Publicarea unei retrospective personale la inceput de an a devenit deja o traditie. Dupa un 2020 tumultos, anul care tocmai s-a incheiat a trecut destul de lin. 2021 a fost un an impartit in 2: 3 trimestre predominant pozitive, urmate de un al patrulea in care tensiunea si frustrarile s-au acumultat treptat, mai ales in randul investitorilor din Piata AeRO.
2021 a fost un an al recordurilor la BVB: cele mai multe listari intr-un an, cea mai inalta inchidere din istorie pentru indicele BET, cea mai buna performant anuala a acestuia din ultimii 10 ani, cele mai multe societati incluse in indicii FTSE s.a. Aflata in centrul atentiei, ca urmare a celor 20 de listari noi din 2021, Piata AeRO a fost „regina” primei jumatati de an, doar pentru a se transforma in Cenusareasa ultimei parti a lui 2021. Randamentele chiar si de 3 cifre obtinute in primavara si vara au fost contracarate in a doua parte a anului de corectii de pana la 60%-70%. Acestea au generat o reevaluare a companiilor listate pe Piata AeRO, ceea ce in multe cazuri ar putea insemna oportunitati interesante de investitii, in 2022.
In ceea ce ma priveste, strategia pe care am abordat-o in 2021, aceasta a functionat, in linii mari, foarte aproape de eficienta maxima, cu erori putine si minore, care nu au fost de natura sa imi modifice abordarea investitionala. Personal, consider ca piata a trecut de foarte mult timp de zona in care randamentele activelor evolueaza intr-un mod rational, relativ predictibil si, mai ales, in concordanta cu evolutia financiara a activului-suport. Astfel, desi am incercat sa profit cat se poate de mult de cresterile din 2021, am fost cu precadere atent la evolutia pietei si la posibilele semne ale unei corectii. De altfel, consider ca o strategie de investitii trebuie sa fie atat adaptata, cat si adaptabila.
Al patrulea an la rand cu randament peste indicele BET
Anul 2021 a abundat in oportunitati de randamente superioare. Cred ca pot afirma fara sa gresesc prea mult ca sunt destul de putini investitori care sa fi obtinut, la finalul anului care tocmai s-a incheiat, un randament negativ. Cel mai probabil, daca nu ati cautat diamante acolo unde, in mod evident, nu s-ar fi gasit, probabil ati terminat si voi anul 2021 cu un plus in portofoliu.
Randamentul meu, pentru anul incheiat a fost de +49,82%, cu aproximativ +50% peste cel al indicelui BET, fiind al patrulea an consecutiv in care am reusit sa „bat” cel mai important benchmark al Bursei de Valori Bucuresti. Am ales BET ca benchmark deoarce portofoliul meu investitional nu urmareste in mod curent un tip de companii, o piata sau sector – nu detin doar actiuni din BET, nu urmaresc doar societati care distribuie constant dividende sau care sunt listate pe Piata Principala ori pe AeRO. Principalul criteriu prin care evaluez o potentiala investitie intr-o companie este legat de evolutia business-ului si probabilitatea ca acesta sa creasca.
Growth sau Value?
Tot anul 2021 am avut aceasta dezbatere. Unii au considerat ca emitentii din categoria value vor lua locul celor de tip growth, ca si performante financiare. Altii au argumentat ca societatile de tip growth vor continua sa obtina rezultate foarte bune. S-a dovedit si in anul care a trecut ca Growth si Value sunt doar etichete, iar ceea ce conteaza este planul de management al companiei si valoarea pe care o poate genera business-ul. De aceea, portofoliul meu a inclus societati si de growth si value, fiind bazat pe business-uri despre care eu am considerat ca pot genera valoare adaugata.
In portofoliul meu, in acest an, s-au numarat si o serie de societati listate in 2021, dar in nici una dintre ele nu am investit in Plasamentul privat. Decizia de a nu participa la plasamente private, din varii motive, m-a privat, in unele cazuri, de obtinerea unui randament mai mare la final de an, insa m-au ferit si de corectiile pe care unii emitenti le-au suferit imediat dupa listare. Un alt aspect pozitiv al acestei decizii a fost si faptul ca nu am fost nevoit sa blochez sume de bani pe perioade mai lungi, acestea ramanand la dispozitia mea si putand fiind folosite pentru a profita de cresterile din piata.
