Moment decisiv pentru evolutia pe termen scurt al SIF-urilor

readingCele 5 SIF-uri s-au aflat printre societatile care au avut de suferit cel mai mult in 2014 la Bursa. Criza ucraineana, taierile de dividende si arestarile unor personaje foarte importante din conducere, au facut ca 4 dintre cele 5 societati financiare sa incheie anul la cotatii mai mici decat cele de la sfarsitul lui 2013. Toate se afla, insa, din punct de vedere tehnic, intr-un moment important pentru evolutia lor pe termen scurt.

sif1-11012015SIF Banat-Crisana
In ultima jumatate de an, cotatiile SIF Banat-Crisana au evoluat pe un trend general pozitiv. Dupa o corectie accentuata la inceputul anului 2014, suportul de la 1,00 lei a tinut inca o data, iar SIF 1 a intors trendul, undeva in zona 1,10lei. Dupa cum se observa pe grafic, avem o rezistenta destul de indarjita la 1,30 lei, valoare peste care cotatiile au incercat sa treca de nu mai putin de 4 ori in ultimele doua luni. In principiu, atat timp cat cotatiile evolueaza in zona 1,27-1,35 lei, cresterea contiuna. Totusi, benzile Bollinger par sa ne spuna ca ne aflam intr-un moment important, in care pretul fie va reusi sa treaca de pragul psihologic, fie va suferi o corectie, pana in jurul valorii de 1,27 lei sau chiar 1,21 lei. Volumul zilnic este ceva mai crescut decat media ultimei perioade iar indicatorul MACD este inca in teritoriu pozitiv. Dupa opinia mea, totul va depinde in urmatoarea perioada de felul in care vor evolua pietele internationale.

sif2-11012015SIF Moldova
Dupa trendul pozitiv din ultima jumatate de an, SIF Moldova a suferit o corectie de 10% in luna decembrie 2014. In acest moment, ne aflam in varful unui triunghi descendent, format pe ultimele 19 sedinte de tranzactionare. Volumul zilnic nu este unul grozav, indicatorul MACD este negativ dar, pe de alta parte, ROC se pregateste sa intre in teritoriu pozitiv. Daca SIF2 va reusi sa ramana deasupra cotatiei de 1,57 lei, sunt sanse bune sa vedem o revenire. Trebuie insa ca preturile sa treaca de 1,70 lei pentru a reintra in canalul de trend pozitiv major.

sif3-11012015SIF Transilvania
De mai bine de o jumatate de an, SIF Transilvania a intrat pe o panta descendenta. De la majorarea de capital, cotatiile au scazut cu peste 20%, jongland in ultima perioada in jurul valorii de 0,25 bani pentru o actiune. Ultimele sedinte de tranzactionare au format un triunghi ascendent care se intereseaza cu linia superioara a canalului descendent in zona 0.26 lei. Daca cotatiile SIF3 vor trece peste aceasta valoare, este posibil sa vedem o schimbare de trend in viitorul apropiat. In scenariul negativ, este posibil sa avem o evolutie in range-ul 0,23-0.25 lei in perioada imediat urmatoare.

sif4-11012015SIF Muntenia
Cotatiile SIF Muntenia se afla intr-un moment delicat. De 12 sedinte, suportul din zona 0,87-0,88 lei se incapataneaza sa reziste, mentinand pentru moment cotatiile in canalul pozitiv in care evolueaza in ultima jumatate de an. Avem insa un triunghi negativ care se intersecteaza cu linia inferioara a trendului chiar in zilele urmatoare. Daca suportul va ceda, preconizez ca vom avea corectii pana in zona 0,80 lei. In scenariul pozitiv, vom vedea o revenire peste 0,90 lei a cotatiilor, cu posibilitatea evolutiei acestora pana la 0,93 – 0,94 lei. Momentan, MACD se afla in teritoriu negativ, dar in ultimul timp a dat semnele incercerii unei reveniri pozitive.

sif5-11012015SIF Oltenia
Daca in urma cu un an SIF Oltenia testa bariera psihologica de la 2,00 lei, ultimele 12 luni au adus doar o alunecare lenta la vale. Au fost cateva evadari negative din trendul major, urmate de fiecare data de revenirea in range. In acest moment, SIF5 evolueaza in afara canalului de trend iar ultimele trei sedinte au adus o strapungere pozitiva a triunghiului negativ, astfel ca exista toate sansele sa vedem o revenire catre 1,72 lei. MACD a intrat si el in teritoriu pozitiv, la fel si ROC, dar volumele nu sunt grozave. Si benzile Bollinger indica un moment important al evolutiei pe termen scurt, iar aceasta pare sa fie una favorabila.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 15 =