Din septembrie 2020 vom fi Piata emergenta: cat “lapte si miere” va curge la Bursa?Piata romaneasca a vuit la sfarsitul lunii septembrie, previzionand upgradarea BVB la statutul de Piata emergenta. In ziua anuntului, actiunile operatorului Bursei de la Bucuresti cu crescut 10%, piata avansand insa – per ansamblu – sub 1%. Dincolo de felicitari si sampanii deschise, trebuie sa analizam la rece cat de important este, in fapt, anuntul FTSE Russell, cum si cat va influenta acesta viitorul Pietei de Capital de la Bucuresti.

Sub aspect pozitiv, includerea Romaniei in randul Pietelor emergente va insemna si deschiderea Pietei catre fonduri de investitii cu lichiditate mai mare, care ar trebui sa ne ofere o expunere mai mare in randul investitorilor institutionali internationali. Totusi, de aceasta expunere nu se vor bucura in mod egal toti emitentii listati la Bursa de Valori Bucuresti, ci in special cele 3 companii (BRD, Banca Transilvania si Romgaz S.A.) care vor fi incluse in indicii FTSE Russell. Avand in vedere ca, in acest moment, in indicii pietelor de frontiera sunt incluse 5 companii romanesti, OMV Petrom si Electrica S.A. probabil vor iesi de sub radarul unor fonduri de investitii, odata cu trecerea la statutul de piata emergenta.

Ce inseamna si cand va avea loc includerea Bursei romanesti in categoria Pietelor emergente

Chiar daca upgradarea Pietei noastre de Capital a deschis sticlele de sampanie, trebuie sa intelegem in ce masura noul statut le va aduce investitorilor “lapte si miere”. In principiu, accederea printre pietele emergente ar trebui sa creasca gradul de atentie al investitorilor institutionali catre piata locala. Totodata, ar trebui sa intram pe radarul unor fonduri de investitii mai importante ca si volum al activelor, insa acest lucru nu se va petrece peste noapte.

Primul aspect care trebuie luat in calcul este faptul ca Romania va capata efectiv statutul de Piata emergenta abia la finalul lunii septembrie 2020, adica peste aproximativ 1 an. De abia atunci fondurile care urmaresc companii din Pietele emergente vor intra efectiv la cumparare. Chiar si atunci, companiile romanesti care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma upgrade-ului de piata vor fi, probabil, cele 3 care vor fi incluse in indicii FTSE Russell.

Si totusi, “cat de” Piata emergenta vom fi?

Nu toate pietele sunt “la fel de emergente”. Aceasta, deoarce exista doua categorii de piete emergente, conform FTSE Russell, iar Romania va fi in a doua categorie, cea a pietelor emergente secundare. Asadar, promovam din Liga a 4-a in Liga a 3-a – de la amatori la semi-profesionisti. Pentru a fi o Piata emergenta serioasa, ar trebui sa ne concentram spre a promova in randul celor din prima categorie…

Totodata, doar o parte dintre investitorii institutionali urmaresc pietele in functie de catalogarea de catre FTSE Russell. Mai exista o parte care se uita catre MSCI, un organism similar FTSE, care are insa criterii mai greu de indeplinit pentru accederea catre o categorie superioara. Parerile sunt impartite, insa cei mai multi considera MSCI mai important ca FTSE Russell si, se pare, cei mai multi bani sunt acolo. Iar conform MSCI, Romania ramane deocamdata Piata de frontiera…

In acelasi timp, va trebui sa vedem daca ponderea de 6,6% pe care o are Romania in prezent in indicele Pietelor de frontiera va fi surclasata net, la nivelul sumelor care vor fi investite efectiv, de noua pondere de doar 0,08%, in cadrul indicilor FTSE Emerging Markets. Din pacate, nu am reusit sa gasesc date legate de capitalizarea toatala a fondurilor care urmaresc pietele de frontiera si pe cele emergente insa, dupa un calcul simplu, pentru ca din septembrie 2020 sa intre pe Piata romanesca de Capital investitii din partea institutionalilor nerezidenti de valoare egala cu cele actuale, capitalizare noilor fonduri ar trebui sa fie de 82 de ori mai mare decat a celor curente…

Care este contextul politic si economic pentru urmatorul an

Asadar, pana la accederea efectiva in randul pietelor emergente secundare mai trebuie sa asteptam 1 an. Va fi o perioada cu potential complicat, in care o serie de evenimente importante vor putea influenta mersul economiei si evolutia Pietei de Capital. Sa le luam pe rand…

Primul factor pe care trebuie sa il luam in seama este impredictibilitatea politica din tara noastra, cu un potential serios de generare de instabilitate. Nu mai departe de inceputul lunii octombrie, guvernul Dancila se va confrunta cu o motiune de cenzura, una care are sanse mari sa treaca. Indiferent de rezultat, situatia va fi una rea: daca guvernul va pica, este foarte probabil sa trecem printr-o perioada de instabilitate politica, care s-ar putea incheia pana la finalul anului, insa la fel de bine ar putea continua pana la momentul in care vor avea loc alegerile parlamentare. Daca motiunea de cenzura nu trece, vom ramane in acelasi scenariu de inclestare politica din ultima perioada, cu o majoritate fragila, putin capabila sa treaca prin Parlament proiecte legislative, dar cu potential major de guvernare prin OUG-uri.

In luna noiembrie 2019 vom avea alegeri prezidentiale. Si aici, indiferent de rezultat, situatia va ramane complicata. Daca vom avea un al doilea mandat pentru Klaus Iohannis, batalia intre PSD si PNL+USR+PLUS va continua pana cand se vor organiza noi alegeri parlamentare; daca functia prezidentiala se va duce catre PSD, nu va exista nici o garantie a continuarii parcursului occidental pentru Romania.

Asadar, politic vorbind, este posibil sa nu avem un deznodamant pana in toamna viitoare, cand vor fi organizate alegeri parlamentare care, cel mai probabil, vor schimba componenta politica a Parlamentului si ar putea genera schimbarea polului de putere.

Ce va face Boris Johnson si cum ne va afecta pe noi?

Tensiunile politice si economice exista si la nivel european. Pe 31 octombrie ar trebui sa asistam la iesirea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana, dupa o telenovela care a durat 3 ani si jumatate. Incertitudinea pare sa persiste pana la final, gratie actiunilor Theresei May si, mai nou, actualului premier Boris Johnson, care tin mortis ca Brexit-ul sa aiba loc, in orice conditii. Evident, va fi o diferenta uriasa intre parasirea UE de catre UK in mod ordonat sau dezordonat, dar cel mai probabil efectele se vor resimti pe toate pietele de capital. Intensitatea si durata acestora ar trebui sa depinda de cat de dur va fi Brexit-ul. Tot neclara este si procedura de parasire a UE, existand opinia ca Marea Britania nu ar putea parasi Uniunea fara un acord…

Cum arata datele economiilor importante din Uniunea Europeana

Dupa 9-10 ani de crestere economica, mai toti economistii sunt de acord ca ne aflam pe final de ciclu economic, ceea ce inseamna ca recesiunea bate la usa. Primele semne in acest sens au venit deja – Germania se apropie cu pasi rapizi de recesiune tehnica (2 trimiestre consecutive de scadere economica), iar Franta nu se simte nici ea foarte bine. Comenzile industriale au scazut peste asteptari in Germania, din cauza cererii interne slabe, razboiul comercial dintre SUA si UE, respectiv China nu ajuta deloc, ba chiar are un potential devastator la nivel economic. In paralel, se estimeaza o incetinire a cresterii economice in Franta, in timp ce Italia este deja in recesiune. Peste Ocean, in SUA apar din ce in ce mai multe semne ale deteriorarii situatiei economice.

In concluzie

Avem un an complicat in fata, care poate genera un potential corectiv pentru Piata de Capital romaneasca, dar si pentru economia locala. Incetinirea economica la nivel mondial, corelata cu cresterea accelerata a cheltuielilor din sectorul bugetar romanesc pot genera recesiune economica. Este posibil ca, din septembrie 2020 sa vedem o crestere a investitiilor institutionale pe Piata de Capital romaneasca, insa consider ca ar fi bine sa asteptam limpezirea situatiei politice si date noi din economia mondiala.

Multumesc, Liviu Moldovan, pentru clarificarea unor detalii legate de subiectul acestui articol…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

2 thoughts on “Din septembrie 2020 vom fi Piata emergenta: cat “lapte si miere” va curge la Bursa?

  1. pe bune? adica cu PSD nu mai continuam parcursul European? mor de ras..
    si in alte tari nu sunt inclestari politice, numai la noi…De aceea face VW super fabrica in Turcia (democratie consacrata, nu-I asa?) sau BMW in Ungaria lui Orban (alt democrat de seama)

    1. Am spus: “nu va exista nici o garantie a continuarii parcursului occidental pentru Romania”. Este o opinie strict personala, care are ca fundament comportamentul unora dintre membrii PSD care s-au aflat in functii publice in ultimii 3 ani. Personal, consider ca neintelegerea conceptelor de baza ale democratiei nu poate duce catre imbratisarea valorilor democratice.

      In orice caz, articolul nu este despre viziunea politica si economica a PSD, ci despre cu totul altceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − two =