Mai multe companii si-au gasit loc in 2021 in portofoliul meu. Printre acestea, au fost castigatori, precum Teraplast S.A., Medlife S.A., Safetech Innovations sau iHunt Technology Import-Export dar si investitii care (inca) nu s-au materializat, precum Agroland S.A., Norofert, Simtel Team sau Bittnet Systems S.A. Totodata, societati precum One United Propeties, TTS, Banca Transilvania sau Holde Agri Invest s-au aflat in 2021 in atentia mea, la fel ca si altele, pe care le-am tranzactionat sau (deocamdata) doar monitorizat.
Al doilea an de „The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim”, plus un nou eveniment dedicat pietelor externe
2021 a insemnat si al doilea an de existenta a evenimentului The Power Table. M-am bucurat foarte mult pentru faptul ca seria de 4 intalniri trimestriale in care discutam despre rezultatele financiare publicate de societatile listate a reusit sa isi gaseasca loc in calendarul de interese al investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti. Si in 2021 am avut invitati extraordinari, pe care i-am ascultat cu placere si de la care am avut multe de invatat. Alexandru Stanean (CEO Teraplast S.A.), Catalin Chis si Eric Barna (CEO-ul si Fondatorul Life is Hard S.A.), Dorin Boerescu (CEO 2Performant Network S.A.), Ovidiu – George Dumitrescu, (Director General Adjunct Tradeville S.A.) sau Stefan Musgociu (Specialist Business Development si Marketing Bursa de Valori Bucuresti) ne-au prezentat informatii intr-o lumina diferita, care au facut „headline-uri” in presa de specialitate. De asemenea, as vrea sa le multumesc celor cateva mii de investitori care au vizionat cele 4 editii The Power Table din 2021!
Tot in 2021 le-am propus investitorilor proiectul Earnings Report – o noua serie de intalniri trimestriale legata de rezultatele financiare, de aceasta data, publicate de cele mai importante companii din lume, listate pe marile piete financiare din SUA, Anglia, Franta, Germania sau Japonia. Si aici, am beneficiat de invitati de marca, profesionisti cu mare experienta in piata, precum: Claudiu Cazacu (Consulting Strategist XTB Romania), Alexandra Smedoiu, CFA (Partener Deloitte Romania), Catalin Chivu (Realizator Feel The Markets si investitor cu experienta pe pietele internationale), Adrian Codarilasu, CFA (Vicepresedinte CFA Romania), Sergiu Mandis si Ciprian Birsan (2 investitori cu mare experienta pe Pietele externe).
Seria de intalniri dedicata acestor doua evenimente va continua si in 2022, cu aceeasi frecventa trimestriala.
Nu as vrea sa trec cu vederea doua proiecte adresate investitorilor individuali de la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa o pauza de aproape 1 an, Cursul de Investitii la Bursa a fost reluat. Cei care doresc sa il urmeze, o pot face foarte simplu si in siguranta, accesand versiunea online a cursului, pe site-ul bvbescu.ro.
Nu uitati nici de platforma Premium Info, unde veti gasi rezultate financiare la zi agregate si comentate pentru cele mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, pagini dedicate fiecareia dintre aceste societati si multe altele. Accesul este gratuit si, daca va numarati deja printre membrii comunitatii Premium Info, o puteti face foarte usor, aici.
Aparitii in media de specialitate
M-am bucurat sa colaborez si in 2021 cu cele mai importante publicatii de specialitate din Romania. Astfel, in mai multe ocazii mi s-au solicitat opinii legate de subiectele zilei sau de investitii pe piata de capital in publicatii precum Ziarul Financiar, Profit.ro, Financial Intelligence sau Adevarul Financiar si am fost invitat in emisiuni financiare la Digi24, Aleph News, Canal 33 sau Feel The Markets. Totodata, comunicatele de presa, articole legate de materialele publicate pe bvbescu.ro sau de BVBescu Retail Pulse Chart – indicator al interesului pe care investitorii individuali il au fata de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti – au aparut in acest an in Ziarul Financiar, Economica.net, Adevarul, Bucuresti Business, Economistul, InvesTenergy, Finzoom, Romania durabila, Financial Intelligence, NewMoney.ro, Moneybuzz, Club Economic, Rador, Agerpress, Curierul National s.a.
[Fancy_Facebook_Comments]
- Listarea Hidroelectrica la Bursă – Vânzare de acțiuni de peste 8,8 miliarde lei – Care este intervalul de pret pe actiune? - 23/06/2023
- The Power Table – interviu cu Alexandru Stânean – CEO Teraplast SA - 30/05/2023
- The Power Table – Interviu cu Stefan Musgociu – Bursa de Valori Bucuresti - 25/05/2023