Va ajunge aurul la 600 USD pentru o uncie?

goldDe cativa ani asistam la o noua febra a aurului. Chiar daca in acest moment goana dupa metalul pretios pare sa se mai fi potolit, in urma cu cativa ani era o adevarata manie. Toata lumea cumpara sau se interesa asupra investitiilor in aur. Acesta a avut o crestere exploziva si mai toti erau convinsi ca nu era decat inceputul. Criza financiara fara sfarsit si conflictul dintre Occident si Lumea islamica erau premise favorabile pentru acest scenariu. Dar nu a fost intotdeauna asa…
In urma cu 4 decenii – in ianuarie 1975 -, uncia de aur valora la Londra doar 150 USD!!! Prima crestere semnificativa a pretului acestui metal am inregistrat-o la inceputul anilor ’80, cand cotatia aurului a sarit la 700 USD / uncie. A urmat o retragere pana in jurul valorii de 400 USD si asa a ramas timp de doua decenii. Evenimentele de la 11 septembrie, corelate cu cele doua recesiuni severe inregistrate in prima decada a noului mileniu, au dus in mai putin de 10 ani pretul aurului la un maxim istoric. In anul 2011, pretul unei uncii s-a apropiat amenintator de pragul psihologic de 2000 USD. Iesirea lenta din recesiunea inceputa in 2007-2008 a facut ca aurul sa isi piarda din pretuire, cotatia sa curenta fluctuand in jurul valorii de 1200 USD.

elliott-waveselliott-wavesAurul a fost intotodeauna un “safe heaven” – un adapost sigur in vremurile tulburi. Aceasta este si explicatia ultimei cresteri explozive a pretului sau. In momentul in care investitorii au ajuns la concluzia ca actiunile au devenit prea riscante sau neprofitabile, si-au reorientat investitiile catre pietele de obligatiuni si marfuri. Odata cu calmarea pietelor si reintrarea in normal, investitorii s-au indragostit din nou de actiuni, si-au micsorat expunerile in bond-uri si commodities. Ca urmare, acestea au inceput sa isi piarda din atractivitate si, implicit, din pret.

 

gold-1975-2015Tehnic vorbind, va propun doua grafice, pentru doua scenarii. Din chart-ul ultimelor 4 decenii, observam ca aurul se afla in prezent pe o panta puternic descendenta. Dar, daca ne ghidam dupa Elliott Wave Principle, ne-am afla in mijlocul valului 4. Asadar, ar trebui sa mai avem un ultim val de cresteri. Personal, cred ca acesta va veni doar in conditiile in care vom vedea o escaladare a crizei financiare, se va sparge o noua bula (iar acest eveniment este destul de probabil in viitorul apropiat) sau se va naste un conflict armat de proportii.

gold-2014Graficul pe ultimul an ne arata o panta descendenta clara cu suport in zona 1100 USD. Pentru un scenariu pozitiv, uncia de aur ar trebui sa inainteze catre 1300 USD. In fapt, aurul pare sa se afle la o rascruce (suntem aproape de varful triunghiului descendent) si vom afla in curand daca va intoarce trendul sau va continua sa scada. Sub 1100 USD vom avea scaderi si, personal, anticipez ca vom vedea o stabilizare de abia in jurul valorii de 600-750 USD / uncie.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =