Cum gestionam teama de a nu pierde bani

Evolutiile de la Bursa din ultimele zile ne-au readus aminte de panica din luna martie. Tema si… teama principala raman tot evolutia infectarilor cu COVID-19. Poate ca si tu ai trecut prin stari de neliniste sau anxietate in aceste zile, ai cautat raspunsuri si, mai ales, semnale despre cum va evolua piata in urmatoarea perioada. Am trecut si eu prin tumultul de sentimente pe care il provoaca turbulentele din piete.

Dar ce ar trebui sa faci intr-o situatie de acest gen, care este planul pe care ar trebui sa il urmezi?

In primul rand, trebuie sa intelegi: sentimentul de panica este unul normal in astfel de momente. Orice scadere zilnica mai abrupta a cotatiilor iti poate da senzatia ca planurile tale, sperantele tale au fost zadarnicite. Sentimentul de panica ii poate cuprinde chiar si pe investitorii experimentati. Diferenta, in cazul acestora, este facuta de experienta, de faptul ca au mai trecut si cu alte ocazii prin perioade similare si pot sa le gestioneze mai bine.

Care este primul lucru pe care ar trebui sa il faci

Inainte de a te speria si a vinde “la piata” toate actiunile din portofoliu, iti propun sa faci o analiza a portofoliului tau si sa iti reamintesti planul cu care ai pornit la drum.

Daca ti-ai propus sa investesti constant, pe termen lung, ar trebui sa verifici daca, fundamental, companiile in care ai investit sunt solide. Poti verifica acest aspect facand o analiza fundamentala, pe baza cifrelor din raportarile financiare. Totodata, poti sa te gandesti la “ce ar putea merge rau” in viata economica a companiilor in care ai investit, respectiv care sunt riscurile pe care aceste business-uri le pot intampina, care le pot determina perspectiva de crestere.

Nu stii cum sa faci o analiza fundamentala sau o eveluare a riscurilor pentru companii? Inscrie-te la Cursul de Investii la Bursa, unde iti voi explica, simplu si in limbaj uzual, cum sa faci acest lucruri!

Odata analizat portofoliul, din punctul de vedere al detinerilor, trebuie sa te gandesti care este orizontul de timp pentru care astepti rezultate. Este o diferenta de abordare ca de la cer la pamant intre un orizont de timp pe termen scurt (1 saptamana, 1 luna) si unul pe termen lung (3-5 ani).

Daca detinerile tale sunt la companii solide, pregatite sa faca fata unei perioade de criza, corectiile din piete nu trebuie sa fie evenimente care sa iti produca mare ingrijorare, mai ales daca strategia ta investitionala are un orizont mai lung de timp. Daca ai decis sa investesti lunar sau trimestrial o anumita suma, poti profita de aceste corectii pentru a acumula actiuni la preturi mai mici. Ulterior, cand piata va reveni la sentimante mai bune, vei putea castiga atat din potentialele dividende oferite de companiile la care detii actiuni, cat si din diferenta generata de cresterea cotatiilor.

Daca, in urma analizei, consideri ca o parte dintre companiile in care ai investit au un grad crescut de risc, ai putea sa faci o recalibrare a portofoliului, eliminand sau diminuand procentul de detinere la aceste societati. Este ceea ce se numeste “management al riscului”. Nu te feri sa vinzi in pierdere, daca apreciezi ca riscul de accentuare a scaderii pretului actiunii unei societati este unul crescut. Stiu ca este dureros, insa este mai sanatos sa incasezi acum o pierdere mai mica, decat ulterior, una semnificativa…

Daca orizontul tau investitional este unul pe termen mai scurt, presupun deja ca ai suporti un grad de risc mai mare. Probabil investesti in companii ceva mai riscante, asteptand o recompensa pe masura. Totodata insa, ar trebui sa fii constient(a) de faptul ca si riscul de a pierde creste si el substantial. Este ceea ce se numeste “risk/reward”, respectiv faptul ca randamentele mai mari vin la pachet cu riscuri pe masura.

In acest caz, cel mai intelept ar fi sa analizezi daca este necesara o recalibrare a portofoliului. Poate este necesar sa reduci sau sa elimini expunerea pe anumite companii, preferand sa pastrezi un procent din protofoliu pe cash sau sa il reinvestesti in companii mai sigure. Te sfatuiesc sa folosesti analiza tehnica, sa vezi care sunt semnalale tehnice generate pe fiecare dintre emitentii din portofoliu si sa iti iei deciziile in consecinta. Totodata, daca nu vrei sa vinzi, poti vedea daca portofoliul tau iti permite sa modifici scenariul de asteptari pe termen scurt intr-unul bazat pe investitia pentru un termen mai lung (1-2 ani).

Asadar, nu intra in panica si nu vinde tot portofoliul doar pentru ca ai senzatia ca pietele se vor prabusi. Fa o analiza “la rece” a companiilor din portofoliu, gandeste-te care ar putea fi, in mod realist, cel mai sumbru scenariu si care sunt sansele ca acesta sa se indeplineasca. Exista o zicala conform careia pe termen lung, piata urmeaza un trend ascendent.

Inscrie-te la Cursul de Investitii la Bursa si te voi ajuta sa iei decizii mai bune. Iti voi arata cum poti sa faci o evaluare a riscului si a portofoliului, in functie de structura acestuia, cum sa faci in mod simplu o analiza tehnica sau fundamentala pentru orice companie. Vei putea face o strategie de investitii mai eficienta, adaptata profilului tau de risc, optimizandu-ti profitul si minimizand pierderile.

Pret: 495 lei

* plata se face prin virament bancar, proforma va fi emisa dupa ce vei completa formularul de comanda

Cat dureaza

3 ore

Cum

Videoconferinta online

Data

29 iunie 2020
ora 18:00 - 21:00

Pret

495 lei
(TVA inclus)

Pentru curs vei avea nevoie de laptop contact [at] bvbescu.ro 0765.486.798 Bucuresti, Romania

Primesti un link de acces la sesiunea de curs pe adresa de e-mail, fara sa fie nevoie sa iti faci cont si fara proceduri complicate

Completeaza formularul de mai jos pentru a participa la cursul online, sau suna la 0765.486.798.

Datele din acest formular sunt necesare pentru emiterea facturii si a mentinerii comunicarii cu dvs. Ele nu vor fi in nici un fel folosite ulterior, instrainate sau prelucrate si nu vor fi stocate intr-o baza de date.

Sunt de acord* Camp obligatoriu de completat
Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × four =