Cum vor arata raportarile financiarele pe T2 si cum vor evolua Pietele de capital pana la finalul anului 2020, în opinia specialistilor de la SSIF Goldring S.A.

Suntem deja în interiorul perioadei de raportari financiare pentru Trimestrul II pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti, dar și pe pietele financiare care contează, la nivel global. A mai rămas doar o săptămâna pana la cea mai aglomerata perioada a sezonului pentru Piața de capital autohtona. Este momentul adevărului, momentul în care vom putea înțelege cum se reflecta în mod real criza sanitara generata de Covid-19 în bilanturile companiilor listate.

Am apelat la expertiza specialistilor de la SSIF Goldring S.A. pentru a încerca sa conturez o imagine mai detaliata a momentului, dar și pentru predictii legate de evolutia pietelor și a economiei în al doilea semestru din anul 2020. Care sunt prognozele legate de raportarile financiare pe Trimestrul II, pe plan international si in Romania, cum vor evolua sectoarele din economie care au expunere la Bursa, care este scenariul de lucru al revenirii economice, cum vor influența Piața de capital alegerile prezidentiale din SUA, dar și a cele locale și parlamentare? Citiți mai jos opiniile lui Andrei Vultur (Administrator de risc – SSIF Goldring S.A.), Claudiu Demian (Analist Financiar – SSIF Goldring S.A.) si Antonio Oroian (Broker – SSIF Goldring S.A.).

Cum anticipati ca vor arata raportarile financiare pe T2 pe plan international si in Romania?

Claudiu Demian (Analist Financiar – SSIF Goldring S.A.):
În Statele Unite de exemplu, analiștii se așteaptă ca rezultatele din trimestrul al doilea să scadă cu aproximativ 44% (comparativ cu raportările de acum un an), fiind cea mai mare scădere de la criza din 2008 încoace. Cu toate ca estimările par a fi destul de pesimiste în ochii multor oameni din domeniu, multe companii au reușit deja să întreacă aceste estimări. Așadar, putem spune că rezultatele financiare pentru piața externă au șanse ridicate să fie peste așteptări.

Același lucru putem puncta și despre piața internă. Până acum, TeraPlast și OMV Petrom și-au publicat rezultatele financiare. TeraPlast a raportat un rezultat global de două ori mai mare în primul semestru al anului 2020 comparativ cu aceeași perioadă de raportare din anul 2019, în timp ce OMV Petrom a avut un profit net cu 56% mai mic în semestrul 1 din 2020, fiind un rezultat peste așteptările multor investitori – având în vedere evoluția prețului petrolului dar și a volumelor de vânzări.

Cu toate acestea, rezultatele trimestrului al doilea vor arăta cu adevărat impactul provocat de pandemie. Așadar este destul de greu de estimat cum vor arăta cu adevărat acestea, dar cu siguranță vom avea atât surprize pozitive, cât și surprize negative.

Cum vor evolua sectoarele din economie care au expunere la Bursa? Care vor fi cele mai afectate, pe plan intern si extern?

Claudiu Demian (Analist Financiar – SSIF Goldring S.A.):
Cele mai afectate sectoare rămân în continuare cele de transport (aerian sau terestru), turism, divertisment, producție (în special producție de petrol), auto dar și financiar. Companiile din aceste sectoare trebuie să se adapteze situației și să încerce să facă față acestei perioade. Dacă piața internă are o expunere mai ridicată pe sectoare precum cel financiar sau energetic (care au fost puse sub presiune în ultimul timp), piața externă are o expunere mai mare pe sectorul de tehnologie, care a avut de câștigat în această perioadă.

Vor exista si sectoare din economie reprezentate la Bursa care vor avea o evolutie pozitiva sau peste asteptari, pe plan intern si extern?

Claudiu Demian (Analist Financiar – SSIF Goldring S.A.):
Sectorul de tehnologie, cel farmaceutic dar și comerțul de bunuri. Mai exact, sectoarele esențiale bunului mers al vieții personale, oamenii fiind de asemenea mai precauți în a face cheltuieli în următoarea perioadă.

Cum credeti ca va arata scenariul reveniri economice, pe plan intern si extern? Va fi in V, in U, in W?

Antonio Oroian (Broker – SSIF Goldring S.A.):
Desi e posibil sa mai avem parte de suspendari ale unor activitati economice, nu cred ca vom mai asista la restrictii in masa, care sa opreasca aproape intreaga economie. Astfel, credem ca economiile se afla deja pe un trend de revenire, deci o revenire in V dar cu a doua parte ceva mai “flat”.

Cum preconizati ca vor evolua cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti in a 2-a parte a anului 2020? In ce masura vom vedea o conectare cu evolutia economica?

Antonio Oroian (Broker – SSIF Goldring S.A.):
Evolutia din perioada urmatoare depinde in mare masura de rezultatele financiare semestriale ce urmeaza sa fie publicate. Desi ne asteptam ca rezultatele sa fie in scădere, este foarte posibil sa avem parte de unele surprize pozitive, care sa influenteze evolutia intregii piete. Un alt factor care ar putea influenta evolutia din perioada urmatoare este si trecerea Romaniei la piata emergenta secundara, care poate avea mai multe efecte, in general, pozitive. Astfel, suntem optimisti si credem ca desi e posibil sa mai avem perioade de corectii, evolutia va fi in general pozitiva.

Vor influenta alegerile prezidentiale din SUA evolutia burselor in S2 2020? Daca da, in ce mod?

Antonio Oroian (Broker – SSIF Goldring S.A.):
Orice eveniment important din SUA are o influenta semnificativa si asupra burselor. Unul dintre motivele de “lauda” invocate mai mereu de catre Trump este cresterea extraordinara pe care a inregistrat-o bursa americana pe timpul mandatului sau. Este greu de estimat care va fi reactia pietei, atat in cazul unei realegeri a lui Trump, cat si in cazul unei schimbari a presedintelui. Americanii sunt imprevizibili, ba chiar par irationali uneori. Cert este ca “ora exacta” pe burse se va da din SUA, in perioada alegerilor.

Intorcandu-ne in Romania, cum credeti ca vor influenta alegerile locale si parlamentare din acest an evolutia BVB in S2?

Andrei Vultur (Administrator de risc – SSIF Goldring S.A.):
Bursa de Valori București nu va fi influențată în mod direct de rezultatul alegerilor programate în această toamnă, însă măsurile economice și fiscale luate de viitorul guvern se vor resimții și pe piața de capital. Investitorii își doresc persoane competente în ministerele cheie, cu experiență profesională, care să vină în ajutorul mediului de afaceri pentru o dezvoltare reală a economiei și să sprijine piața de capital prin listarea unor societăți deținute de stat, aplicarea principiilor de guvernanță corporativă la acestea, abandonarea retoricii populiste și stabilitate legislativă.

Guvernarea PSD nu s-a arătat interesată de piața de capital, iar politica lor economică s-a axat pe încurajarea consumului excesiv pentru a masca modificările făcute în legile justiției. Aceste măsuri economice au dus la creșterea deficitelor din bugetul de stat și din balanța comercială, care au dus la creșterea inflației și a riscului de țară, efecte resimțite și de populație. Așadar, este normal ca investitorii să-și îndrepte atenția mai spre dreapta spectrului politic. PNL ar avea mai multă expertiză în politici economice, însă este puțin probabil să se angajeze în asemenea reforme așteptate de investitori. Interesele divergente cu USR în alte teme – precum justiție -, va face dificilă o înțelegere pentru formarea unui guvern comun, iar șansele ca un singur partid să formeze o majoritate parlamentară absolută sunt nule.

În consecință, rămâne de văzut care va fi rezultatul negocierilor dintre partide și care va fi componența noului guvern. Sperața investitorilor ar fi numirea unor persoane tehnocrate în ministerele cheie.

Romania va primi de la UE aproximativ 80 mld Euro pentru investitii in urmatorii 7 ani. Cum va influenta evolutia economica si care sunt sectoarele care vor beneficia cel mai mult de acesti bani? Estimati ca va fi efectiv atrasa aceasta suma prin proiecte, sau vom avea aceeasi situatie ca in cazul fondurilor europene, in care gradul de absorbtie a fost unul relativ scazut?

Andrei Vultur (Administrator de risc – SSIF Goldring S.A.):
Cele 79.8 mld Euro sunt formate din 46.3 mld fonduri nerambursabile din bugetul UE alocate României, 16,8 mld sunt subvenții nerambursabile și 16,7 mld sunt împrumuturi potențiale pe care România le poate accesa sau nu.

Este probabil să vedem o creștere a gradul de absorție al fondurilor europene însă nu vom avea o situație mult diferită față de cea actuală. Procentul va fi tot mic în comparație cu celelalte state europene, iar multe proiecte vor avea o eficiență îndoielnică. Subvențiile nerambursabile probabil se vor îndrepta spre proiectele de infrastructură, conform declaraților președintelui Iohannis. Aici prioritatea va fi finalizarea autostrăzilor spre Transilvania, respectiv Ungaria. Concomitent, vor fi proiecte de dezvoltare a infrastructurii feroviare, energetice și de telecomunicații. Impactul economic este evident și vom vedea creșteri în toate sectoarele economice dacă aceste proiecte vor putea fi finalizate la timp.

Referitor la împrumuturile potențiale, acestea vor fi privite de clasa politică ca o sursă de finanțare pentru diferite proiecte sociale. Cât de eficiente și eficace vor fi aceste proiecte sociale rămâne de văzut în anii următori. De reținut este faptul că aceste împrumuturi vor trebui rambursate în 2058.

Considerati ca ar fi o oportunitate de investitie la Bursa de Valori Bucuresti, ca urmare a publicarii rezultatelor financiare la T2? Cand anume, inainte sau dupa raportari? Ce strategie de investitii recomandati?

Claudiu Demian (Analist Financiar – SSIF Goldring S.A.):
Un mare avantaj al investițiilor pe Bursa de Valori este acela că mereu există o oportunitate. Chiar dacă unele societăți pot fi afectate în urma crizei provocate de COVID-19, mereu există și companii care vor avea de câștigat. Cu siguranță raportările pentru trimestrul al doilea vor fi cu atât mai interesante cu cât vor arăta adevăratele efecte ale pandemiei.

În Statele Unite, din peste 10.300 de recomandări ale analiștilor privind companiile individuale din componența indicelui S&P500, 52.7% sunt recomandări de cumpărare, 41.1% sunt recomandări de păstrare a acțiunilor, iar 6.2% sunt de vânzare.

Probabil o strategie prudentă ar fi ca investitorii să aștepte publicarea raportărilor financiare, pentru a vedea cu exactitate cum au trecut companiile peste acest blocaj, ce strategii au adoptat și care sunt perspectivele pentru următoarele luni. O strategie eficientă pentru perioade de incertitudine (o perioadă pe care încă o trăim în acest moment) rămâne cea de acumulare, investiții treptate, periodice și diversificate.

Luni, 1 septembrie 2020, incepand cu ora 18:00, va invit sa participati online la a 3-a editie The Power Table din anul 2020! Analizam “la rece” rezultatele financiare publicate pentru Trimestrul II de catre companiile listate la BVB si facem primele calcule de investitii bazate pe cifrele reale raportate de emitenti!

SSIF Goldring S.A. este o Societate de investitii autorizata, avand o vechime de 22 de ani pe Piata de Capital romaneasca. SSIF Goldring S.A. s-a aflat constant in Top 10 intermediari la Bursa de Valori Bucuresti, in ultimele luni, dupa valoarea lunara tranzactionata.

Incepand cu luna mai 2020, SSIF Goldring S.A. sustine evenimentul The Power Table, in care comentam rezultatele financiare trimestriale publicate de companiile listate la BVB.

Dupa izbugnirea pandemiei de Covid-19, Societatea de investitii SSIF Goldring S.A. a inceput sa le ofere investitorilor posibilitatea de a deschide exclusiv online un cont de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti si pe pietele internationale. Daca doriti sa deschideti un cont de tranzactionare, detalii despre procedura si actele necesare gasiti accesand pagina Deschidere cont, pe site-ul broker-ului. Detalii despre suma minima necesara,  taxele si comisioanele practicate de broker puteti gasi acesand, tot pe site-ul broker-ului, pagina Comisioane.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 2 =