digi communications, rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

Cat de buna este oferta de cumparare in IPO la DIGI


IPO DIGI

IPO-ul DIGI este fara indoiala vedeta anului 2017. Avem o companie mare, in curs catre statutul de jucator regional, dar care, totodata, are un profit destul de mic raportat la cifra de afaceri si un grad destul de mare de indatorare.

Merita sau nu IPO-ul DIGI atentia de care se bucura din partea investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti?

Cei de la economiczoom.ro au facut un material foarte reusit al cifrelor importante in ceea ce priveste DIGI.

Care este oferta de subscriere in IPO pentru DIGI:

  • Avem la vanzare 21.744.188 actiuni, la un pret cuprins intre 38 si 56 RON;
  • Valoarea totala a ofertei este de maxim 1.218 milioane RON calculata la pretul maxim de 56 RON, inainte de exercitarea unei optiuni de majorare a acesteia cu 10%. Daca numarul de actiuni oferite spre vanzare s-ar majora cu acest 10%, atunci volumul ofertei poate ajunge la 1,34 miliarde RON;
  • 85% din actiunile oferite vor fi destinate investitorilor institutionali, iar 15% vor fi destinate investitorilor de retail;
  • Perioada ofertei: 28 aprilie – 10 mai;
  • Fata de pretul final de oferta, investitorii de retail vor beneficia de un discount de 7% daca subscriu pana pe 5 mai (primele 5 zile lucratoare de derulare a ofertei), sau de 3% daca subscriu dupa ziua a 5-a de oferta;
  • Investitorii de retail vor primi garantat actiunile subscrise in limita a 267 actiuni, pana la epuizarea a 534.000 actiuni de pe transa dedicata lor.

Care este valoarea DIGI din acest moment? Iata ce spun cei de la economiczoom.ro:

  • EBITDA, respectiv profitul operational al grupului inainte de amortizare, este relevant pentru a masura profitabilitatea operationala. Grupul DIGI a avut o marja EBITDA de peste 31%, relativ stabila in ultimii ani.
  • Multiplul Enterprise Value/EBITDA de 7,5 la pret maxim, respectiv 5,9 la pret minim.
  • Grupul DIGI a trecut pe profit net abia in anul 2015, iar in anul 2016 a obtinut un profit net de 11,8 milioane EUR. Raportul P/E calculat pe profitul din 2016 este de 105 la pretul maxim, respectiv 71 la pretul minim de oferta. Un investitor care ar subscrie in cadrul ofertei, ar face acest lucru in anticiparea unor profituri nete mai mari ale grupului in urmatorii ani.

Care este, de fapt, situatia in cifre:

  • RCS-RDS are 10.000.000 clienti;
  • Cifra de afaceri 2016: 842.800.000 Euro, în creştere cu 12,4% fata de 2015;
  • Datoriile pe termen lung insumeaza 711.000.000 Euro;
  • Profitul operational (EBITDA) a fost in 2016 de 263.300.000 Euro, plus 10,9% fata de 2015;
  • Profitul net a fost in 2016 insa de doar 11.800.000 Euro.

Oferta de vanzare este facuta de o serie de actionari minoritari – Carpathian Cable Investments S.R.L., Celest Limited, ING Bank N.V., Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicusor Dorel Schelean si Sirian Radu-Traian, carora li se adauga si Zoltan Teszari – actionarul majoritar al grupului RCS-RDS.

Practic, IPO-ul DIGI este modalitate prin care minoritari isi fac exit-ul din business-ul patronat de Teszari, o situatie oarecum similara celei din IPO-ul Medlife. Afirmatia este intarita de faptul ca actiunile DIGI care se vor tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti vor fi de categorie B, adica vor valora un singur vot in AGA. Actiunile detinute de Zoltan Teszari vor fi de tip A si vor valora 10 voturi in AGA.

Acest fapt arata clar ca actualul actionar majoritar nu doreste sa cedeze sub nici un chip controlul asupra business-ului. Asadar, ramane de vazut cum vor fi tratati actionarii minoritari. Deja, un prim semnal in acest sens il avem: in prospectul de listare a DIGI se mentioneaza clar faptul ca profitul va fi fi distribuit sub forma de dividende doar in cazul in care nu vor exista oportunitati de achizitie in piata. Pe de o parte este bine, pentru ca exista premize bune de crestere si dezvoltare a business-ului, pe de alta parte inseamna ca actionarii nu trebuie sa se astepte la o politica de distributie a dividendelor.

Problematica este si indatorarea companiei, care se apropie de cifra de afaceri realizata in 2016. Pretul de oferta – intre 38 si 56 lei pentru o actiune, pare destul de mare. Valorile Enterprise Value/EBITDA de 7,5 si P/E de 105 la pret maxim sunt destul de mari, chiar daca in piata se spune ca nu sunt iesite de comun fata de Peer.

Zoltan Teszari, DIGIDar cine este Zoltan Teszari?

Conform Wikipedia,

Zoltan Teszari (n. 14 septembrie 1970, Oradea), este un om de afaceri roman de etnie maghiara, care controlează compania de comunicatii RCS & RDS.

In anul 2011, averea sa era estimata la 370 de milioane de euro, Teszari fiind cel mai bogat om de afaceri din Judetul Bihor.

Adevarul financiar nota in 2015:

Teszari a fost vicecampion european la judo in 1990, cu cinci ani inainte de a pune bazele RCS, companie care avea sa-l aduca in topurile celor mai bogati oameni din Romania. Proprietarul RCS&RDS, lider pe piata serviciilor de televiziune si de internet din Romania, are o avere estimata la 560 de milioane de euro.

Tot din Adevarul financiar aflam ca Zoltan Teszari nu a dat niciodata un interviu public, iar numarul pozelor in care acesta apare nu trece de 4. Pare o persoana modesta si practica. In orice caz, Zoltan Teszari se straduie din rasputeri sa pastreze discretia in ceea ce il priveste.

 

Tu ce parere ai despre DIGI? Spune-le si prietenilor tai care este parerea ta

[Fancy_Facebook_Comments]

Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *