicele BET-XT, care reflecta evolutia preturilor celor mai tranzactionate 25 de companii de pe Piata Reglementata a BVB, inclusiv societatile de investitii financiare a urmat fidel linia indicelui BET, aducand castiguri similare. La mijlocul anului 2014, la BVB a aparut indicele BET Plus, care include companiile romanesti listate la BVB care indeplinesc criterii minime de selectie referitoare la lichiditate si la valoarea actiunilor incluse in free float. Acesta din urma inca se invarte in jurul valorii de start (1.000 puncte).

In ceea ce priveste valoarea reala a pietei reglementate romanesti, nu se poate afirma ca aceasta a crescut cu adevarat. Ce-i drept, cele cateva listari de rasunet (SNN, SNG, EL) aproape au dublat valoarea tranzactiilor anuale, de la 7 la 13 miliarde de lei, dar cifrele corecte sunt de fapt altele:

201220132014
Numarul tranzactiilor647.974636.405787.753
Capitalizare97.720.863.603133.829.707.066129.958.141.655
Societati emitente798383
Nr. intermediari544340

Sursa: Bursa de Valori Bucuresti

Volumul instrumentelor tranzactionate a ramas similar in cei trei ani.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − two =