Listarea Norofert S.A. (NRF) din luna martie pe piata AeRO a venit exact in debutul corectiei generate de pandemia COVID-19. Insa, in doar 33 de sesiuni de tranzactionare, NRF le-a adus investitorilor care au participat la plasamentul privat initial un profit de 67%! Societatea va propune, in Adunarea Generala a Actionarilor, din data de 28/29 aprilie capitalizarea profitului pe anul 2019 si utilizarea acestuia pentru acordarea de actiuni catre actionari, printr-o operatiune de majorare de capital social, in cuantum de 3 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta la data de inregistrare.
Agribusiness-ul este un domeniu ciclic, cu caracteristici bine definite. Agricultura ecologica este „un subiect la moda” dar, mai important, aceasta este o nisa aflata in dezvolare accelerata. Va invit, mai jos, sa faceti cunostiinta cu business-ul Norofert si cu Vlad Popescu – antreprenorul din spatele afacerii.
BVBescu.ro: Povestiti-ne, va rog, despre business-ul Norofert. Care sunt produsele pe care le oferiti, cui se adreseaza, ce cota de piata aveti, care este profilul clientilor Norofert?
Vlad Popescu (Norofert): Norofert se pozitioneaza in agribusiness-ul romanesc ca un jucator inovativ, cu o gama de produse in continua dezvoltare si cu un focus mare pe feedbackul clientilor sai. Daca vorbim despre gama de inputuri ecologice (fertilizanti si fitosanitare), ne adresam fermierilor mari, cu peste 1000 ha, cu focus principal pe culturile mari: grau, rapita, porumb, floarea soarelui. Suprafetele ecologice din Romania au crescut in ultimii ani, datorita beneficiilor pe care fermierii le-au vazut: subventii mai mari, profit pe hectar mai mare si posibilitatea de a lucra cu traderi sau procesatori din afara tarii, care le ofera o stabilitate financiara mult mai buna. Produsele pe care le oferim clientilor cu suprafete inregistrate in agricultura ecologica acopera toate nevoile culturilor: gama variata de fertilizanti si fitosanitare pentru principalele boli si daunatori.
Gama Karisma a aparut in toamna lui 2019 in urma a 3 sezoane de testari in camp si se adreseaza gamei de fermieri din agricultura conventionala. Avem si aici o paleta variata de produse, fertilizanti si insecto-fungicide, targetate pe culturile mari din agricultura conventionala.
In final, Gama Fito/Hobby vine la flacoane mici, de 100 si 250 ml si se adreseaza consumatorilor de retail, pentru gradini, legume sau plante ornamentale.
BVBescu.ro: Am observat ca aveti o serie de produse inovative (Tableta efervescenta, Tehnologia BioChain sau Ingrasmintele personalizate). Ce rol joaca inovatia in cultura voastra organizationala? Este inovatia importanta in agribusiness?
Vlad Popescu (Norofert): Produsele pe care le-am lansat de-alungul anilor, culminand cu tableta efervescenta si tehnologia BioChain sunt cu siguranta rodul unei culturi organizationale foarte puternice. Incurajam ideile neobisnuite venite din partea oricarui coleg, indiferent ca vorbim de propuneri de promotii comerciale sau produse noi, adaptate nevoilor pietei. Inovatia inseamna supravietuire si prosperitate, mai ales in agribusiness, un domeniu care se misca foarte rapid si in care schimbarile radicale se intampla de pe o zi pe alta.
BVBescu.ro: Care este ponderea acestor produse inovative in vanzarile companiei si cum preconizati ca va evolua aceasta pondere in anii urmatori?
Vlad Popescu (Norofert S.A.): Norofert este producator de inputuri ecologice si conventionale si inca de la inceput am mizat pe o crestere a volumelor de vanzari din produse proprii. Scopul nostru este sa ajungem la o pondere de 90% produse Norofert din total vanzari.
BVBescu.ro: Din cate am inteles, agribusiness-ul are o anumita sezonaliate. Cum arata un an fiscal din acest punct de vedere, cum ar trebui sa priveasca investitorii Norofert raportarile financiare?
Vlad Popescu (Norofert S.A.): Agribusinessul are particularitatea sezonalitatii, depinzand evident de recoltele predominante: grau, porumb, floarea soarelui si rapita. Avem doua campanii importante de vanzari intr-un an: campania de primavara, in care se fac vanzari de inputuri pentru graul iesit din iarna si floarea-soarelui sau porumbul care se seamana de regula in aprilie. A doua campanie incepe in august si se adreseaza culturilor de grau si rapita infiintate in perioada urmatoare. In ceea ce priveste incasarile, avem din nou doua perioade: iulie pentru recolta de grau si rapita si septembrie-octombrie pentru floarea-soarelui si porumb.
Aceste sezonalitati vor genera fluctuatii in cash-flowul companiei iar termenele lungi de plata (270-300 zile) se pot observa in situatiile financiare. Datorita imbunatatirii situatiei financiare a agribusinessului in general, observam cu bucurie ca din ce in ce mai multi fermieri prefera plata in avans, cu beneficiul unor discounturi mai mari, fapt ce influenteaza pozitiv situatia cash-flowului si posibilitatea de dezvoltare a companiei.
BVBescu.ro: Cum vedeti evolutia agriculturii bio/eco in Romania si SUA? Cat de bine este Norofert pozitionata pentru a profita de o dezvoltare a acestui segment?
Vlad Popescu (Norofert S.A.): Sunt cateva aspecte care ne fac sa ne uitam increzatori spre urmatorii ani de agricultura ecologica. Desi se discuta despre plafonarea subventiilor, suntem increzatori ca acest lucru va face cat mai multi fermeri sa intre in sistemul ecologic, ademeniti de avantajele pe care acesta le prezinta: profit mai mare pe hectar, subventii atragatoare si imbunatatirea conditiilor solului. Observam un trend ascendent in ceea ce priveste consumul de alimente bio chiar si in Romania, fapt incurajat de o scadere a preturilor pentru alimentele din acest segment precum si o gama de produse mult mai variata ca in anii precedenti. In SUA, asa cum este evident, piata bio este intr-un stadiu avansat, a devenit o normalitate iar cererea este clar mult mai mare decat oferta. SUA este cel mai mare importator de alimente si inputuri bio din lume.
Avem tehnologia, agilitatea si know-how-ul pentru a ataca piata americana si cu siguranta vom avea vesti interesante in urmatoarele luni.
BVBescu.ro: Anul trecut discutam, la Ziua Investitorului Bittnet, si spuneati ca in business-ul vostru exista un decalaj semnificativ intre facturare si incasari. Daca nu ma insel, era vorba despre faptul ca voi facturati in prima parte a anului, dar clientii platesc spre finalul anului, dupa recoltare. Cum se desfasoara mai exact acest proces si cum afecteaza cash flow-ul?
Vlad Popescu (Norofert S.A.): Asa cum spuneam, creditarea si durata acesteia pun o presiune considerabila pe cash flowul companiei iar instrumentele bancare (factoring) sau cele bursiere (majorari de capital sau emisiuni de obligatiuni), desi vin cu costuri destul de mari, le putem sustine din margini, avand ca avantaj o disponibilitate rapida a lichiditatilor pentru companie.
BVBescu.ro: Stiu ca aveti planuri de extindere catre piata americana, pentru acest an. Ce impact estimati ca va avea acesta extindere in cifra de afaceri si profitul pentru 2020, respectiv in 2021?
Vlad Popescu (Norofert S.A.): In acest moment, pentru piata din SUA, avem pregatit un portofoliu de 6 produse care sunt in curs de omologare. Estimam inca 2 luni pentru finalizarea acestui proces. Intre timp, pentru culturile de grau, porumb si floarea soarelui din statul Ohio, am demarat un program de loturi demonstrative cu cele 6 produse noi din portofoliu. Canalele de vanzare pe care le-am explorat si cu care vom demara din toamna sunt distribuitori locali si fermieri mari, tot din statul Ohio.
Impactul in CA se va resimti cu siguranta in 2021, deoarece vedem anul 2020 ca un an de testari si incheieri de acorduri pentru distributie. Momentan investim, cu prudenta, in prezenta pe piata americana, intr-un spatiu de depozitare si un reprezentant vanzari, urmand ca decizia pentru construirea unei fabrici sa o luam spre finalul anului 2020.
BVBescu.ro: Stiu ca pandemia COVID-19 a afectat sau va afecta intr-o anumita masura planurile tuturor companiilor. Ce cifra de afaceri / profit / cota de piata / planuri de dezvoltare ati estimat initial pentru anul 2020 si care sunt estimarile voastre in ceea ce priveste masura in care vor fi afectate prognozele legate de acesti indicatori?
Vlad Popescu (Norofert S.A.): In agricultura am observat o usoara reticenta a fermierilor in a se intalni fata in fata cu agentii nostri de vanzari, justificata avand in vedere contextul actual. Evident, luam toate masurile de precautie pentru a ne proteja colegii din teren si persoanele cu care acestia intra in contact.
In ceea ce priveste situatia vanzarilor, nu am observat o incetinire a comenzilor pentru ca avem culturile de grau si rapita care au iesit din iarna si oprirea tratamentelor cu fertilizanti si pesticide ar insemna compromiterea lor. Desi COVID19 nu a impactat atat de puternic agribusinessul, suntem foarte atenti la situatia secetei instalate de cateva saptamani in Romania si speram ca ploile prognozate vor stabiliza starea culturilor.
[Fancy_Facebook_Comments]
- Listarea Hidroelectrica la Bursă – Vânzare de acțiuni de peste 8,8 miliarde lei – Care este intervalul de pret pe actiune? - 23/06/2023
- The Power Table – interviu cu Alexandru Stânean – CEO Teraplast SA - 30/05/2023
- The Power Table – Interviu cu Stefan Musgociu – Bursa de Valori Bucuresti - 25/05/2023