curs investitii la bursa de valori bucuresti

5 modalitati pentru a obtine randamente mai bune din investitiile la Bursa


Nu sunteti multumiti de rezultatele obtinute? Aceasta este lucrul de care se plang cei mai multi dintre cei care au inceput sa investeasca la Bursa. Sa tranzactionezi pe Piata de Capital poate fi uneori coplesitor pentru un investitor incepator. Totul se schimba atunci cand tranzactionezi cu bani adevarati, iar caruselul de informatii si emotii poate fi greu de gestionat.

Pentru ca si eu am trecut prin aceleasi probleme ca si voi la inceputurile mele pe Piata de Capital, va propun 5 modalitati prin care ne putem eficientiza strategia investitionala si creste randamentul obtinut.

1. Alege strategia de investitii in functie de lungimea orizontului de timp

Este foarte important sa intelegeti ce profil de investitor aveti, pentru ca in functie de aceasta veti seta si perioada de timp pentru care veti investi intr-o companie.

Daca sunteti orientati mai degraba catre obtinerea de rezultate rapide, va trebui sa cautati companii sau piete mai volatile. Totodata, va trebui sa va folositi, mai degraba, de analiza tehnica decat de analiza fundamentala.

De cealalta parte, daca aveti un profil mai conservator, probabil ca veti prefera sa investiti pe termen mai lung, in companii mari din sectoare mai putin supuse hazardului, precum cel energetic, de exemplu.

In orice caz, este foarte important sa va asumati ceea ce sunteti si sa va adaptati strategia investitionala la acest profil.

2. Evalueaza costurile pe care le ai cu platforma online pe care o utilizezi in tranzactionare – cu cat sunt costurile mai mari, cu atat trebuie sa muncesti mai mult pentru a le acoperi

Am intalnit foarte des investitori care nu stiau precis care sunt costurile lunare sau anuale pe care le au cu platforma de tranzactionare online pe care o utilieaza. Aceasta poate fi o piedica importanta in calea obtinerii de randamente bune, in special cand suma pe care o investesti este mica sau cand comisioanele broker-ului au costuri procentuale.

Atunci cand investiti o suma mai mica, costurile cu platforma de tranzactionare pot reprezenta un procent semnificativ din valoarea capitalului. In 2010, cand am inceput eu sa investesc, am profitat de o oferta pe care BT Capital o avea atunci, respectiv 0 lei comision lunar de administrare a platformei, pe toata durata contractului. Un avantaj important, daca luam in considerare faptul ca, in mod normal, BT Capital incasa un comision de 20 de lei pe luna, adica 240 de lei in fiecare an.

Suma minima pe care acest broker accepta sa o tranzactionezi prin platforma de tranzactionare BT-Trade era (ca si un prezent) de 1500 lei. Daca facem un calcul rapid, comisionul de tranzactionare echivaleaza cu 16% din investitia minima acceptata pe platforma celor de la BT Capital. Asadar, daca adaugam aici un procent de 2% – cat am castiga intr-un an din plasarea aceleiasi sume intr-un depozit bancar – rezulta ca ar trebui sa avem un randament de minim 19% p.a. pentru a merita sa investim.

Desigur, cei 240 de lei ar insemna un comision de doar 0,24% la o investitie de 100.000 lei, insa sa nu uitam ca valoarea medie a unui portofoliu investitional la Bursa de Valori Bucuresti este sub 15.000 lei…

3. Coreleaza paternurile din Analiza tehnica cu evolutia cotatiilor prin intermediul psihologiei comportamentale

Daca preferi sa fii un investitor activ la Bursa si sa realizezi mai multe tranzactii pe parcursul unei luni sau a unui trimestru, iti recomand sa folosesti analiza tehnica atunci cand iei decizii de tranzactionare. Indicatorii si formatiunile generate de evolutia grafica a unui emitent iti pot releva posibile momente de intrare sau iesire si poti observa tendinte pentru evolutia viitoare a cotatiilor. Analiza tehnica este importanta pentru investitiie pe termen scurt pentru ca face trimitere catre componenta de psihologie a investitorului. Ea iti poate arata sentimentul pietei intr-un moment precis, dar si evolutia anterioara a acestui sentiment.

La Cursul de Investitii la Bursa pe care il sustin am vorbit destul de mult despre felul in care psihologia comportamentala influenteaza tranzactionarea unui emitent, cum si cand poti intui directia pietei urmarand anumiti indicatori din analiza tehnica.

4. Gaseste metode de minimizare a riscului si de maximizare a randamentului pentru fiecare tranzactie

Pentru ca am un profil destul de conservator in ceea ce priveste investitiile la Bursa, am cautat constant metode de a minimiza riscul de a inregistra pierderi din activitatea de tranzactionare. In acelasi timp, imi doresc sa obtin randamente cat mai mari pentru investitiile mele. Acest mic paradox m-a facut sa caut mereu metode de a gestiona portofoliul astfel incat sa ma apropii cat de mult pot de aceste doua deziderate. Astfel am dezvoltat 3 metode de tranzactionare care pot scadea semnificativ riscul si, in acelasi timp, creste sansele de a obtine profit. Le poti afla si tu, daca te inscri la Cursul de Investitii la Bursa

5. Invata cum sa te folosesti de evenimentele periodice pentru a obtine un randament cat mai bun

Desigur, nici una dintre performantele anterioare nu iti pot garanta performantele viitoare. Exista insa o serie de evenimente periodice in care piata tinde – in conditii normale – sa aiba un comportament similar. Una dintre acestea este perioada raportarilor financiare, cand investitorii incep sa cumpere actiuni la companiile despre care considera ca vor raporta rezultate bune sau peste asteptari. Desigur, nu este usor sa intuiesti ce companii au performat un ultimul trimestru, spre exemplu, dar daca esti de destul timp in piata poti intui anumite rezultate, mai ales daca este familiarizat cu business-ul companiilor respective.

Printre alte astfel de evenimente avem si lunile de vara sau asa-numitul Raliu de Craciun. La cursul din luna decembrie am discutat mai multe despre evenimentele periodice si cum le putem aborda, la fel cum am analizat si datele financiare ale companiilor importante listate la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a le gasi pe cele care vor raporta rezultate financiare foarte bune pentru anul 2018 si a analiza decizia de a investi in acestea.

Ma bucur sa spun ca 3 companii identificate atunci ca fiind cu potential de investire – Bittnet, Nuclearelectrica si Teraplast – au confirmat asteptarile. Practic, o investitie impartita in mod egal in fiecare dintre cei 3 emitenti la inceputul lunii decembrie ar fi adus un randament de 14% in 3 luni.

Despre rezultate financiare si care sunt companiile in care ar putea merita sa investim pentru dividende, vorbim la Cursurile de investitii la Bursa.

[Fancy_Facebook_Comments]

Mircea Iliescu
Sunt pe:

2 thoughts on “5 modalitati pentru a obtine randamente mai bune din investitiile la Bursa

    1. In principiu, cred ca se poate. Cel mai simplu este sa intrati pe aplicatia de mesaje din contul BT-Trade (daca aveti cont deschis) sau sa le scrieti un e-mail si sa ii intrebati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *