bvb-bellAsa cum spuneam aici, per ansamblu, Bursa de Valori Bucuresti nu a fost prea generoasa cu investitorii in 2014. Blue chips-urile incluse in indicele BET au adus mai putin de jumatate din castigurile din 2013, in timp ce societatile financiare au inchis anul usor pe minus, dupa ce cu un an in urma reusisera sa aduca investitorilor un profit de aproape 20%. Societatile din energie au avansat, in medie cu 5%, cifra similara cu cea din 2013, in timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzactionate 25 de companii de la Bursa a inregistrat doar un sfert din avansul din 2013. In mare, anul care tocmai s-a incheiat nu a fost deloc grozav pentru investitori, dar au existat si exceptii…
Am analizat performantele a 21 dintre cele 25 de companii care fac parte din indicele extins BET-XT, pe care, personal, le consider relevante. Doar 6 dintre emitenti au obtinut cresteri anuale de doua cifre ale cotatiei: IMP (173%), TEL (85%), TGN (42%), SCD (45%), TLV (15%) si SNP (13%). Castiguri de pana in 10% au inregistrat alti 5 emitenti – SIF2, BVB, FP, ATB, BCC si SNG -, in timp ce cotatiile a 7 companii au scazut (BRD, SIF3, SIF5, EBS, SNN, EL si BIO). SNN, SIF 3 si EBS au inregistrat cele mai abrupte pierderi (25-30%). Doua SIF-uri – 1 si 4 – se situeaza in jurul acelorasi valori ale cotatiilor din urma cu 1 an.

Cifre de mai sus reflecta diferenta din cotatii, fara dividende.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: